CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

Scandal in crestere: tari europene cer boicotarea Eurovisionului israelian

2 comentarii / 2515 vizualizări / 25 mai 2018

O fi strigat Netta Barzilai, marea cîștigătoare israeliană a Eurovisionului, ”Ne vedem la anul, în Ierusalim!”, mesaj reluat imediat și de premierul Bibi Netanyahu, dar șansele ca asta să se și întîmple scad de la o zi la alta pe fondul unui scandal de proporții cu implicații politice majore. De fapt, s-ar putea chiar ca ediția să nu se mai deruleze deloc în Israel.

Victoria Israelului la Eurovision produce efecte tot mai acute și mai neașteptate, deja apărînd ideea boicotării ediției de anul viitor de către state europene.
În țări precum Islanda, Irlanda, Suedia și chiar Marea Britanie au apărut apeluri publice din partea unor activiști, partide și politicieni și chiar petiții care îndeamnă la boicotarea concursului, scrie The Times of Israel. Însuși primarul din Dublin s-a pronunțat în favoarea boicotului, care e de așteptat să se extindă și în alte țări.
Principala acuzație la adresa israelienilor e atitudinea față de palestineni, ceea ce a dus la un alt scandal, respectiv un clip muzical creat de olandezi care parodiază cu un mesaj extrem de dur melodia cîștigătoare anul acesta. În clip, prestația solistei care o imită pe Barzilai e susținută de imagini de fundal cu palestinieni împușcați în Fîșia Gaza de către sniperi evrei.
Parodie care, lucru rar, a produs reacții serioase de protest din partea guvernului israelian, ambasadorul în țara lalelelor, Aviv Shir-On, declarînd pentru ziarul olandez NRC că mesajul cîntecului e crud și ofensator și prezintă stereotipuri antisemite drept glume.

De parcă toate astea nu erau suficiente, o nouă problemă se ivește la orizont: ministrul adjunct al Sănătății din Israel, Yaakov Litzman, membru al partidului ultra-ortodox UTJ, i-a solicitat ministrului Culturii Miri Regev să ia măsuri pentru ca Eurovisionul de anul viitor să nu se suprapună cu Sabbathul. Cum se știe, finala concursului se desfășoară în mod tradițional sîmbătă seara, după-amiaza avînd loc repetiții, or, la evrei, ziua de sîmbătă e dedicată odihnei și rugăciunii. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. europenii tot antisemiti si pro-teroristi au ramas… hamas a recunoscut ca cei impuscati sunt toti membri ai hamas.

  2. Abc lucreaza la ambasada Israelului :))). Te-ai uitat prea mult taticule la Al Jazeera – The Lobby si ai vazut prea multe postere cu #BDS Movement, este?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998