CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Scandal international: Ucraina la Eurovision – a doua victorie pe mina lui Putin

16 comentarii / 12290 vizualizări / 15 mai 2022

Eurovision 2022: paradoxal, de data asta Putin chiar e de ”vină” pentru ce s-a întîmplat azi noapte la Torino. Și nu în premieră. Pentru a doua oară în cîțiva ani, Ucraina cîștigă politic concursul, pe baza unui vot/aranjament de compasiune generat de invadarea țării de către Rusia. Situația devine complicată. Politizarea a atins în ultimii ani atît de mult varii evenimente artistice, încît publicul își pierde vertiginos încrederea în onestitatea trofeelor de orice fel. Următorul pas ar fi forțarea calificării Ucrainei la Mondialul de fotbal din Qatar, eventual printr-un rezultat la masa verde și tacîmul ar fi complet. Marea întrebare e: ajută cu adevărat Ucraina asemenea manevre sau, dimpotrivă, mai mult îi fac rău?

Cea mai previzibilă victorie din istoria Eurovision, anunțată, ironic, de săptămîni bune pe rețelele sociale ori în media – a dat-o ca sigură în tabletele sale pînă și maestrul Ion Cristoiu, complet în afara fenomenului muzical – s-a produs, în fine, azi noapte: a cîștigat Ucraina, cu destul de controversatul sistem al voturilor publicului.

O victorie care duce fenomenul artistic, ca și ideea de competiție în sine, în zona ridicolului.
Pentru acest gen de performanță o sumedenie de artiști de talent și staffurile lor muncesc din greu luni și ani, pentru ca în momentul-cheie să li se spună, sorry, avem pe unii necăjiți care trebuie ajutați moral.

Conform acestui raționament, Siria ar trebui să cîștige mondialul de fotbal, pentru că are milioane de refugiați din cauza războiului civil, Coreea de Nord ori Ghana ar revendica Eurovisionul sau Oscarul pe motiv de foamete șamd. Ne oprim aici ca să nu dăm idei.

E pentru a doua oară cînd Ucraina e recompensată pe mîna lui Putin.

În anul următor invadării Crimeei, în 2014, o tînără cîntăreață ucraineană din peninsulă, Jamala, de origine tătară, a lansat o melodie numită ”1944”, cu mesaj politic puternic, în care vorbea despre drama tătarilor deportați din peninsulă în locuri aflate la mii de kilometri distanță, precum Uzbekistan, de către sîngerosul Stalin, în anii 40. Melodia nu doar că era parțial în limba tătarilor din Crimeea, dar era interpretată de urmașa unei tătăroaice deportate de Stalin.

Paralela între prigonirea Crimeei de către Stalin și, ulterior, de către Putin era mult prea străvezie. Interesant, deși regulamentul Eurovision interzice clar politizarea melodiilor, cea a Jamalei nu a avut probleme să fie admisă în ediția din 2016, unde același vot al publicului i-a adus recordul de puncte al concursului, de pînă atunci: 534. În acest moment, Ucraina deține două din primele patru locuri în topul punctajelor maxime din istoria Eurovision, lider fiind Portugalia. Politizarea unui cîntec prin înfierarea protestelor anti-Lukașenko a eliminat anul trecut, însă, Belarusul. Nu toți sunt la fel de norocoși.

Un oficial al organizației care reprezintă poporul tătar din Crimeea, Refat Chubarov, descria în 2016, conform presei, importanța victoriei ca fiind imensă pentru Crimeea și pentru această minoritate: “Ucraina a primit acum întreaga înțelegere a lumii din cauza victoriei Jamalei”.
Să reamintim: deși mare parte a rezidenților din Crimeea erau încîntați să intre sub pulpana Moscovei, tătarii s-au opus îndîrjit anexării operate de Putin, neputînd uita genocidul lui Stalin.

Azi noapte, la votul specialiștilor din juriile celor 40 de țări, melodia Ucrainei, cîntată de Kalush Orchestra, nu stătea prea grozav, bătălia fiind între Marea Britanie, Suedia, Spania ori Grecia. Nici reacția celor din sală nu fusese la fel de entuziastă ca la alte vedete.

A venit valul de puncte de la ”public” și Ucraina umflă lejer trofeul. Cu o melodie nu neapărat rea, dar nici pe departe cea mai bună.

La cîteva ore izbucnește scandalul: presa internațională scrie că șase țări, între care România, au fost eliminate de la jurizare, pe motiv de tentativă de manipulare a votului, iar în contul lor au votat un soi de algoritmi de calcul, opțiune cel puțin stranie. E ca și cum un președinte nu mai e ales pe baza voturilor, ci a sondajelor și a estimărilor analiștilor.
Și se mai află oficial că juriul român a dat punctele Moldovei, dar ele au fost deturnate către Ucraina. Țările vizate de decizia organizatorilor Eurovision au fost: România, Georgia, Azerbaijan, San Marino, Polonia şi Muntenegru, toate prezente în semifinala a doua.

Suntem victime ori escroci?
Adevărul pare să fie undeva pe la mijloc.

În spatele Eurovision se dezbate aprins de mulți ani despre politica de cartel practicată de anumite țări, cu legături cultural-istorice ori de altă natură, care se votează reciproc.
De un asemenea cartel sunt suspectate demult România și Moldova.
Să ne înțelegem: o asemenea strategie e cît se poate de condamnabilă, pentru că juriile trebuie să răsplătească talentul și nu frățiile istorice.
Altfel, e ca și cum un artist ar fi validat nu de public, ci de rubedenii, ”mînca-l-ar mama de cîntăreț talentat”.

Și totuși, mai sunt și alte aspecte, nu tocmai onorabile, dincolo de partizanatul nefiresc al unor țări.

Există informații – și nu de ieri, de azi – că gigantul European Broadcasting Union, rețeaua televiziunilor și radiourilor europene, ”nașul” concursului, operează manevre oculte în concurs, inclusiv prin șantaj.
Are diverse arme, iar una dintre ele e datoria pe care multe țări o au la EBU. Datorie care poate exclude o țară din concurs.
Iar prima țară exclusă vreodată – și singura pînă la eliminarea de acum a Rusiei, după invazie – a fost România, în 2016, fix ediția la care a cîștigat Ucraina. Nu doar eliminată, dar lăsată și fără dreptul transmiterii concursului.

Sigur, dacă respectiva țară e ”fată de comitet”, EBU poate închide ochii la datorii, o vreme. Și nu e vorba doar de participarea la Eurovision: EBU dă accesul către transmiterea a numeroase competiții sportive mari șamd. Nu e recomandat să te pui rău cu ea.

România s-a confruntat cu niște probleme bizare și în 2018, cînd am ratat calificarea în finala Eurovision din cauza unor așa-zise probleme cu sistemul de vot în țările cu mari comunități de români, în timpul celei de-a doua semifinale a competiției. Azi noapte, absența comunicatorului român din transmisiunea concursului a fost motivată tot de probleme tehnice, pentru ca apoi să se afle adevărul privind descalificarea.

Manevrele oculte ale EBU sunt motivate de dorința de bani și de influență, chiar politică. Victoria Ucrainei a fost salutată imediat și publicitar-ostentativ de toți marii lideri europeni, plus nr.2 în NATO, Mircea Geoană.
Mulți se întreabă, poate, ce caută Australia la Eurovision? Nu e nici măcar în aceeași emisferă, cu Europa.
Răspunsul e audiența mare la antipozi. Adică bani. Acei bani care șterg granițe și apropie continente.
Nu e singurul caz. La Eurovision participă și Israel, și țări din Asia și se pregătește SUA, conform unor informații neoficiale.

Oricum, între membrii EBU și-au făcut loc de-a lungul anilor state africane, asiatice șamd. Prezența la Eurovision a Israelului, a dus la scandaluri soldate cu refuzul arabilor de a transmite ori boicota concursul, integral or parțial.

”EBU ia extrem de în serios orice încercare suspectată de a manipula votul la Eurovision Song Contest și are dreptul de a elimina astfel de voturi”, se arată în comunicatul oficial de anulare a voturilor.
Anularea ar fi fost absolut de înțeles. Prinse cu mîna în sac, cele șase țări trebuiau excluse de la vot.
Doar că bomba aici se ascunde: ele au fost date la o parte și în locul lor ar fi votat niște algoritmi, care ar fi stabilit că voturile trebuie să meargă la Ucraina.
O decizie care aruncă pete mari pe victoria ucraineană și care va întări enorm percepția că nu mai există pe nicăieri vreo corectitudine, cu excepția cele politice.

Ca să fie bîlciul complet, Italia anunță că hackerii ruși de la Killnet au încercat să dea atacurile la voturile electronice.
Acum trei ani, relația Rusia-Ucraina mai producea un scandal: Maruv, reprezentata Ucrainei decidea brusc să se retragă din Eurovision, după ce i se ceruse să semneze un contract prin care să se angajeze că nu va susține concerte în Rusia înaintea competiției. Maruv, pe numele real Anna Korsun, a spus că este dispusă să accepte această condiție, dar a susținut că alte clauze ar fi făcut din ea un „instrument” pentru propagandă.

Dacă Putin invada Ucraina în vara anului trecut, probabil ”Bad Roads”, propunerea Ucrainei, ar fi luat Oscarul pentru cel mai bun film străin. Chiar dacă era coproducție cu rușii. Dar invazia a venit prea tîrziu pentru Oscar.
Dar nu e tîrziu pentru alte trofee model Eurovision.
Problema e că acest tip de victorii, în loc să întărească necesara compasiune și solidaritate a altor popoare cu Ucraina, riscă să producă exact efectul contrar, supunînd reprezentanții Ucrainei oprobriului public internațional.

Pînă la ora scrierii acestor rînduri, oricum, e de mirare că Volodimir Zelenski nu a cerut deja comunității internaționale fonduri pentru organizarea Eurovisionului de anul viitor. În schimb, ”The Big Five”, adică Germania, Franța, Marea Britanie, Italia și Spania, țările care sunt marii finanțatori ai Eurovision, care fac jocurile mari și și-au rezervat dreptul calificărilor perpetue direct în finală, se bat deja pentru organizarea concursului, în locul Ucrainei tăvălite de Putin. (Bogdan Tiberiu IACOB)

foto: TVR.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

16 Comentarii

 1. prostanacul este prost! se visează președinte la România! uita însă dobitocul ca în România cei care decid cine va fi președinte nu l-au agreat pe domnul prostănac tata, deci un plic de clanță nu ii strica prostanacului

 2. Previzibila desemnare a Ucrainei drept câștigătoare (la Eurovision, deocamdată), are totuși și o parte bună : poate așa, vede „tot tăntălăul” cam spre ce lume ne împing ăștia, de-și zic „mai marii lumii”. O lume care promovează „adevăratele valori” s.a.m.d. (vai de capul nostru !)
  Nu cred că se îndoiește cineva, cui va reveni „Nobelul” – pentru „pace”, cel puțin. Plus multe alte concursuri și întreceri, la care (ca să nu ne mai prostim cu „formalitățile”), „titlurile” li s-ar putea da cu anticipație; că doar una e „Glorioasa Ucraina”…

  Să cerșești arme și bani, dându-te „lovit în aripă”, e una; dar dacă te întinzi la „titluri” și „onoruri”, furând munca și meritele altora, „asta nu miroase a nas de om”… Dar, cum „obrazul gros” e la modă, „tot Zelenskistul” e mândru de „reușită” și „dă din coadă” plin de însuflețire.
  Un singur gând îi umbrește fericirea : dacă și războaiele s-ar câștiga prin voturi și „tablete”…

 3. Si voturile maxime ale Republicii Moldova au fost date in realitate Romaniei, dar organizatorii le-au detrunat catre Ucraina. Au inceput de azi sa apara declaratiile celor implicati (juriile nationale, care au votat altfel decat s-a comunicat la Torino).

 4. Romania nu are libertatea nici macar sa isi voteze O MELODIE la Eurovision, un concurs cu audiente mai mici decat Untold, nu se uita nici dracu la ei.

  Romania este cea mai imputita si abjecta colonie dintre colonii. O tara ajunsa la groapa de gunoi a istoriei cu conditii de viata subumane si fara viitor.
  Nivelul de coruptie si slugarnicie tradatoare din aceasta tara dovedeste ca romania este lider incontestabil la ticalosie si nemernicie tradatoare de neam si de tara. Totul pentru ei, nimic pentru noi.

 5. Pentru acest articol ar fi fost nimerita si povestea selectiei nationale a Ucrainei pentru 2022.
  ” Alina Pash won the televised version of the competition. Later, she was ceased from participating in the national selection after it was discovered that her representative had provided Suspilne with a falsified certificate of her travel history.”
  Alina Pash, castigatoarea de drept a preferintelor publicului, a fost descalificata pentru ca a calatorit in 2015 in Crimeea.
  Deci, morala este ca nici macar preferintele publicului nu mai castiga la Eurovision ci preferintele dictatorii UE.

  • Am mai aflat ca tilinca, fluierul fara gauri, este un instrument folosit des de romanii din nordul Romaniei si din Bucovina ucrainiana. Ne-au luat si instrumentul muzical, nu numai teritoriul.
   Iar culorile negru+rosu sunt prezente in scenografia Ucrainei la Eurovizion inca de prin 2020, si poate si mai devreme. Sunt culorile consacrate de ultranationalistii de la OUN, colaboratori cu nazistii.

   • Poți să spui că ți-au furat și creierul, oricum n-ai avut.

    Eurovision este o emisiune de câteva ore. Așa cum d-na cremwurști n-a schimbat lumea în pizde cu pulă și câștigătorul de Sâmbătă va intra în folclorul comedy center și cam atât.

    BTI omite faptul că Eurovision nu se mai bazează de câțiva ani pe votul popular, juriile naționale fiind cele care decid clasamentul. Unii pot schimba canalul, alții duduie de proști.

    • Si curu ma-tii duduie de cate PULE RUSESTI a luat. Are culorile curcubeului, se caca imprastiat si e mare cit galeata

    • Volodimir „Puli-n” gât la mă-sa. Ucrainean de căcat, futut de la cap de defunctul batalion Azov.
     Hai sictir, rutene!

 6. De trei ori, Dle BTI!!! „Pentagonul ar fi ordonat ca Ucraina să câştige concursul Eurovision de anul acesta, potrivit blogului VoltaireNET.org.

  Potrivit sursei citate, Eurovision ar fi doar un „instrument de propagandă” proiectat de NATO, încă din 1955.

  „La iniţiativa franţuzoaicei Delphine Ernotte (preşedinte al asociaţiei organizatoare a Eurovision şi al France-Television), Rusia, deşi este una dintre cele 56 de ţări membre ale asociaţiei, a fost exclusă din competiţie din motive politice. Doar naivii pot crede că această competiţie este fair play. Este mai presus de toate un instrument de propagandă. NATO, care a proiectat acest concurs în 1955, a tras întotdeauna sforile. Statele Unite, care nu participă la Eurovision, sunt încă adevăratul arbitru. Aceasta este a treia victorie a Ucrainei. După cea din 2004 („Revoluţia Portocalie”), cea din 2016 (ataşarea Crimeei de către Federaţia Rusă) a venit cea din 2022 (războiul ruso-ucrainean)” se arată într-un articol de pe blogul VoltaireNET.org” Bursa.ro

 7. Banii fac politica…si acum sportul, arta….In urma cu vreo zece ani, in Africa (Mali, Ghana, Senegal…apoi Tanzania, Kenia, ca nu se produsese Brexit-ul…) cand am remarcat ce infrastructura s-a edificat in aceste tari, un oficial (avizat!) mi-a spus ca e consecinta infuziei de bani europeni…dela UE! Mi s-a parut absurd, mai ales cand stiam cat de greu ii e Romaniei contributoare sa atraga aceste fonduri…intre timp am aflat rolul si componenta (numai neamuri ale varfurilor CE) Ministerului de Externe, ori cum se numeste aceasta structura, a UE, dar si interesele de influenta ale statelor care au apropriat CE in economia africana…¨Culmea ironiilor/de rasul copiilor¨ e ca au facut infrastructura pe banii nostri in interesul economic al Chinei si Rusiei, ca ele ¨coordoneaza¨ economia africana, iar ¨marii specialisti¨ europeni inregistreza esecuri repetate…se pregateste America de Sud, unde si SUA au pretentie de exclusivitate, dar China si Rusia, de manuta, lucreaza la fel, politico-economic…Europa veche va ramane cu orgoliile si dinastiile ei…oricum toate forurile internationale sunt pe cale de disparitie, nemaiindeplinindu-si niciunul rolul initial…noi, tot niste perdanti ramanem, dar, inca ne mai impaunam cu apartenenta la niste aliante care ne dispretuiesc (si din cauza calitatii umane a ¨reprezentantilor¨ nostri) …n-avem nevoie de dusmani externi…Nu-mi fac probleme, Ucraina va plati si ea pretul papagalilor cersetori, ca si Romania dupa 89, deja lumea s-a cam saturat si inghite greu propaganda interesata, apoi acest ¨razboi¨ prea suna a butaforie sangeroasa, un soi de 89 cu aceiasi actori, dar un next level, cred ca, in culise, s-a definitivat scenariul (noul!) de impartire a sferelor de influenta si noi, iar, picam de fazani (pare ca ne si place!), vesnicii platitori ai datoriilor de razboi…

  • Ce frumos s-au dezvoltat tarile africane iertate de Romania de toate datoriile (nu numai economice !) acumulate in zeci de ani.
   Suntem singura tara din lume, de pe glob, care au facut asta pentru tarile africane si arabe, bogate in resurse.

   Si acum ei se dezvolta din bani europeni, adica am ajuns sa fim pe langa colonia Europei si a Americii si colonia prin proxy pentru Africa, cand aici suntem fortati sa privatizam active de stat pentru a intra in UE, sa scumpim energia pentru PNRR si tot felul de alte mizerii abjecte.

   Dupa 1989, Polonia si Ungaria au fost iertate de datorii, primeau credite cu dobanzi mici. Romaniei nu i s-au iertat NICIO DATORIE, NICIODATA si mereu ne-am imprumutat la cele mai mari dobanzi de pe continentul european.

   Datorii pentru care tot noi, prostii, slugile, am suportat umilinte, deprivari, saracie, inapoiere.
   Colonia Romania…cea mai odioasa colonie din lume.

 8. Oare nimănui nu-i pute că voturile a șase state au fost înlocuite cu un computer care a votat cum a vrut…Ucraina?
  Eu zic să nu ne mai obosim să organizăm următoarea ediție de campionat mondial și european de fotbal. Nici Liga Campionilor. Le dăm direct naționalei Ucrainei și lui Dinamo Kiev și am terminat bâlciul.

  • În locul României au votat cum au vrut ei organizatorii de la Torino, nu calculatorul, Herringe.
   Calculatorul a transmis doar voturile sms ale populatiei, deturnate din soft tot in favoarea Ucrainei.

 9. Degeaba au cistigat marginenii EV ! Niciodata nu vor fi in rindul unor mari cintareti si trupe precum: Udo Jurgens, ABBA, Brotherhood of Man, Johny Logan, Bucks Fizz, Celine Dion, Toto Cutugno, s.a.

 10. avand in vedere ca in spatele manelistilor de la eurovison se afla steagurile unor tari, e evident o chestie politica si mai putin artistica. Daca vrei sa nu fie politic, sa participe pe persoana fizica. Pana atunci nu e nicio problema ca Romania sa voteze Moldova si invers. Problema e la noi, ca dam prea multa importanta unui spectacol al poponarilor.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998