Scandalul de plagiat, scinteia aprinsa controlat de Basescu pentru suspendare
0 comentarii / 2174 vizualizări / 20 iunie 2012
Scandalul plagiatului lui Ponta vine într-un moment ciudat pentru relația președinte-premier, mai precis cînd dinspre PSD veneau semnele cimentării unei coabitări calme, pînă la finele mandatului lui Băsescu. Atît doar că președintelui însuși nu pare să îi convină această postură, drept pentru care ia măsuri severe în direcția propriei suspendări.
„Eu ştiam că să fiu prim-ministru cu Băsescu preşedinte o să fie un joc de-a şoarecele şi pisica: eu o să mă ocup de investiţii în România şi de joburi, dumneavostră o să vă ocupaţi de votat legi în Parlament şi el o să se ocupe să ne facă dosare. Dar nu e o surpriză, cu asta se ocupă, aşa a stat la putere şi aşa va face până va pleca de la putere, lucru pe care, evident, îl doresc să se întâmple cât mai rapid, ca să mai terminăm cu dosarele, mizeriile şi cu acuzaţiile şi cu sistemul securist al lui Băsescu”, a spus marți seara Ponta, în faţa conducerii centrale a PSD, potrivit Mediafax.
O schimbare radicală de optică pentru premier, după ce în ultimele săptămîni a dat semne clare că nu e interesat nici de suspendare, nici de conflicte cu Băsescu.
Ba chiar, din instinct ori bine sfătuit, Ponta a adoptat o atitudine foarte eficientă față de șeful statului, cea a unui nepot înțelegător față de un bunic cam ramolit, dar respectabil, totuși.
Or, lui Băsescu nu îi convin plierile, atitudinile flexibile, ci atacurile brutale, în forță, cărora știe să le răspundă.
Din perspectiva unui șef de stat care mai are doi ani de mandat, nu mai are proiecte majore de îndeplinit, mai ales izolat fiind de o majoritate parlamentară ostilă, și e gata să abandoneze, cum a promis, politica după 2014, Băsescu ar fi trebuit să aprecieze atitudinea lui Ponta față de el. În opoziție cu cea a liberalilor, care se trezesc dimineața și se culcă seara cu vorba ”suspendare” pe buze.
Desigur, a existat scandalul cu ICR care l-a deranjat, poate, pe președinte, dar nu pare a fi omul care să se tăvălească pe jos de grija intelectualilor, de al căror sprijin nu mai are, teoretic, nevoie. Desigur, a existat și scandalul privind reprezentarea la Consiliul Europei, dar asemenea manifestări sunt de 2-3 ori pe an, iar președintele oricum era oaia neagră a acestor reuniuni, la care niciun lider european nu prea îl băga în seamă.
Chiar merita, de dragul unui drum la Bruxelles, să îl enerveze profund pe Ponta prin orchestrarea – fără doar și poate, credem noi – a scandalului de plagiat?
Nici pomeneală.
Și totuși, Băsescu a făcut-o, și s-a văzut clar că a fost o manevră care a impus o mobilizare amplă a multor forțe, oculte ori ba, pentru ca povestea să aibă o amploare cît mai mare.
De ce asta?
Un răspuns ar fi, credem noi, acela că Băsescu e disperat să fie suspendat cît mai rapid din funcție.
Pentru el, doi ani de mandat șters, fără posibilități de manevră în fața mașinăriei USL, nu mai constituie nicio miză.
În schimb, debarcarea în acest moment îi poate relansa cariera politică, pentru că opoziția e într-o criză clară de leadership, iar revenirea lui Traian poate fi considerată soluția salvatoare.
Nu o fi demonstrat prea mari capacități de președinte, dar ca luptător anti-PSD Băsescu chiar are palmares bun.
Lucru pe care e greu ca pedeliștii să îl uite.
Sigur, mulți îl consideră vinovat pe Băsescu de starea în care a ajuns PDL, dar alternativele care se conturează – sau, mai degrabă nu se conturează – în acest moment îl avantajează pe președinte.
În partea rezervată opoziției de pe eșichierul politic ar putea apărea curînd un soi de Convenție Democrată, formată din PDL, din noul partid pritocit de Ungureanu, din ONG-ul lui Nicușor Dan șamd. O Convenție care își așteaptă propriul Coposu, fie-ne iertată comparația.
Marele pericol pentru Băsescu este ca vechea gardă a PDL să cucerească puterea în partid și să apuce să se și consolideze, timp de un an sa doi, caz în care președintele nu ar mai avea nicio șansă de revenire.
În condițiile în care PDL nu are mari șanse nici la alegerile din toamnă, iar Boc a anunțat deja că se va mai face un congres care să evalueze și rezultatul alegerilor din toamnă, apare exact momentul potrivit pentru revenirea lui Băsescu la cîrma opoziției, după cele cîteva luni cît ar dura operațiunea de suspendare.
Scepticilor față de scenariul revenirii lui Băsescu la politica de partid le reamintim cazurile predecesorilor săi, Iliescu și Constantinescu. Ambii au declarat, în special pe parcursul ultimului an de mandat, că nu mai sunt interesați de politica de partid, dar ambii au încercat din răsputeri, ulterior, revenirea în forță. Constantinescu a eșuat, pentru că a tras prea mult de timp, în schimb Iliescu reușește să fie și la peste 80 de ani un lider de temut al PSD.
Iar Băsescu, să nu uităm, are abia 61 de ani, vîrsta la care mulți lideri istorici abia au început marea politică. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Comenteaza