CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandalul ia amploare: Nicolai ameninta Ucraina cu represalii la nivel european

1 comentariu / 2860 vizualizări / 8 septembrie 2017

Europarlamentarul român Norica Nicolai amenință cu depunerea unei moțiuni împotriva Ucrainei la Adunărea Parlamentară a Euronest, care se va desfășura la sfârșitul lunii octombrie la Kiev, dacă statul vecin nu renunță la blocarea învățămîntului în limbile minorităților naționale, conform deciziei parlamentului ucrainean de marți.

”Doresc să îmi exprim totala dezaprobare și indignare cu privire la Legea 3419-D, adoptată de Rada ucraineană, care prevede că sistemul de educație din această țară se va desfășura doar în limba de stat, ceea ce va duce la desființarea inevitabilă a tuturor școlilor cu predare în limbile minorităților naționale. Ucraina este o țară pe care cursul istoriei a îmbogățit-o cu un număr mare de minorități naționale, cea rusă, belarusă, românească, moldovenească, tătară, bulgară, poloneză, evreiască sau maghiară, iar diversitatea sa culturală nu poate fi omogenizată prin legi de tip pur populist, rupte de realitate.

Contextul politic internațional extrem de dificil, dar și angajamentele Ucrainei în relația sa cu Uniunea Europeană ar trebui să îl determine pe președintele Petro Peroșenko să reanalizeze oportunitatea unei astfel de legi, înainte de a o promulga. Normele europene, dar și cele internaționale obligă fiecare stat să aibă o conduită corectă față de minoritățile naționale, să le ofere dreptul de a-și conserva cultura și tradițiile, iar folosirea limbilor naționale în școli face parte din aceste prevederi.

Atrag atenția, pe această cale, că, în cazul în care Ucraina va persista în a aplica o astfel de legislație contrară drepturilor minorităților naționale, voi lua atitudine și voi propune o rezoluție pe această temă, în cadrul Adunării Parlamentare a Euronest, care se va desfășura la sfârșitul lunii octombrie la Kiev” afirmă eurodeputata ALDE, într-un comunicat de presă.

Lucrul poate cel mai spectaculos vizavi de decizia ucrainenilor e că, recent, a avut loc în Ucraina o vizită a ministrului românilor de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, în care aceasta a dat asigurări de întreaga deschidere a gazdelor către învățămîntul pentru minorități.
”Trebuie să menţionăm că au fost discuţii extrem de aprofundate şi într-adevăr oficialii ucraineni, în special ministrul afacerilor externe, cunosc extrem de bine situaţia comunităţilor româneşti. Am avut o discuţie extrem de aplicată în ceea ce priveşte comunităţile din Maramureşul istoric şi credem că urmează o perioadă cel puţin în ceea ce priveşte învăţământul românesc din Ucraina, în condiţiile în care această ţară este preocupată de reformă şi de descentralizare, învăţământul românesc să continue să se extindă, iar discuţiile noastre au vizat situaţia unor şcoli din comune care urmează să fie incluse în noi programe educaţionale datorită programelor de descentralizare din acest stat” declara Păstîrnac. Cîteva zile mai tîrziu, Rada de la Kiev a votat exact pe dos, iar scandalul e în plină desfășurare. (B.I.)

ALDE_COLOR_DEF-RO

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Președintele, Guvernul nu spun chiar nimic ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998