CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandalul ALRO e din nou ingropat?

0 comentarii / 1703 vizualizări / 18 noiembrie 2010

In urma cu circa 10 zile, televiziunile si presa dezbateau un mare scandal de coruptie la varf. In care este implicat Presedintele. Si, pe neasteptate, salva de artilerie, la care s-au racordat si politicenii opozitiei, a incetat. Care este secretul? Cine si cum a pus batista pe tambal?
In esenta, fapta de coruptie legata de ALRO a fost dovedita. Probata. Exista un document oficial, intitulat Memorandum, intocmit de proprietarii ALRO si inaintat institutiei prezidentiale. Pe marginea acestuia, seful statului a scris “cu manuta lui” – cea care nu loveste nici copii, nici avocati – o indicatie pretioasa adresata ministrului Industriilor. Memorandumul si “nota prezindentiala” au generat o schimbare a contractului de furnizare de energie, care aduce un prejudiciu estimat de unii la un miliard de euro, iar de altii la trei miliarde. In ceea ce priveste populatia, consecinta este ca fiecare familie plateste, anual, curentul electric mai scump cu 240 de euro. Aceste dovezi sunt insotite si de declaratii publice si repetate ale Presedintelui Traian Basescu, ale domnului Theodor Stolojan, la acea data consilier prezidential, ale doamnei Elena Udrea, la acea data sefa Cancelariei prezidentiale si ale domnului Dorin Cocos, om de afaceri, sotul Elenei Udrea. Toate intaresc faptul ca, in favoarea ALRO, s-a facut trafic de influenta la nivel inalt si ca respectivul trafic de influenta a fost incununat de succes. Mai exista, la dosarul cauzei, o declaratie incendiara a procurorului Ciprian Nastasiu, care vorbeste chiar de o mita in valoare de patru milioane euro. Exista – putea oare sa lipseasca? – si cuvenitele inregistrari ale unor convorbiri telefonice, care intaresc enunturile de mai sus. Si mai exista, in fine, si dovada ca, printr-un truc din dosarul penal al cauzei care a primit, dupa schimbarea procurorilor, faimosul NUP, au disparut probe care incriminau tandemul Basescu – Udrea. Sunt suficiente elemente, chiar si pentru un procuror profan, pentru a intocmi un rechizitoriu pentru trimiterea in judecata a unui grup organizat de tip infractional.
Si daca toate acestea sunt adevarate, de ce, pe neasteptate, s-a asternut un silentio stampa peste cazul ALRO? Raspunsul, daca ar fi sa alegem o varianta simpla, ar fi urmatorul: dezbaterea a incetat pentru bunul motiv ca Justitia a decis sa repuna cazul pe rol. In sensul ca au fost declansate investigatii asupra modului in care s-au sustras probe din dosar. Faimoasele stenograme. Si atunci toata lumea, ziaristi si oameni politici, dar si opinia publica nu au altceva de facut decat sa astepte.
Sa astepte ce? Sa astepte ca Justitia sa descopere cum au fost sustrase probele si cine este vinovat. Este foarte bine ca se fac investigatii. Numai ca, atentie, acela este un alt caz penal. Acolo este vorba de sustragerea unor probe. Cazul de fond, insa, este prejudicierea statului, in urma unui trafic de influenta dovedit. In cazul caruia exista toate probele. Si nu ar mai urma decat repunerea dosarului pe rol si trecerea la dreapta judecata.
De fapt, cineva ne-a intins o cursa. Cineva – oare cine? – ne-a aratat o tinta falsa. Si noi toti ne-am zapacit. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998