CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandalul APIA confirma: Biserica Ortodoxa, tot mai implicata in politica

0 comentarii / 2122 vizualizări / 4 iunie 2014

Actuala guvernare pare decisă să dea peste cap statutul României de stat laic, grație unor aranjamente tot mai dubioase cu Patriarhia. Un parteneriat reciproc convenabil care nu doar că nu le face cinste, dar se lasă și cu arestări, din cîte se vede.

Zilele trecute, a făcut vîlvă procotolul secret încheiat de ministerul Educației cu Patriarhia, grație căruia capii Bisericii capătă puteri nejustificate în privința selectării unor cadre didactice dintr-un învățămînt, totuși, de stat, ba chiar se dă dreptul preoților să facă inspecții școlare. Abia la presiunile media protocolul a fost dat publicității.

Nu mult înainte, un alt protocol aiuritor fusese încheiat între Patriarhie și ministerul Agriculturii, în baza acestuia urmînd ca preoții se se ocupe de ”promovarea valorilor traditionale ale comunitatilor rurale in vederea conservarii si dezvoltarii patrimoniului spiritual, cultural, educational, social si natural al satului romanesc, dar si organizarea de intruniri, seminarii si simpozioane destinate locuitorilor din zonele rurale si implicarea acestora in proiecte culturale si educationale cu scopul pastrarii constiintei si identitatii romanesti ”. O formulă prea stufoasă încît să nu fie și găunoasă.

Cireașa de pe tort o reprezintă, însă, scandalul de la APIA, procurorii DNA dînd azi buzna peste mai-marii Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură după ce s-a descoperit că aceasta a plătit anul trecut ilegal milioane de euro, din bugetul statului, bisericilor și mănăstirilor sub formă de subvenții agricole.

E cu atît mai ciudată apetența guvernului Ponta pentru strîngerea relațiilor cu Patriarhia cu cît e vorba de o guvernare de stînga și nu una, să zicem, creștin-democrată, socialiștii avînd mereu „meciuri” cu cele sfinte. Dacă în Parlamentul European, spre exemplu, deputații PSD votează senini rapoarte controversate precum Estrela, Zuber ori Lunacek, care isterizează Biserica prin conținutul lor, iată că în țară se practică un cu totul alt limbaj politic.

Greu de evitat impresia că totul are un substrat electoral și că asistăm, de fapt, la un troc prin care un partid asigură avantaje Bisericii, pe banii contribuabililor, iar aceasta îndrumă mai mult sau mai puțin fățiș enoriașii să voteze cum trebuie.

Deja, după cum am semnalat aici, la alegerile europarlamentare am asistat la o primă ieșire din neutralitate a BOR, care a îndemnat românii printr-un comunicat oficial să nu voteze decît candidații ortodocși și devotați valorilor tradiționale etc.

Pe această linie, nu ar fi exclus ca, în noiembrie, să asistăm la o campanie furibundă a Bisericii împotriva posibilului candidat al dreptei, Klaus Iohannis, pe motiv că acesta nu e ortodox, ci luteran-evanghelist, iar soția sa, catolică.

Pînă la alegeri, însă, s-ar putea să vedem înalți prelați dînd cu subsemnatul pe la Parchet în scandalul descinderilor DNA la APIA, or, și mai grav, Biserica să fie obligată să restituie sumele încasate ilegal, cu riscul unei crize profunde de imagine. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998