CURS VALUTAR
1 EUR = 4.98 RON UP | 1 USD = 4.54 RON UP | 1 GBP = 5.84 RON DOWN

Scandal: măsuri speciale de protecție la votul din 9 iunie pentru persoanele transgender

0 comentarii / 1985 vizualizări / 28 mai 2024

Asociația ACCEPT a transmis Autorității Electorale Permanente un îndrumar pentru interacţiunea cu persoanele transgender în context electoral, persoane despre care ONG-ul susține că formează 3% din populația adultă din România. Documentul conține indicații precise pe care AEP să le transmită membrilor secțiilor de votare la alegerile din 9 iunie, astfel încît transgenderii să beneficeze de toată protecția necesară în raport cu restul votanților. Decizia BEC de a-și însuși îndrumarul a provocat protestul AUR, care, prin senatorul Ionuț Neagu, a făcut o interpelare parlamentară către BEC, în care este chestionată baza legală a demersului, dat fiind că legislația română nu recunoaște termenul de transgender.

”Prezentul îndrumar a fost elaborat de către Asociația ACCEPT și este destinat tuturor persoanelor şi entităților implicate în procesul electoral, astfel încât operatorii de calculator, reprezentanţii Autorității Electorale Permanente, membrii Birourilor Electorale, precum și toate celelalte persoane implicate în acest proces să fie corect informate asupra modului în care să interacționeze cu persoanele transgender’, în momentul în care acestea se prezintă la secţia de votare” se arată în adresa ACCEPT către AEP.

”În multe cazuri, în ce priveşte persoanele transgender, datele ce se regăsesc în actele de identitate nu corespund sau nu corespund în totalitate cu înfăţişarea persoanei. Astfel, pot exista situații în care prenumele şi menţiunile privind sexul să difere de modul în care persoana se prezintă lumii, ca bărbat sau femeie. De asemenea, pot exista diferențe și în ce priveşte fotografia din cartea de identitate, determinate de faptul că persoana trece printr-o tranziție medicala, eu efecte progresive asupra aspectului său fizic. Aceste neconcordanţe dintre actele de identitate şi identitatea de gen a persoanei sunt un rezultat al unei proceduri de recunoaștere juridică a genului a statului român, lipsita de accesibilitate, previzibilitate și claritate, contrara drepturilor fundamentale ale omului, astfel cum reiese și din hotărârea CEDO în cauza X şi Y c. României.

Având în vedere faptul că dreptul de vot este un drept constituțional, garantat tuturor cetățenilor români eu drept de vot, Asociația ACCEPT reaminteşte persoanelor implicate în procesul electoral că au responsabilitatea de a contribui la exercitarea acestui drept de către persoanele transgender, cu respectarea drepturilor si a libertăților fundamentale ale omului, precum dreptul la viaţa privată și fără a fi supuse tratamentelor discriminatorii și degradante, contrare demnităţii umane.
Astfel, vă rugăm să tratați cu tact aspectele ce țin de persoana în cauză, pentru a-i proteja dreptul la viață privată, pentru a evita situațiile inconfortabile sau alte comportamente care ar putea instiga la ură și/sau la săvârşirea unor infracţiuni motivate de aceasta, precum hărţuirea, agresiunile fizice şi/sau verbale.

Totodată, vom monitoriza, în zilele în care se desfășoară alegeri, modul în care sunt respectate aceste drepturi fundamentale ale persoanelor transgender în procesul electoral, iar acestea vor putea apela numerele de telefon de urgenţă 0770 613 630/021 252 16 37, pentru a fi îndrumate cu privire la paşii pe care trebuie să îi urmeze, în cazul în care nu li se permite să își exercite dreptul de vot sau sunt discriminate în vreun fel, în cadrul secției de votar” mai transmit cei de la ACCEPT. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: Unsplash.com

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998