CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandal media – Doru Buscu: ”Romania libera isi falsifica datele de tiraj de la BRAT”

0 comentarii / 1609 vizualizări / 6 iunie 2011

Jurnalistul Doru Bușcu, directorul săptămînalului ”Academia Cațavencu”, aduce acuzații extrem de grave patronului cotidianului ”România liberă”, Dan Adamescu, despre care afirmă că falsifică datele prezentate Biroului Român de Audit al Tirajelor în ce privește numărul de exemplare vîndute, în realitate situația fiind mult mai dramatică pentru ziar.

”Dan Adamescu deține România liberă de ani buni. Ziarul merge nu prost, ci impecabil de prost – trec peste cifrele falsificate din BRAT. Lucrul în sine mi l-a mărturisit, cu martori, chiar fiul lui, Alexander. Prin urmare, Adamescu ȘTIE cît face un ziar, știe ce pierderi produce și, mai ales, ȘTIE, pe propria piele, că moartea presei scrise e iminentă” scrie Bușcu în editorialul din ultimul număr al revistei. Acuzația sa e în măsură să dea apă la moară unor zvonuri mai vechi privind tirajul real al României libere, alimentate, în special, de o ciudată constanță a cotidianului în datele BRAT, care îi permite, spre exemplu, ca, din 2009 pînă acum, să aibă același tiraj, absolut liniar în grafic, în ciuda crizei și a faptului că tot restul presei a înregistrat fluctuații masive. Nu există variații nici măcar în funcție de sezon, deși vara, spre exemplu, multe publicații pierd la tiraj, pentru a recupera toamna.

Un alt mister comentat de Bușcu, în contextul recentei licitații pentru brandul ”Cațavencu”, la care a participat și patronul României libere, este acela că ”Adamescu face reduceri masive de personal la ziarul său, are întîrzieri la salarii. Dar vrea să cumpere un titlu cu o sumă (cca.1,5 milioane euro n.n.) care i-ar permite să susțină România liberă un secol. Își înfometează, adică, oamenii, pentru o extravaganță. (…)Cum poate un om de afaceri rațional și pe deasupra zgîrcit să-și dorească să plătească de zece ori pentru o marcă a cărei principală valoare e scoasă din discuție? Răspunsul e simplu: nu-și dorește. Dan Adamescu tremură și tot ce-și dorește e să-i înceteze tremuratul. De o bucată bună de timp problemele se țin scai de capul lui. Noaptea îl vizitează în somn executările silite și DNA-ul. Așa că, ziua, face el vizite. Una dintre ele a fost la Cotroceni. Aici lucrurile devin tulburi. Nu spune nimeni că a fost un tîrg. Nu, fiindcă la tîrg e multă lume, iar aici a fost doar un tête-à-tête” mai scrie jurnalistul, sugerând că interesul afaceristului pentru revistă ar avea legătură directă cu Traian Băsescu. (B.T.Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998