CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9773 RON UP | 1 USD = 4.6189 RON UP | 1 GBP = 5.8269 RON UP

Scandalul Baranga: se stringe latul in jurul gitului lui Orban

11 comentarii / 6075 vizualizări / 12 octombrie 2020

Scriam ieri că falsificatorul de diplome Laurențiu Baranga nu va păți nimic esențial după amorsarea marelui scandal; asta nu înseamnă, totuși, că vîltoarea produsă nu ar putea trage pe cineva la fund. Iar evenimente din ultimele zeci de ore par să confirme că cel care are mari dureri de cap este, în primul rînd, premierul Ludovic Orban, în a cărui subordine directă se află ORNISS. Același Orban căruia azi i-a mai explodat o grenadă în brațe.

Legea de funcționare a ORNISS (OUG 153/2002) stipulează în clar că instituția ”se organizează şi funcţionează ca instituţie publică cu personalitate juridică în subordinea Guvernului României şi în coordonarea directă a primului-ministru”.

Ce zice Orban, coordonatorul direct al ORNISS, în replică la scandal:

”E treaba lui că ne-a păcălit. El era într-o funcţie publică, a venit dintr-o funcție publică. Nu cunosc detaliile, mărturisesc că nu am urmărit cu foarte mare atenţie. A fost evaluată această numire, am aplicat toate procedurile de evaluarea a canidatului, nu am avut aceste informaţii legate de falsul în privinţa diplomelor. Şi am înţeles că este vorba despre toate diplomele”.

Veste proastă pentru prim-ministru: nici premierul Cehiei, Petr Necas, nu știa că șefa lui de cabinet pusese serviciile să o urmărească pe doamna Necas, rivala ei în dragoste. Un scandal de alcov care a dărîmat un întreg guvern acum șapte ani.
Nici Victor Ponta nu știa că sediul ”Colectiv” nu avea autorizație ISU, dar a trebuit să demisioneze totuși.
Exemplele ar putea continua.

Scandalul de la ORNISS nu e cîtuși de puțin unul de alcov, ci unul care implică securitatea națională și pe cea a NATO, să nu ne ferim de cuvinte mari.

Încă mai grav, presa de azi a aruncat o nouă nucleară: parchetul demarase anchetarea studiilor lui Baranga încă din 2009, dinainte de a ajunge la ORNISS, iar în 2016, Judecătoria sectorului 4 decisese anularea diplomelor acestuia, constatînd că Baranga avea doar 10 clase pe bune.

E momentul în care i se aplică sancțiunea ”devastatoare”: Baranga e suspendat de conducerea ORNISS din funcție, conform comunicatului aruncat ieri pe piață.
Și stă așa, suspendat, pînă e numit de Ludovic Orban, recent, șef al Oficiului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Statul român, prin autoritățile sale, știa, deci, din 2009 că Laurențiu Baranga e un potențial infractor și un impostor, iar din 2016 a avut confirmarea justiției. Dar a tăcut, l-a menajat și chiar l-a promovat.

Conform legislației ORNISS, cei care doresc acces la informații clasificate trebuie verificați inclusiv dacă sunt bețivi, narcomani ori au patima jocurilor.
Celor care trebuie să supervizeze aceste cercetări trebuie să credem acum că nu li se verifică nici măcar parcursul școlar și profesional.

Scandalul ia o și mai mare amploare, însă: jurnalista Ioana Ene Dogioiu lansează azi o nouă torpilă, dezvăluind că șeful Grupului de Coordonare Strategică al Guvernului, consilierul de stat Andi Manciu, numit pe post prin decizie a premierului, nu are diplomă de studii, în pofida CV-ului oficial de pe siteul executivului.
Mai multe surse de încredere ne-au confirmat ulterior că Manciu, într-adevăr, nu a absolvit SNSPA.
Cîteva ore mai tîrziu a venit confirmarea oficială: „Domnul Eduard Andi Manciu a fost înmatriculat la Facultatea de Ştiinţe Politice, specializarea ştiinţe politice promoţia 2004-2008, dar nu a absolvit studiile universitare de licenţă”, a transmis SNSPA siteului știripesurse.ro.

De aici, două probleme majore pentru Orban: prima, că a numit într-o funcție de o importanță covîrșitoare, la vreme de pandemie, o persoană cu o calificare îndoielnică.
Grupul strategic e implicat în marea operațiune de salvare a vieților cetățenilor.
O hibă într-o asemenea structură poate avea consecințe dramatice.
A doua problemă e că Manciu nu doar că nu are studiile de rigoare, dar mai și transmite oficial că le are.

Nori negri se adună deasupra capului lui Orban exact cînd își trîmbița scorul bun de la locale.

Cum s-a amorsat un asemenea scandal exact cînd premierul începuse să-și facă marile calcule electorale pentru decembrie?
Cum de informația despre Manciu s-a scurs nu dinspre PSD sau de la organe de presă adversare puterii, ci de la unul cunoscut mai degrabă pentru deschiderea față de aceasta?
Cum de a reacționat dur – deși îndreptățit – cerînd demisia lui Orban, un personaj mai degrabă dispărut din prim-plan în ultima vreme, Robert Cazanciuc, și nu Marcel Ciolacu, Ponta, Tăriceanu ori alte asemenea figuri de la care ar fi fost de așteptat o reacție promptă și severă?
Și nu în ultimul rînd, unde sunt zecile, sutele de voci indignate ale societății civile, care răcneau și manifestau de zor acum cîțiva ani, după ce doctoratul lui Ponta abia apucase să fie pus sub semnul întrebării?

S-ar putea, una peste alta, ca scandalul Baranga să producă mai multe pagube colaterale decît se întrevăd în acest moment. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. Deci aia care-si plagiau doctoratele sunt deja ,,academicieni doctori ingineri” fata de ăștia care n-au putut sa-si bacul și o licenta amarata. Poate ca o ,,persoana binevoitoare” i i-a băgat pe gat lui Orban pe Manciu și Baranga ca sa-i mai taie nițel din aroganta la un moment dat. Adica atunci când începe negocierea în PNL pentru viitorii sclavi din Parlament.

 2. Pentru site-ul Inpolitics.ro

 3. De cazut va cadea un mar de la padure. Vb mai incolo. PS Ar fi de interes legatura papagalului cu gelu zis aiahuasca, si ala adjunct tot acolo tot atunci.

 4. Cred ca adresa corecta a acestei pagini este : ” Inpolitics.ru”

  • De la ruși a venit bolșevismul securist pus în practică tocmai cu ciobani proști ca tine.

 5. Pai mai jos te dadeai rotund ca scandalul Baranga va fi ingropat, iar acum te dai si mai rotund ca se strange latul in jurul lui Sica Mandoliu.
  Joci cazacioc la doua capete, unul la Kaliningrad si altul la Vladivostok.

  • A crezut și el că a defectat statul paralel și se strânge gunoiul securist până dimineață,
   După cum a sărit colonel Dogioiu, muia asta vine de la aripa USRI și este abia începutul.

   Dar vouă, prostovanilor, vă place cu Securitatea.

 6. Dar serviciili, in a caror ograda sunt acesti analfabeti, nu patesc nimic?

 7. „sapati” nu este decat inceputul….noi,prostimea, stim cine sunt in proportie de 90% 2 generatii de cultura comunista si alte naravuri

 8. O fi și în România ca în Franța unde am lucrat într-un birou întrebandu-mă doar dacă știu contabilitate, ei nu m-au întrebat nici ce studii am, nici de diplomă. Dacă o diplomă este falsă, este altceva.

 9. Birocrația franceză e la ea acasă în România. Probabil te-ai angajat și tu la un service țigări electronice.
  Pt. posturi cu statut de înalt demnitar, îți face Securitatea CV-ul.

  Prostul s-a potrivit pe post. E cu cenzură, cu aruncat proști peste bord după ce trece valul.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998