CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandal de mediu: Romania importa deseuri toxice din Grecia?

0 comentarii / 2101 vizualizări / 23 mai 2010

Un nou scandal de mediu e pe cale să izbucnească: europarlamentarul PNL Ramona Mănescu cere public ministerului Mediului să prezinte o informare completă despre deșeurile care sunt importate din Grecia, în mod misterios, în ultima vreme, de către o companie românească.

Reamintim că, acum cîteva zile, un camion cu deşeuri, destinat unei companii din România, nespecificată, a fost oprit de vameşii bulgari din Svilengrad, în apropiere de punctul de trecere a frontierei Căpitan Petko Voivoda, şi trimis înapoi în Grecia. Documentele de însoţire a mărfii nu prezentau bunurile ca deşeuri, iar documentele prevăzute pentru acest tip de transport de către reglementările UE lipseau. Inspectoratul Regional pentru Mediu şi Ape, care a fost notificat în legătură cu acest caz, a hotărât ca acest camion să fie trimis înapoi în Grecia. Ac fost cel de-al cincilea camion de transport de deşeuri care a fost oprit în regiunea punctului de trecere a frontierei Căpitan Petko Voivoda, în ultimele zile. Ulterior apariției acestei știri, nicio autoritate de la noi nu a reacționat în vreun fel, deși este foarte ciudat ca o firmă să importe, pe ascuns, deșeuri dintr-o altă țară și trimite cu gîndul, mai degrabă, la o practică celebră la începutul anilor 90, respectiv aducerea de deșeuri toxice în România doar pentru că statele civilizate distrugerea acestora costă scump.

În consecință, Ramona Mănescu îi cere ministrului mediului, printr-o scrisoare, să facă publice datele de identificare ale camionului cu deşeuri destinat României şi întors în Grecia de vameşii bulgari. De asemenea, coordonatoarea ALDE în Comisia de Dezvoltare Regională a Parlamentului European îi mai cere ministrului mediului o situaţie a companiilor din România care aduc deşeuri provenite din Statele Membre. „Este dureros că, în continuare, România este groapa de gunoi a Europei şi că acceptăm să primim deşeurile altora. În UE există reguli foarte stricte legate de transportul de deşeuri. Transportul de care vorbim se realiza între două state membre cu tranzitarea unui al treilea. Situaţia mi se pare extrem de gravă în condiţiile în care nu vorbim despre un caz singular. În plus, am cerut lămuriri la Ministerul Mediului şi din perspectiva faptului că ne-am luat un angajament la nivel european să reducem volumul de deşeuri municipale biodegradabile în baza unei directive europene” afirmă eurodeputata în scrisoare. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998