CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9672 RON DOWN | 1 USD = 4.5844 RON DOWN | 1 GBP = 5.7927 RON UP

Scandalul Astra si o intrebare legitima: ambasadorul Gitenstein, naiv ori corupt?

4 comentarii / 4925 vizualizări / 2 septembrie 2015

”Ştiu companii care s-au gândit să vină în România, dar erau îngrijorate de calitatea mediului de afaceri de aici. Mă refer la corupţie, la transparenţa guvernului, a mai multor guverne, nu doar a guvernului actual(…)Ştiu companii active aici, nu voi da nume, ale căror consilii de administraţie discutau dacă să investească aici sau în Turcia sau Slovenia sau în alte ţări, iar în final au decis să nu mai investească aici”(Mark Gitenstein, pe vremea cînd era ambasador la București). Frumos zis, numai că evoluția unor evenimente ulterioare ridică serioase semne de întrebare dacă Gitenstein are fie căderea morală să vorbească despre asemenea chestiuni, fie pregătirea necesară. Mai pe scurt, Gitenstein e naiv ori de-a dreptul corupt?

În luna ianuarie a anului trecut, o știre de breaking news făcea turul presei: fostul ambasador american Mark Gitenstein era numit consilier special al companiei cu capital românesc Astra Asigurări, lider pe piaţa locală de asigurări, cu afaceri de circa 200 milioane de euro. Contractul de consiliere era semnat la Washington, cu firma de avocatură Mayer Brown, unde Mark Gitenstein se întorsese după încheierea mandatului de ambasador la Bucureşti. Conform relatărilor presei, în calitate de consilier special pentru Astra Asigurări, Mark Gitenstein urma să se ocupe de strategia de dezvoltare externă a companiei şi de o posibilă listare pe bursa de la New York sau de la Londra, contra unui salariu de cca.100.000 de dolari lunar.

Ce presupunea acest contract între Adamescu, patronul Astrei, și Gitenstein? O companie listată la bursă, spre deosebire de celelalte, e obligată să manifeste transparență totală în ceea ce privește documentele interne și situația financiară, pentru că fiecare investitor din miile posibile are dreptul să știe exact pe ce dă banii. De altfel, spaima de această transparență e fix motivul pentru care România nu are o piață bursieră autentică nici după 25 de ani de așa-zis capitalism.

O companie care se angajează să promoveze o alta pe marile burse ale lumii are nevoie, cu atît mai mult, de o documentație prealabilă minuțioasă în ce privește situația financiară a acesteia, altfel poate ajunge în incapacitatea de a-și onora respectivul contract.
La fel e de bun simț să considerăm că a procedat cu Astra și firma Mayer Brown, cu Mark Gitenstein în frunte.

Stupoare, însă: la doar 3-4 săptămîni de la semnarea contractului, pică bomba. Autoritatea de Supraveghere Financiara plasează compania Astra sub administrare speciala, desemnand compania KPMG Advisory sa gestioneze redresarea financiara a societatii. Anuntul e facut pe 18 februarie de catre Dan Radu Rușanu, presedintele ASF, in cadrul unei conferinte de presa. Adamescu și Gitenstein nu mai au nicio putere de decizie.

Încă înaintea acestui anunț, în primele zile ale lunii februarie, ba chiar și în lunile anterioare, presa relata că Astra Asigurări se află în faţă unor probleme financiare serioase, că şi-ar fi subestimat daunele şi că ar avea nevoie de o majorare urgentă de capital pentru a evita falimentul. Ce a urmat, se știe: timp de mai bine de un an firma KMPG a încercat zadarnic redresarea firmei, astfel că ASF a cerut, zilele trecute, falimentul companiei. Răstimp, patronul Astrei a fost condamnat și la închisoare.

Marea întrebare este cum a fost posibil ca o firmă americană de maxim prestigiu și un fost ambasador american la București să accepte colaborarea cu surle și trîmbițe cu o firmă deja în stare de faliment a unui prezumtiv pușcăriaș cu doar cîteva săptămîni înainte de începutul sfîrșitului?

Pentru patronul Dan Adamescu, cooptarea lui Gitenstein poate fi interpretată lesne ca avînd rolul cooptării de către Vîntu a CEC în operațiunea FNI, adică de a da un sentiment de încredere clienților Astrei îngrijorați de zvonurile tot mai numeroase de pe piață privins starea companiei.

Dar, Gitenstein însuși ce ar avea de spus?

A fost naiv și s-a lăsat păcălit de Adamescu, cu tot cu firma sa? Dacă da, un asemenea guguștiuc nu ar avea căderea să țină unei țări întregi prelegeri despre însănătoșirea mediului de afaceri.

Dacă nu e vorba de naivitate, nu rămîne decît corupția: fostul ambasador și-a vîndut imaginea pe bani grei unui personaj mai mult decît dubios, fără să-i pese că girează țepuirea a milioane de asigurați.

De la declanșarea falimentului Astrei, Gitenstein a tăcut. Ar fi, poate, momentul să dea niște explicații.

Pînă atunci, trebuie spus că scandalul ia amploare. Într-o interpelare pe adresa ministrului Justiției, depusă ieri la Senat de către senatorul Valer Marian, acesta cere oficial informații despre posibila anchetare penală a lui Gitenstein:

”În data de 26 august 2015 primul ministru Victor Ponta a declarat că Guvernul și Banca Națională a României au sesizat încă din 2013 organele penale cu privire la o fraudă estimată la 500 de milioane de lei produsă la firma Astra Asigurări, considerată cea mai mare societate de asigurări din România, având 1,8 milioane de asigurați și 2,5 milioane de polițe de asigurare valabile. Potrivit informațiilor publice, patronul firmei Astra Asigurări, Dan Adamescu, a fost arestat și trimis în judecată de DNA și condamnat în prima instanță pentru fapte de corupție (dare de mită). Vă solicit să-mi comunicați ce unitate de parchet (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA, DIICOT) instrumentează dosarul având ca obiect frauda de 500 miloane de lei produsă la firma Astra Asigurări, numărul sub care a fost înregistrat acest dosar și stadiul său de soluționare, având în vedere că au trecut doi ani de la sesizarea organelor penale la care face referire primul ministru Victor Ponta și impactul major produs pe piața asigurărilor din România. Totodată, vă solicit să-mi comunicați numele persoanelor cercetate în acest dosar, inclusiv dacă este vizat și principalul consilier al patronului Dan Adamescu, domnul Mark Gitenstein, fost ambasador al SUA la București”. Cum răspunsul ministrului la interpelare este, potrivit legii, obligatoriu, se anunță o perioadă interesantă. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Domnule BTI, faptele sunt clare si le banuiti si d-vs. Basescu si-a platit lobby-ul personal in America prin intermediul lui Adamescu!

  2. […] Mai mult de atît: la începutul anului următor, în luna ianuarie, fostul ambasador american e numit consilier special al companiei cu capital românesc Astra Asigurări, deținute de Dan Adamescu, pe un salariu de […]

  3. […] Mai mult de atît: la începutul anului următor, în luna ianuarie, fostul ambasador american e numit consilier special al companiei cu capital românesc Astra Asigurări, deținute de Dan Adamescu, pe un salariu de […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998