CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandal: legea asigurarilor obligatorii, instrument de jecmanire in masa

0 comentarii / 1881 vizualizări / 18 mai 2010

Scandal în Comisia Juridică din Senat, astăzi: senatorii au adoptat modificarea propusă de guvern la legea asigurării obligatorii de casă, adoptată acum doi ani, dar au existat voci tăioase care au avertizat că, în noua formă, legea nu face decît să îngroașe buzunarele unor firme private pe spinarea românilor de rînd.

Guvernul a decis, recent, să modifice puțin, prin părțile esențiale, legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor. în sensul că, din vechea formă, dispare articolul care stipulează obligativitatea societăților de asigurări de a plăti despăgubirile, în caz de calamitate. Șocant, dar real.

Reamintim, pe scurt, că legea prevede înființarea unei societăți, Pool de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), care grupează firme private din domeniul asigurărilor și care încasează comisioane zdravene din primele de asigurare obligatorii primite de români. Numai că, prin modificările propuse de guvernul Boc și avizate azi și de Comisia Juridică, PAID e degrevată exact de obligația de a plăti despăgubirile către cetățenii calamitați.

Senatorul PDL Iulian Urban a contestat vehement proiectul guvernului și a votat împotriva sa, atrăgînd atenția că, în noua formă, firmele de asigurare nu vor plăti despăgubiri către asigurați decît după ce vor primi bani de la PAID, iar aceasta, la rîndul ei, le va primi de la Ministerul Finanțelor, reasiguratorul societății. De unde vor avea bani Finanțele? Simplu: din contractarea unor împrumuturi de la bănci private, în numele statului, pe care le va restitui din banii strînși de la toți contribuabilii. Senatorul PDL a declarat, pentru Inpolitics, că, ”în acest fel, firmele de asigurare nu vor mai avea altă durere de cap, ani de zile, decît să încaseze banii de la cetățeni pentru eliberarea polițelor de asigurare, iar cînd va veni vorba de despăgubiri, în caz de, să zicem, cutremur, această sarcină va fi pasată pe umerii statului, prin ministerul de Finanțe, adică tot ai cetățenilor. Stai și te intrebi ce naiba de contract de asigurare mai este acesta, dacă riscul asiguratorului nu există, iar firma de asigurare nu își asumă plata despăgubirilor. ci doar încasarea ratelor de asigurare de la români. Adică România se împrumută, iar românii plătesc prin taxe și impozite ce ? Profiturile unor firme de asigurare care nu își arogă nici o răspundere pentru această lege? Mai ales acum cînd iminența unui cutremur major este anunțată de specialiști în România ?” mai spune el. După votul de azi al comisiei, modificarea legii va merge în plen, iar apoi va fi trimisă Camerei Deputaților. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998