CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Sarabanda “acoperiţilor”

2 comentarii / 2780 vizualizări / 22 septembrie 2015

A mai trecut încă o zi. Preşedintele Klaus Iohannis nu a dat niciun răspuns acuzaţiei extrem de grave lansată de Cornel Nistorescu. Potrivit căreia, el, preşedintele, ales anul trecut, cu mult entuziasm de populaţie, ca simbol al unor schimbări majore, ar fi, de fapt, un ofiţer acoperit al unui serviciu secret. Un amărât de colonel. Pe de altă parte, nici jurnalistul Cornel Nistorescu nu furnizează opiniei publice probele de natură să susţină această acuzaţie. Eu unul revin asupra temei, introducând în discuţie două elemente suplimentare.
Pentru început, voi cita unul dintre comentariile postate sub analiza mea de ieri. Textul nu face decât să reia o importantă ştire de presă din timpul campaniei electorale. Iată citatul complet: «14.10.2014, 21:00 – Klaus Iohannis despre scandalul ,,Ponta, ofițer acoperit”: ,,Președintele României nu poate să fie mincinos, duplicitar și manevrat“. Candidatul Alianței Creștin Liberale la președinție, Klaus Iohannis, consideră că declarația făcută, luni seară, de Traian Băsescu, potrivit căreia Victor Ponta ar fi ofițer acoperit, este “de o gravitate deosebită” și i-a cerut, totodată, premierului să clarifice situația în fața națiunii. S-au făcut afirmații care ridică mari semne asupra trecutului unuia dintre candidații la Președinția României, Victor Ponta. Aceste teme și afirmații sunt de o gravitate deosebită, nu pot fi mușamalizate, nu pot fi trecute cu vederea”, a spus Iohannis, care i-a adresat și o întrebare retorică principalului său contracandidat: „Ce alte lucruri ați mai ascuns în CV-ul dumneavoastră? Ce alte lucruri nu ne-ați spus și ar fi bine să ni le spuneți?”, a întrebat Iohannis. Ponta nu poate să fie președintele României. Președintele României nu poate să fie mincinos, duplicitar și manevrat”, a adăugat candidatul Alianței Creștin Liberale, Klaus Iohannis, care a mai spus că, în timp ce el este un om liber, Victor Ponta este un politician manevrat. Președintele Traian Băsescu a susținut, luni seară, că prim-ministrul Victor Ponta ar fi ofițerul acoperit la care s-a referit în repetate rânduri înainte de începerea campaniei electorale pentru președinția României: „Zâmbește acum, când e prim-ministru, îi merge, dar când va fi președinte, nu îi va merge. Ponta trebuie să recunoască că în ‘97-2001 a fost ofițer acoperit al SIE (…) Ceea ce explică și propulsarea lui de la Parchetul de la Judecătoria Sector 1 la Curtea Supremă de Justiție”, a spus șeful statului, într-o emisiune la Realitatea TV. Victor Ponta a declarat, marți dimineață, că dezvăluirile făcute de președintele Traian Băsescu „sunt numai minciuni.”».
Ce demonstrează citatul pe care l-am reprodus mai sus? El ne arată că, sub acest aspect, atitudinea politică a lui Klaus Iohannis se caracterizează prin intransigenţă. El îl soma, pe bună dreptate, pe Victor Ponta, contracandidatul său la prezidenţiale, să limpezească controversată chestiune a apartenenţei sale la un serviciu secret. Iar ideea centrală era că nu poţi, mai ales ca preşedinte, funcţiona sub dublă comandă, pentru că, în acest fel, alegătorii sunt trădaţi.
Tot în condiţiile lipsei de reacţie a preşedintelui Klaus Iohannis şi a absenţei unor dovezi, fie ele şi jurnalistice, prezentate de Cornel Nistorescu, îmi permit să mai fac un raţionament. Pornind de la întrebarea “ce anume l-a determinat, până la urmă, pe Nistorescu să-l acuze pe Klaus Iohannis că este colonel în slujba unui serviciu secret, în acelaşi articol în care încearcă să şteargă podeaua cu Gabriel Oprea?”. Pentru Cornel Nistorescu, Gabriel Oprea, ajuns într-un termen record general cu patru stele al Armatei române, fără să fi participat la nicio acţiune militară, nu este decât un căprar. Cu atitudine de căprar. Ei bine, Nistorescu, antipatizându-l, poate pe bună dreptate, pe Gabriel Oprea şi neacceptând teza conform căreia, pe tabla de şah politică nu se lucrează cu simpatii sau cu antipatii, este de-a dreptul indignat de posibilitatea ca preşedintele UNPR să ajungă prim-ministru. Care, pentru a ajunge prim-ministru, ar trebui şi ar putea fi desemnat, în această calitate, de Klaus Iohannis. Aşa că, în mintea lui Cornel Nistorescu, şi Klaus Iohannis ar trebui să fie tot un “căprar”. Cei drept, cu grad mai mic. De colonel.
Dacă Gabriel Oprea va ajunge sau nu premier, asta nu cred că depinde, nici de sentimentele de simpatie, nici de cele de antipatie pe care acest personaj politic le generează. El este, pur şi simplu, astfel poziţionat pe tabla de şah politică încât lasă impresia că este omul potrivit la momentul potrivit pentru a înclina balanţa, astfel încât să se poată forma un alt Guvern, care să înlocuiască Guvernul Ponta. Oprea, fiind reprezentantul partidului balama, pentru o perioadă tranzitorie, până la alegeri, devine, pur şi simplu, personajul politic convenabil pentru toate părţile aflate în dispută. Un fel de “cel mai mic numitor comun”.
Întrucât Cornel Nistorescu nu operează cu astfel de raţionamente, fiind mai degrabă un comentator pătimaş, nu este deloc exclus ca maniera în care Klaus Iohannis încearcă să gestioneze situaţia politică extrem de complicată din România, lăsând impresia că ar putea accepta “soluţia Gabriel Oprea”, să-l fi scos din minţi şi să-l fi determinat să-l arunce pe preşedinte în groapa ofiţerilor acoperiţi, oferindu-i acestuia şi gradul de colonel. Dacă este aşa sau nu, Nistorescu trebuie să ne spună. Punând dovezile, dacă le are, pe masă. Iar dacă nu le are, cerându-şi scuze. Cum face orice om de onoare.
Pe de altă parte, nici tăcerea lui Klaus Iohannis nu sună prea bine.(Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. macar klaus nu e kaghebist ca pesedistii

  2. Pentru cei care mai stiu cite ceva despre armata sau ofiteri: functia bate gradul! Totul e la ordin care vine.. de unde vine? Cica Ponta a fost ofiter intre 1997-2001. Cine mai stie si cunoaste ,din asemenea organizatii se iese doar cu picioarele inainte.Stat politienesc. Asta e, si vad ca americanii aplauda asemenea sistem.La ei acasa chiar o fi democratie si stat de drept? Am inceput sa am indoieli.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998