Scandalul casatoriilor gay – un smen politic de imagine al lui Iohannis?
0 comentarii / 3230 vizualizări / 20 octombrie 2016
Un eveniment destul de ciudat, produs în ultimele zile: pastorul unui cult protestant îl somează, hodoronc-tronc, pe șeful statului să-și precizeze poziția față de căsătoriile gay, iar acesta, în locul clasicei ”pasări” a subiectului, răspunde pe loc, tranșant și de-a dreptul dur: ”să terminăm cu fanatismul religios”. La prima vedere, avem de a face cu un incident care ar putea leza serios imaginea președintelui celei mai creștine țări din Europa, conform statisticilor. La o analiză mai atentă, s-ar putea să avem surpriza de a constata că lucrurile sunt exact pe dos.
Să o luăm metodic: imediat după alegerea lui Iohannis ca președinte, pastorul Viorel Iuga, preşedintele Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România, face un apel public către credincioși să manifeste răbdare față de noul șef al statului. La depunerea jurămîntului, șeful baptiștilor români a fost invitat de onoare la Cotroceni, iar în martie 2015, cu prilejul congresului baptiștilor, Iohannis a transmis un mesaj public omagial, în care și-a arătat aprecierea față de contribuția acestui cult la dezvoltarea societății.
Mai mult, în martie anul acesta, pastorul Viorel Iuga, totodată șef al Alianței Evanghelice din România, care mai grupează penticostalii și creștinii după Evanghelie, e primit la Cotroceni, la o întrevedere exclusivă cu președintele, alături de liderii celorlalte două culte din Alianță.
Avem, așadar, parte de o relație de-a dreptul specială între Iohannis, el însuși luteran-evanghelist, și pastorul baptist Iuga, ales șef la congresul-sus pomenit.
Acum cîteva zile, pe nepusă masă, Iuga declanșează un atac de-a dreptul violent la adresa lui Iohannis, pornind de la controversa privind modificarea constituției în sensul interzicerii căsătoriilor gay:
”În calitate de preşedinte al României, vrem să spuneţi clar şi răspicat ca că sunteţi de partea familiei, că sunteţi de partea normalităţii şi că nu doriţi să lăsaţi în urma mandatului o ţară cu mai multe păcate legalizate. Pentru că NU ne putem permite să nu fim sinceri, v-o spunem direct: Dacă nu ieşiţi dumneavoastră să vă exprimaţi pro creştinism, vom ieşi noi să ne exprimăm pro schimbare, inclusiv a dumneavoastră.”
O declarație șocantă și fără precedent din partea vreunui reprezentant al bisericii, oricare ar fi ea.
Cu atît mai straniu, ea vine din partea unui cult mărunt, plasat, într-o țară ultra-ortodoxă, abia pe locul șase ca mărime.
La orizont, să o spunem în clar, nu se întrevede pe agenda politică modificarea Constituției, astfel că nu e clar de ce Iohannis ar trebui să se pronunțe de pe acum în chestiune.
Pe de altă parte, atacul lui Iuga e extrem de riscant pentru cultul său. Cum se știe, baptiștii, penticostalii și adventiștii se luptă, de multă vreme, să aibă un număr cît mai mare de reprezentanți în parlamentul României, dar singurul partid care le-a deschis larg porțile a fost, de-a lungul timpului, PDL. Rejectat de ortodocșii ardeleni încă de pe vremea cînd se numea FSN din cauza acuzațiilor PRM și PUNR că ar fi fost partidul evreilor, PD a trebuit să se deschidă spre alte culte din Ardeal. Așa se face că în 2008, spre exemplu, au intrat în parlament șapte protestanți (evanghelici, baptişti şi penticostali) și toți pe listele PDL: Lucian Riviş Tipei (Arad), Nicolae Jolţa (Bihor), Orest Onofrei (Suceava), Mircea Lubanovici (Diaspora), Gheorghe David (Timiş) Marius Dugulescu (Timiş) şi Iosif Veniamin Blaga (Hunedoara).
În 2012, numai baptiștii au avut opt candidați pentru parlament, grație, în principal, aceluiași PDL
Acum, însă, PDL s-a topit în PNL.
Iar în PNL, un cuvînt greu îl are președintele Iohannis.
Dacă se enervează, oamenii lui Iuga zboară imediat de pe liste, iar asta l-ar pune pe șeful baptiștilor într-o poziție incomodă în raport cu predecesorul său, Otniel Bunaciu, în prezent vicelider.
Era mai prudent, din acest punct de vedere, ca Iuga să declanșeze atacul la Iohannis după ce listele PNL erau bătute în cuie.
Și mai interesant e că Iuga nu și-a anunțat apropiaților intenția de a sări la gîtul Cotrocenilor.
Contactată de Inpolitics, deputata baptistă Florica Cherecheș a recunoscut că e profund surprinsă de acest demers, despre care nu a avut cunoștință în prealabil.
”Ieșirea dlui.Iuga…nu știu, aș fi apreciat să fie cu puțin mai multă diplomație. Mă tot întreb cît de mult este împărtășită și de conducerea cultului sau este ceva mai personal, ori dacă s-a discutat această problemă la recenta ședință a Coaliției pentru familie… Dacă ar fi fost împărtășită și de alte culte ar fi trebuit ca ele să vină cu susțineri, dar nu am văzut nimic în spațiul public, altfel arată ca un atac din partea unui singur cult și asta nu ajută pe nimeni să. Mie mi-ar fi plăcut să văd ca dl.Iohannis să fie întrebat despre percepția lui asupra familiei în timpul campaniei pentru prezidențiale, cînd era deja o temă de actualitate. În acest week-end intenționez să am o discuție cu dl.Iuga, am înțeles că vine la Oradea, ca să mă lămuresc de ce a luat această decizie” a mai spus deputata.
La fel de interesant e că, în conferința de presă dinaintea plecării la Bruxelles, Iohannis e întrebat despre atacul lui Iuga de către reporterul știripesurse.ro, site patronat de un penticostal, fiul al unui pastor penticostal, membru al Alianței păstorite de Iuga.
Deși putea respinge lejer întrebarea, pe motiv că e în afara tematicii bruxelleze, Iohannis răspunde, și încă ferm:
„În chestiunea modificării Constituţiei, încă nu e rândul meu să mă exprim, va veni puţin mai încolo. În acest context e important să reiterez un lucru în care cred, pentru că eu provenind dintr-o minoritate etnică şi dintr-o minoritate religioasă, eu cred că trebuie să revenim la ce se numeşte toleranţa şi acceptarea celuilalt. Nu suntem toţi la fel, nu toate grupurile etnice şi toate grupurile religioase sunt la fel. E greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele şi nu le sprijin. Sunt adeptul toleranţei, încrederii şi deschiderii spre celălalt”.
Comenteaza