CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Savant de top: In doua luni poate fi infectata toata populatia Romaniei

8 comentarii / 8061 vizualizări / 14 martie 2020

Dr. Raul C. Mureșan, directorul Departamentului de Neuroștiințe Experimentale și Teoretice, în cadrul Transylvanian Institute of Neuroscience, afirmă, într-un interviu acordat Europei Libere, că la rata actuală de propagare a coronavirusului, într-o lună și jumătate se poate ajunge la peste 2,6 milioane de români infectați, iar în două luni, întreaga populație a țării ar putea fi infectată.

”În rețelele puternic conectate, în special în cele în care există conexiuni de medie și lungă distanță (adică nu doar din vecin în vecin, ci oameni care se întâlnesc cu oameni din diverse comunități sau care călătoresc), informația se propagă cu mare repeziciune. La fel se întâmplă, din păcate, și cu infecțiile virale. Motivul este că o persoană infectată transmite virusul unui număr de alte persoane, care la rândul lor transmit infecția unui număr de persoane sănătoase” afirmă savantul.

”Să spunem că există o familie cu 5 membri, iar unul sosește acasă infectat. Inițial o parte, să zicem 3 alți membri ai familiei contractează infecția. Dacă familia este în izolare, cei infectați nu pot transmite mai departe decât singurului membru al familiei rămas sănătos. Așadar, infecția rămâne și ea izolată în acea familie. Dacă însă membrii familiei se întâlnesc cu membrii altor familii, care sunt sănătoși, fiecare va infecta la rândul său 2-3 alte persoane, care vor infecta fiecare 2-3 persoane și așa mai departe. Lanțul se propagă, iar la nivelul unei comunități, unde circulația nu este restricționată, numărul de persoane infectate crește exponențial. Practic, în fiecare zi, numărul de cazuri este egal cu numărul de cazuri din ziua anterioară înmulțit cu o constantă. La ora la care vorbim, constanta calculată pe evoluția numărului de cazuri diagnosticate din România este între 1.2-1.4, adică numărul de cazuri diagnosticate se dublează, la aproximativ 3 zile.

Asta înseamnă că dacă astăzi am 80 de cazuri, peste 6 zile vor fi 320, peste o lună 82 de mii, iar peste o lună și jumătate 2.6 milioane!(…) La această rată de creștere, întreaga populație a României ar contracta virusul în termen de maxim 2 luni” mai spune Mureșan.

El atrage atenția, însă:

”Problema fundamentală este însă alta. Ca să poți aplica strategia de izolare trebuie să cunoști cine e infectat. Virusul SARS-CoV-2 care provoacă boala COVID-19 se răspândește, din păcate, inclusiv prin persoane care nu prezintă simptome, deci nu pot fi identificate și izolate(…)
Există o diferență între numărul de infectați și numărul de cazuri diagnosticate. În primul rând, cazuri diagnosticate sunt doar cele ale persoanelor care se prezintă la spital sau care au fost testate dintr-un motiv sau altul în diverse împrejurări.
Numărul de infecții este întotdeauna mai mare decât numărul cunoscut de cazuri.

Nu există motive de relaxare. Dacă societatea nu înțelege gravitatea situației, vom fi depășiți în cel mult 2-3 săptămâni.” conchide savantul.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

  1. Dr. Mureșan se numără printre primii români care fac diferența între confirmați și infectați,
    La această oră în Italia este foarte probabil ca numărul infectaților să fi atins jumătate de milion.

    Statistic, dintre cei 1,5 milioane românia proaspăt reveniți acasă, cel puțin 10 mii sunt surse de infectare, R 0 specific coronavirusului este egal cu 3. Spre deosebire de alte state unde poate fi căutat pacientul zero, la noi ar fi vreo 30 de mii.

    Simptomele apar după aprox. 5 zile de la infectare, iar cei care se tratează ușor pot răspândi virusul încă 30 de zile după tratare.

  2. Romania este intr-o situatie mult agravata, din cauza „balcanismului” funciar, al folfilarii de la orice regului, a idioatei convingeri ca legea si regulile sunt pentru „saraci si boi”, el smecherul, poate sa fenteze orice, viata altora neprezentand relevanta pentru alienatul social, analfabet, indiferent de biblioraftul de diplome, cumparate, ori primite din indiferenta sistemului…Pentru ca, aici, desi in media mondiala, se concentreaza mai multa inconstienta la varful statului, dand avant fanilor imbecilizati…Nu pot sa nu observ (inca o data!) cum isi ajusteaza chiriasul de la Cotroceni o criza pe izmana…nu e eveniment nefericit din care sa nu traga vreun folos politic…un criminalist v-ar spune ca o statistica de specialitate spune ca daca il prinzi pe unul repetat la locul unor dezastre, cel mai probail a contribuit la ele.. Nu spun ca are vreo legatura de rudenie cu SARS-ul asta, dar, la amploarea contaminarii are un rol principal, in primul rand ca e taticul iresponsabililor care anunta „mediul de afaceri” de intreaga bunavointa (dupa ce Iohanis refuza sa declare starea de urgenta, in acelasi scop), in vreme ce Romania se confrunta cu o mare criza medicala…Uitati-va ce mesaj da Iohanis: in Romania disperata, ei se pregatesc de ceremonie…., va amintiti de paharele cu sampanie ciocnite peste trupurile inca fumegande de la Colectiv, de ceremoniile, garzi de onoare, de-a dreptul nesimtite, in vreme ce inca nu se stia numarul de victime?! Pai, daca nu a provocat el aceste catastrofe, e o problema grava de psihiatrie….omul (?!) are fatza, dar, un examen de specialitate n-ar strica…mai ales ca, desi steril, la propriu si figurat, asta face pui…

    • Primii triați în mod spartan, mai întâi cei cu șanse mai bune de supraviețuire, vor fi tocmai diasporenii.

  3. Strâmbul teuton, împreună cu camarila lui liberală, ineptă, servitoare și nepatriotică, nu închid granițele dintr-un motiv foarte simplu: pierd voturile diasporenilor fuduli dar lași cât cuprinde. S-a văzut!

    • Nimeni n-a inchis granitele impotriva propriilor cetateni, ci impotriva valului de nomazi, a „exportului” de bunuri necesare populatiei in criza, diasporezii, indiferent de cum sunt, sunt cetateni romani, e dreptul lor constitutional sa vina acasa, purtatori ori ba…problema e ca, supradimensionati ca importanta de niste golani politici, aflati vremelnic in varful gramezii, le-a intrat in cap ca sunt scutiti de lege si de regului…si daca te uiti la modelele consacrate Lulutza si Vataful…parca aspirationalul lor e bazat…Nu-ti face iluzii, ne vom lovi toti de asta, nu epidemia e problema, asta trece, dar, cu astia ramanem, ca nu-i mai primeste nimeni inapoi si intr-o lume in criza economica, putini vor mai avea de munca, iar, de furat, n-o sa prea mai fie…apoi, sunt obisnuiti cu tralucirea” vestului, umiliti si supusi legii de acolo si cu mare dispret pentru tot ce-i romanesc…cel mai probabil, multe centre de carantina ar trebui pastrate….

  4. Hai, bre, sa fim seriosi! Numarul de infectati, incluzandu-i aici pe cei asimptomatici, va fi intotdeauna probabil. Certitudinea o reprezinta detectatii, confirmatii. Iar astia depind de capacitatea de testare a unui sistem medical, direct proportionala cu capacitatea institutinala a unui stat. Coreea de Sud a facut in jur de 250 000 de teste, Italia un pic peste 100 000, iar Romania in jur de 20 000. China poate face in jur de 50 000 de teste pe zi, iar Statele Unite spera sa ajunga la un milion pe saptamana. Deci tocmai pentru ca Romania are o capacitate redusa de testare, confirmatii nu vor fi niciodata foarte multi, ca-n Italia. In realitate insa, ar putea fi mai multi. Sa speram ca pe la noi va actiona varianta S a virusului si nu aia L. Si sa mai speram ca n-o s-apara vreodata varianta XXL! In rest, sanatate si abuzuri cat mai putine in timpul starii de necesitate!

  5. Așa cum al de Cîțu și PNL apelează la consilieri de teapa unor impostori precum Bogdan Glăvan sau Cristian Păun, „dreapta” nu se dezminte nici în UK, unde prostovanul nebun Boris Johnson va fi acuzat, exact cum și-a justificat măsura, pe date științifice, de genocid.
    Prostovanul ăsta vrea să-și imunizează populația, prețul fiind de cel puțin 1 milion morți în cel mai optimist scenariu.
    Boris Johnson n-are cum să scape liber !?!

    P.S. Morala? Nu mai lăsați proștii să vă decidă soarta!

  6. Oanță, COVID 19 nu este virusl gripal, la nivel global s-a ajuns la 13 000 infectați și peste 600 decedați pe zi.

    Prostia ta seamăn nu are. De asta te-au și cooptat la BNR să lingi în cur fosile comuniste.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998