CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandalul Coldea, document oficial: Opoziția din Albania cere audierea premierului în Parlament pe 4 iulie

0 comentarii / 1967 vizualizări / 29 iunie 2024

După cum vă informam miercuri, Partidul Democrat din Albania, cel mai mare din opoziție, a decis într-o ședință politică depunerea în Parlament a unei interpelări în regim de urgență prin care premierul socialist Edi Rama să fie obligat să dea explicații oficiale despre relația cu fostul nr.2 în SRI, gen.(r) Florian Coldea, angajat consilierul său pe probleme de securitate. Azi, presa albaneză a prezentat textul integral al interpelării, în care, pe lîngă numele lui Coldea, mai apar cel al Marinei Pandarov, al DNA, al SRI și chiar al premierului Marcel Ciolacu, termenul avansat pentru prezența lui Rama în Parlament fiind 4 iulie.

 

Textul interpelării:

Nr. 2535
Către PARLAMENTUL REPUBLICII ALBANIA
Grupul Parlamentar al Partidului Democrat Tirana, 27/06/2024
Subiect: Cerere pentru interpelare urgentă a prim-ministrului Edi Rama
Adresat: Doamnei Lindita NIKOLLA, Președinta Parlamentului Albaniei

Stimată doamnă Președintă a Parlamentului,

Domnul Florian Coldea este un cetățean român, care în perioada 2005-2007 a servit ca prim-adjunct al directorului Serviciului Secret Român (SRI n.n.), iar în perioadele iulie – octombrie 2006 și ianuarie – martie 2015, a servit ca director interimar al Serviciului Secret Român. Conform documentului nr. 3888/1 din data de 11.09.2023 al Consiliului de Miniștri, dl Coldea este angajat consilier extern al Prim-ministrului Edi Rama pentru consultanță în probleme de securitate.

În prezent, dl Coldea este investigat de Direcția Națională Anticorupție din România, fiind acuzat că împreună cu alte două persoane au solicitat unui om de afaceri suma de 700 de mii de euro, în schimbul promisiunii de a interveni pe lângă câțiva magistrați din diverse instanțe pentru a obține decizii favorabile într-un caz penal în care omul de afaceri era judecat (conform comunicatului oficial al parchetului român).

Pe lângă această investigație, în mass-media românească au fost publicate o serie de articole care vorbesc despre legăturile dintre dl Coldea și prim-ministrul Edi Rama sau ministrul de Interne, Taulant Balla. Aceste legături, conform presei, datează din martie 2020, când fostul director al Serviciului Secret Român a vizitat Albania și s-a întâlnit cu oficiali de rang înalt ai guvernului albanez și ai Partidului Socialist.

Conform acestor surse media, dl Coldea a creat o linie de trafic internațional de droguri, cocaină. Inițial, drogurile erau transportate din Mexic în Albania și apoi din Albania în România, unde distribuirea lor în București era gestionată de cetățeana Marina Pandarof, care organiza petreceri și diverse evenimente cu oameni de afaceri, politicieni, generali și alte personalități influente, cărora li se vindea cocaină.

Conform presei românești, în această perioadă dl Coldea era plătit de biroul prim-ministrului Rama cu un salariu de 7 mii de euro pe lună pentru serviciile sale de consultanță. Autoritățile române de rang înalt, inclusiv prim-ministrul român Marcel Ciolacu, și-au exprimat îngrijorarea că după ce a lucrat în serviciile de informații, Coldea a lucrat ca și consultant pentru terți.

În aceste condiții, vă solicităm să furnizați informații și explicații referitoare la cele menționate mai sus, în special pe două direcții:
(1) Cum l-a cunoscut dl. Rama pe consilierul său extern Coldea și dacă acest lucru a afectat siguranța națională din cauza statutului său de angajat al serviciilor secrete străine?
(2) Care a fost rolul dlui. Coldea și ce activități concrete de consultanță a desfășurat el pentru Prim-ministrul Albaniei?

În calitate de deputați ai Parlamentului Albaniei, conform articolului 80, alineatul 1, din Constituție și articolului 97, alineatul 1, din Regulamentul Parlamentului, solicităm interpelarea urgentă a prim-ministrului Edi Rama, în sesiunea plenară din data de 04.07.2024.

Pentru cele menționate mai sus, solicităm includerea acestei chestiuni pe ordinea de zi a sesiunii plenare respective și notificarea Prim-ministrului cu privire la obligația de a fi prezent personal la sesiune.
GRUPUL PARLAMENTAR AL PARTIDULUI DEMOCRAT
PREȘEDINTE Gazment BARDHI Tempoy. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998