CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandal în Moldova: banii dați de primarul Timișoarei Maiei Sandu ajung la mîna DNA

0 comentarii / 2537 vizualizări / 18 ianuarie 2024

Administrația prezidențială din Moldova a transmis azi DNA moldovenesc (CNA) o solicitare pentru clarificări cu privire la premiul de 30 000 euro, pe care președinta țării l-a obținut din partea primăriei Timișoara. Scandalul a explodat după ce experți anticorupție și politicieni din Moldova au declarat că Sandu a încălcat legea, care interzice președintelui țării primirea de bani.

Sâmbătă, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, i-a decernat Maiei Sandu premiul “Timișoara Pentru Valori Europene”, aflat la prima ediție, însoțit de un cec de 30.000 de euro.
Doar că au apărut semne serioase de întrebare după festivitate. Pe de-o parte, în Moldova s-a ridicat problema legalității primirii de bani de către președintă.

În România, problema vine din secretomania față de proveniența banilor. Dominic Fritz a spus că ei au fost donați de firme private timișorene, al căror nume nu e, însă, divulgat, în mod foarte suspect.

Publicația Renașterea a încercat fără succes să afle și ce alte personalități au fost nominalizate în cursa pentru acest premiu și pe ce criterii s-a făcut departajarea. Juriul a fost compus din nume precum Mircea Cărtărescu, Iulia Motoc, judecător al CEDO, ambasadoarea Simona Miculescu, Adriana Babeți.

Conform aceleiași publicații, Primăria Timișoara a transmis că nu ea s-a ocupat de acest eveniment, ci Organizația de Management al Destinației Timișoara, ONG care a primit de la Fritz statutul de utilitate publică și care are în componență primăria Timișoara și entități private.

Printre entitățile private se numără Iulius Mall, aparținînd celui mai mare dezvoltator imobiliar, Iulian Dascălu. În 2022, primarul Fritz a mutat Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara în mallul IULIUS Town, al lui Dascălu, unde trebuie să meargă anual cei 207.000 de cetăţeni plătitori de impozite, plus alte 25.000 de persoane juridice.

Tot presa locală scrie că manifestarea legată de premiu e, de fapt, o acoperire pentru campanii electorale mascate ale lui Dominic Fritza și Maiei Sandu. Primul mizează pe votul celor cîteva mii de timișoreni moldoveni cu cetățenie dublă, a doua, pe creșterea prestigiului în ochii electoratului de acasă.

Cum spuneam, însă, în Moldova a izbucnit un scandal de proporții, în care inclusiv o deputată din partidul Maiei Sandu, șefa Comisiei Juridice, Olesea Stamate, a atras atenția că Sandu nu poate accepta respectivul premiu în bani.

Finalmente, președinția moldoveană a fost nevoită să ceară clarificări de la parchetul anticorupție pentru a ști dacă Sandu poate păstra sau nu cei 30.000 de euro.

Informația a fost oferită pentru Newsmaker de către Irina Gotisan-Sotnic, purtătoarea de cuvînt a Președinției, care a precizat că, din punctul de vedere al instituției, astfel de premii nu reprezintă un cadou.

„Premiile internaționale oferite pentru progresele Republicii Moldova, în semn de apreciere pentru eforturile Președintei Republicii Moldova constituie o recunoaștere a realizărilor tuturor cetățenilor și adeziunii față de valorile democrației și libertății. Astfel de premii, din punctul nostru de vedere, nu se încadrează în noțiunea de cadouri, prevăzută în legislația națională. Pentru a clarifica orice suspiciune, instituția prezidențială a trimis un demers către CNA ca să ne ofere un răspuns despre modul în care legislația tratează astfel de situații”, a explicat Sotnic

Ea a mai a subliniat că Sandu nu a primit deocamdată banii. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998