CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scamatorii cifrelor

0 comentarii / 1404 vizualizări / 6 ianuarie 2013

Guvernul Ponta 2 urmeaza sa prezinte, in fata Parlamentului, proiectul de buget. Intrucat este primul an al unei guvernari care isi propune sa dureze un intreg ciclu electoral in baza unui amplu program prezentat inainte de alegeri, la baza acestui buget trebuie sa stea o noua filozofie. Dar inainte de toate, inainte chiar de aceasta viziune, stau cifrele. Daca cifrele sunt exacte, e bine. Daca ele sunt supte din deget, atunci e de rau. Pentru ca o lege a bugetului gresita poate arunca in aer Romania.
Nu este pentru prima data cand afirm ca, pe parcursul acestei luni, dupa ce vom avea la dispozitie proiectul Legii bugetului, vom putea masura, cu relativa precizie, sansele Guvernului Ponta 2 de a-si indeplini angajamentele. Pentru ca o lege a bugetului spune multe. Daca ea va fi scrisa de matusalemicul Gherghina de la Ministerul Finantelor, vom afla dintr-o prima analiza a bugetului. La fel, daca aceasta constructie a veniturilor si cheltuielilor statului va avea la baza o filozofie adecvata programului de guvernare USL. Incotro se vor duce cheltuielile? Ele vor fi destinate pur si simplu sustinerii unui stat slab, pus pe butuci, care scartaie din toate incheieturile? Sau vor fi cheltuieli destinate unor investitii facute cu cap? De natura sa creeze valoare adaugata. Si sa reporneasca intregul angrenaj economic. Cum va fi sustinuta economia privata? Cat din cheltuieli vor insemna bani publici dusi pe apa Sambetei? Pentru intretinerea guvernului din umbra, condus de la Cotroceni de Traian Basescu? Sau pentru alimentarea unor operatiuni de politie politica, puse la cale de serviciile secrete si in special de SPP? Si asa mai departe.
La fel ne vom putea da seama in ce directie conduce Romania Guvernul Ponta 2, urmarind, prin comparatie cu alti ani, care sunt sursele de venituri pe care mizeaza Executivul. De unde vor veni banii. Acest capitol ne va spune, cu relativa precizie, multe despre intentiile reale ale Guvernului. Despre modul in care acestea coincid cu programul de guvernare al USL, cel pentru care populatia a acordat acestei aliante 70 la suta dintre mandatele parlamentare.
Dar, inainte de a face asemenea analize, inainte de a ajunge la observatii cu un grad ridicat de subtilitate, drumul catre Legea bugetului este pavat cu cifre. Pur si simplu cu numere. Care pot fi exacte sau false. Corecte sau supte din pix. In prima sedinta de guvern a acestui an, asa cum era de asteptat si asa cum bine a facut, premierul Victor Ponta a decis decapitarea conducerii Institutului National de Statistica. Acesti oameni trebuiau de mult timp dati afara. Inca din momentul in care au organizat atat de prost Recensamantul Populatiei. Inca de cand s-a vazut ca sunt incapabili sa ne ofere cifrele rezultate. Inca de cand am descoperit cu stupoare ca, in ciuda unui mare efort financiar si uman in timp de criza si in pregatirea unor importante scrutinuri electorale, Romania nu poate beneficia la timp de statistici corecte. Astfel incat, nici astazi, nu stim ce populatie avem.
Daca veniturile statului au fost gresit calculate de INS, daca nu stim cati cetateni exista, si cati dintre acestia in tara, si care este cifra reala a somajului, eu cred ca niciun calcul bugetar nu poate iesi corect. Nu stim ce va face Guvernul Ponta 2 dar, cu certitudine, in cateva zile vom afla. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998