CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandalul ia amploare: plingere penala contra licitatiei Cioran

0 comentarii / 1952 vizualizări / 13 aprilie 2011

Regizorul Sorin Ilieșiu a depus oficial plîngere penală la Parchetul General, solicitînd o anchetă penală internaţională în cazul înstrăinării ilegale a arhivei române a lui Cioran de patrimoniul cultural al României. Situația se complică dramatic, mai ales în condițiile în care cumnata lui Cioran și fiul ei au declarat, marți seara, la postul B1TV, că obiectele respective i-ar fi fost furate din casă de către Laurence Tacou, care le-a vîndut ulterior la licitație. Pe de altă parte, în ”Evenimentul zilei” de azi, aceeași Eleonora Cioran se contrazice, afirmînd că Tacou a venit la București și a luat ce o interesa din obiectele lui Cioran, fără a vorbi de furt, mai apoi trimițîndu-i o sumă de bani ”modică”, prin poștă.

În documentul înaintat către procurorul general al României – Laura Codruţa Kovesi, Ilieșiu cere ”declanşarea unei anchete penale internaţionale instrumentate de Parchetul General din România în parteneriat cu Parchetul General din Franţa, pentru aflarea prin justiţie a adevărului privitor la înstrăinarea arhivei Emil Cioran (din perioada română a vieţii şi a operei acestuia) de patrimoniul cultural al României.
În timpul regimului comunist, arhiva personală a lui Emil Cioran a fost păstrată de părinţii acestuia, Elvira şi Emilian Cioran – protopop al Sibiului. După moartea acestora, arhiva a fost preluată de Aurel Cioran, fratele mai mic al lui Emil Cioran. Dorinţa lui Emil Cioran a fost ca arhiva lui personală din perioada română a vieţii sale să fie donată Bibliotecii Astra din Sibiu. Acesta lucru l-am auzit, atât eu cât şi dl Gabriel Liiceanu, direct de la fratele lui Emil Cioran, Aurel Cioran, care urma să facă această donaţie spre sfarsitul vietii, dar nu a mai apucat întrucât a decedat neaşteptat la 83 de ani, în 1977.(…) După moartea lui Aurel Cioran, d-na Eleonora Cioran a ignorat dorinţa lui Emil Cioran – si este imposibil să nu fi ştiut de această dorinţă -, şi nu a donat arhiva personală a acestuia către Biblioteca Astra din Sibiu. În 2008, d-na Eleonora Cioran s-a decis să vândă ceea ce nu era al dânsei şi a propus Ministerului Culturii să achiziţioneze arhiva contra-cost, dar ministerul, după ce a expertizat-o, a decis să nu o achiziţioneze întrucât a considerat că suma solicitată era prea mare.
Conform declaraţiilor d-nei Eleonora Cioran şi a fiului acesteia în cadrul emisiunii mai sus-mentionate de la B1TV, în cursul anului trecut, arhiva personală Emil Cioran a fost sustrasă fraudulos din locuinţa dânsei (din str.Dealului din Sibiu) de către cetăţeana franceză Laurence Tacou (pe jumătate româncă, după tată), însoţită de cetăţeana română Gina Puică.(…) Doamnă procuror general, consider că statul român a fost fraudat şi batjocorit, şi că ne aflăm în faţa unei escrocherii internaţionale care a avut ca scop atât obţinerea unui preţ uriaş la licitaţia din 7 aprilie, cât şi viitoarea supralicitare exagerată a manuscriselor franceze ale lui Emil Cioran,
descoperite în boxa acestuia de la subsol, evaluate de licitator – înainte de licitaţie din 7 aprilie a.c. – la circa 1.500.000 euro.
Solicit cercetarea penală a cetăţenei franceze Laurence Tacou şi a conducerii Casei Binoche şi Giquello din Paris, în baza mărturiilor care ar trebui date începând de miercuri 13 aprilie a.c., în faţa procurorilor, de d-na Eleonora Cioran (în vârstă de 86 de ani, domiciliată în str.Dealului din Sibiu), de fiului dânsei, precum şi de cetăţeana română Gina Puică.
Solicit ca, în baza concluziilor viitoarei anchete internaţionale,
Casa Binoche şi Giquello din Paris să declare ilegală licitaţia din 7 aprilie 2011 astfel încât întreaga arhivă Cioran licitată ilegal să fie redată GRATUIT patrimoniului naţional al României, aşa cum a dorit Emil Cioran” mai cere reputatul regizor. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998