Scandalos: SRI trece la amenintari la judecatorii CCR?
1 comentariu / 7817 vizualizări / 3 martie 2016
Un judecător al Curții Constituționale, Daniel Morar, considerat artizanul declarării drept neconstituționale a acțiunilor SRI de interceptare în dosarele penale, este amenințat într-un articol publicat pe un site extrem de prietenos cu serviciul amintit. În articol, care se înscrie într-o veritabilă campanie declanșată împotriva CCR după decizia respectivă, Morar este avertizat, metaforic ori ba, că ar putea fi lovit de un bolovan în plină figură, ori că ar fi bun de plată pentru un proces pierdut de România la CEDO.
De la declararea art.142 din Codul de procedură penală ca fiind neconstituțional de către CCR, anumite organe de presă, în frunte cu ziare.com, au declanșat o campanie în toată regula împotriva Curții Constituționale, acuzată că subminează campania anticorupție. Din articolele aproape zilnice pe această temă se desprinde, în mod straniu, nu ideea că respectivul articol nu ar fi cu adevărat neconstituțional, ci, mai degrabă, că judecătorii ar fi trebuit să închidă ochii, pe mai departe, asupra dreptului SRI de a face acte de urmărire penală, în disprețul Constituției, al propriei legi de funcționare, ca și al practicilor europene.
Într-un material publicat azi de ziare.com, se trece la amenințări fățișe: se amintește că Daniel Morar era șeful DNA în momentul arestării lui Puiu Popoviciu, operațiune în urma căruia acesta a cîștigat la CEDO un proces cu statul român și despăgubiri de 4500 de euro.
”Daca tot suntem curat constitutionali nu vad niciun motiv pentru care Ministerul Finantelor nu ar face o actiune in regres impotriva dlui Morar in cazul Popoviciu, pentru cei 4.500 de euro. Sau poate se duce dl fost procuror sef DNA singur la casierie si ii plateste” scrie ziare.com.
Foarte interesant, deontologii presei ultimului deceniu, în frunte cu siteul amintit, s-au făcut că plouă la numirea în funcția de șef al DNA a lui Morar, deși se știa că o anchetă eronată a acestuia costase România la CEDO nu 4.500 de euro, ci cîteva miliarde de lei la valoarea din 2000, în celebrul proces Liviu Ciupe.
Atunci, amețitoarea sumă nu contase, acum contează și o bagatelă de 4.500 de euro.
În același articol se face o altă afirmație gravă, anume că unii judecători ai CCR ar încerca să diminueze efectele deciziei privind art.142 prin intermediul motivației în curs de elaborare, dar nu sunt lăsați de același Morar: ”Si, totusi, din informatiile mele, desi o parte dintre judecatori au realizat dezastrul si cauta o motivare care sa-l diminueze, dl Morar lupta pentru solutia extrema, aceea care sa arda pamantul si in fata, si in urma”.
Ce să înțelegem de aici?
Că judecătorii CCR întîi decid și abia apoi gîndesc?
Eventual, funcție de campaniile de presă ale ”ghioceilor” SRI?
În fine, cireașa pe tort vine în finalul articolului: ”Pentru mine ceea ce face acum dl Morar este o mare tristete(…) Nimeni nu ar trebui sa arunce cu bolovani in urma. Unul ar putea sa-i ricoseze inapoi, in plina figura”.
Daca le=a mers cu Grebla, de ce nu le-ar merge si cu Morar? Daca atunci se vedea absurditatea acuzatiilor si nu ne-am fi ascuns dupa deget, nu ar fi venit si randul lui Morar. problema cu morar este ca el vine din interiorul sitemului si ar trebui la o adica, doamne fereste-ma, sa-l lichideze ca sa taca…/.asta chiar cunoaste sistemul.