CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandalul Basescu-Firea zguduie din temelii Justitia din Romania

2 comentarii / 6862 vizualizări / 28 iulie 2016

Unul dintre cele mai banale scandaluri din mandatele lui Băsescu, căruia nimeni nu i-ar fi prezis viață lungă, riscă să zguduie din temelii justiția autohtonă și să consolideze percepția publică legată de faptul că dreptatea, în România, e întotdeauna pentru dulăi și niciodată pentru căței.

Acum doi ani, pe președintele Băsescu l-a luat gura pe dinainte, ca în atîtea alte situații, și a formulat un atac asupra soțului senatoarei PSD Gabriela Firea, pe care cea din urmă l-a interpretat drept șantaj și amenințare. Nu vom discuta aici dacă plîngerea penală înaintată de cea din urmă era sau nu justificată; sigur e că, pe lîngă alte ieșiri necontrolate ale lui Băsescu, aceasta părea ”moale”.

Surprinzător, însă, ancheta penală a continuat, luînd fața altor POVEȘTI mai complicate care îl avuseseră protagonist pe Băsescu.

Iar ultimele patru zile au produs un veritabil cutremur, cu un impact greu de estimat în acest moment.

Despre ce este vorba:

Duminică, pe 24 iulie, apare în media știrea în premieră că rechizitoriul în dosarul Firea-Băsescu e finalizat, iar fostul președinte urmează să fie trimis în judecată. „S-a emis soluţia de către procurorul de caz, iar acum este la verificare a legalităţii, la procurorul ierarhic superior”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului General, Gabriela Ştefan.

În aceeași seară, fostul președinte are o ieșire incendiară la RTV, în emisiunea lui Ciutacu, și face dezvăluiri-șoc despre cum le dădea ordine directe în cauze penale Laurei Kovesi ori lui Florian Coldea, în biroul său de la Cotroceni. Totodată, el anunță că e gata să facă dezvăluiri grele în dosarul Alinei Bica, somînd, practic, justiția să-l aducă drept martor în procesul acesteia. În caz contrar, el a amenințat că va vorbi public, oricum.

”Eu astăzi am tras un semnal, dar dacă instanţele nu mă cheamă ca martor pentru a restabili adevărul privind motivul pentru care Bica a fost arestată, va fi un moment cînd voi începe să vorbesc public.
Statul ăsta, prin instituţiile lui, nu se poate transforma într-un stat mafiot care arestează pe cine nu îi convine.” a mai spus el.

Marți, 26 iulie, Băsescu dezlănțuie un alt atac tăios asupra procurorilor care s-au ocupat de dosarul Firea, cu presupuse dezvăluiri despre interesele acestora și cu amenințări la adresa Parchetului General, în ansamblu, care s-ar ocupa de jocuri politice:

„Aflu de la un post de televiziune că procurorii Adina Petrescu şi Camelia Sutiman (aflată în continuă consultare cu Mihalache) au avizat trimiterea mea în judecată pentru că doamna Firea s-a simţit ameninţată şi s-a speriat de declaraţiile mele la adresa soţului, primar de Voluntari. Cu certitudine, când Ponta şi Antonescu, însoţiţi de Doamna Firea, mobilizau şi instigau zeci de mii de oameni să urle pe stadioane „Băsescu la puşcărie” nu era nicio ameninţare, era o dezmierdare. Cum dezmierdare era şi când doamna Firea o acuza în mod mincinos pe fiica mea că a făcut o tranzacţie ilegală.
Oare unde erau procurorii Adina Petrescu şi Camelia Sutiman când asupra mea şi a familiei mele se proferau aceste ameninţări ? Până la urmă, ce nu face Doamna Camelia Sutiman pentru un nou mandat de Procuror Sef Secţie. Am convingerea că Parchetul General trebuie să rămână în afara jocurilor politice. Înţeleg că Parchetul General a rezolvat marile dosare ale Revoluţiei şi mineriadelor, drept pentru care a venit vremea anchetării declaraţiilor politice” a scris Băsescu pe Facebook.

Joi, 28 iulie, cade bomba:

Procurorul general Augustin Lazăr anunță că infirmă soluția dată de un procuror de la Parchetul General privind trimiterea în judecată a fostului președinte Traian Băsescu pentru săvârșirea infracțiunii de amenințare în legătură cu declarațiile date la adresa Gabrielei Firea.
„În urma controlului ierarhic de legalitate efectuat, s-a constatat lipsa unei anchete efective, care să respecte exigențele în materia conținutului rechizitoriului și standardelor de claritate în prezentarea acuzării în instanță”, explică Parchetul General.
„Ca urmare a infirmării soluției inițiale dispuse de procurori, cercetările urmează a fi reluate de către Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru clarificarea acuzațiilor penale, completarea materialului probator, în vederea lămuririi tuturor aspectelor cauzei. Ulterior, se va efectua o nouă evaluare a întregului material probator, în raport și de doctrina și jurisprudența în materie, pentru a adopta o soluție legală și temeinică în cauză”, se mai arată în comunicatul Parchetului General.

Poate fi o pură și spectaculoasă coincidență.

Din nefericire, una în care nu vor crede, probabil, nici măcar 1% dintre români.

Doi ani de zile, dosarul Firea – destul de subțire, în umila noastră opinie – a fost ținut pe tapet și împins spre ”executarea” fostului președinte. Asta, pentru că se descoperise potențialul său formidabil: o cauză ”curățică”, fără rețele oculte de interese care să impună disjungeri, fără jonglerii cu milioane de euro împărțiți între te miri ce structuri, fără multe personaje implicate. Adică nu era acel gen de dosare complicate, în care, ca la jocul Marocco, tragi de un băț, în anchetă, disperat să nu deranjezi altele. Nu, dosarul Firea-Băsescu era unul foarte convenabil anchetatorilor, pentru că era doar un meci unu la unu și atît, pe o chestiune publică încă din start.

Un dosar cu o faptă nu foarte gravă, dar care amenința chiar să ducă la o condamnare, fie ea minimă, a fostului președinte, ceea ce ar fi atras scoaterea sa din cărțile politicii. Marele Băsescu risca să se împiedice de un ciot, O reeditare, dacă vreți, a legendarului scandal Iorga-Codreanu, cînd temutul legionar, scăpat lejer dintr-un proces de asasinat, a înfundat pușcăria în cel mai stupid mod posibil, pentru ultraj, doar pentru că i-a spus lui Nicolae Iorga ”ești un necinstit sufletește”. Verdictul de șase luni de pușcărie a dus la încarcerarea, apoi la eliminarea fizică a legionarului. O vorbă necugetată i-a terminat viața și cariera.

În ultimele patru zile, românii au asistat, cum spuneam, la o dezlănțuire de furie a fostului președinte, după finalizarea rechizitoriului, iar azi au văzut, stupefiați, cum dosarul e retras în regim de urgență – cu scuze, parcă – de către Procurorul General.

Cum să nu creadă că motivul real al retragerii au fost amenințările cu dezvăluiri ale lui Băsescu?
Cum să nu li se întărească opinia că, la noi, dosarele și sentințele se negociază, funcție de ”posibilitățile” celor implicați?
Cum să mai spere că oamenii de rînd pot avea dreptul la procese cinstite, cînd, iată, marii demnitari pare că au imunitate deplină și în timpul mandatelor, și după terminarea lor?

Coincidență ori ba, decizia de azi a Parchetului General venită după amenințările lui Băsescu dă o lovitură cumplită ideii de dreptate și de justiție, în România. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. „Statul de drept” – o mascarada criminala folosita ca pretext de o haita de mafioti si criminali care au jefuit Romania! Reintroducerea pedepsei cu moartea este singura solutie.

    • Too many commilpents too little space, thanks!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998