CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Scandalul ia amploare: SRS cere ancheta a SRI in cazul inregistrarilor de la PNL

0 comentarii / 1601 vizualizări / 22 mai 2013

În USL, apele se tulbură și mai tare: abia închis scandalul anchetei în cazul intereceptărilor magistratului Corneliu Bârsan, că senatorul Sorin Roșca Stănescu cere o nouă anchetă, în urma căreia SRI să depisteze sursa înregistrărilor ilegale ale ședințelor liderilor alianței, scurse misterios în presă. Senatorul liberal consideră, într-un material dat azi publicității, pe care îl prezentăm integral mai jos, că înregistrările respective s-ar încadra la categoria atentat la siguranța națională.

”La treaba, domnule George Maior!

Sper ca declaratia mea politica de astazi sa nu alimenteze vreun nou scandal. Ar fi nefiresc ca ea, declaratia, sa fie interpretata ca un atac impotriva directorului SRI. Sau, Doamne fereste, ca o provocare pe agenda USL. In definitiv nu ii cer puternicului sef al celui mai puternic serviciu secret din Romania decat sa isi faca datoria. Pentru care este platit din bani publici. Sa raspunda unui atac impotriva sigurantei nationale.

O simpla interceptare ilegala, urmata chiar de devoalarea ei catre opinia publica, nu reprezinta un act ostil la adresa statului. Ci doar o infractiune de drept comun. Dar suntem noi in prezenta unui asemenea scenariu atunci cand ne referim la cele doua grave incidente produse saptamana trecuta, cand pe rand au fost interceptate discutiile din staff-ul Partidului National Liberal si apoi din staff-ul USL? Am convingerea ca raspunsul potrivit este negativ.

Si iata de ce cred eu ca, prin respectivele interceptari, avem de-a face cu un atac la siguranta nationala. In primul si in primul rand, prima interceptare s-a produs in sediul unui partid politic. Fapt deosebit de grav. Acolo nu se aflau simplii liberali. Ci sefi de organizatii, vicepresedinti ai partidului, ministrii si, in plus, parlamentari. Demnitari de prim rang ai statului roman. In frunte cu Crin Antonescu care este nu numai presedinte PNL, nu numai candidat la cea mai inalta functie in stat, nu numai copresedinte USL, ci si, prin insusi faptul ca este plasat in fruntea Senatului, el detine a doua pozitie de conducere in Romania. Nu este mai putin important faptul ca nu era o reuniune oarecare. Era un bilant al modului in care reprezentantii PNL au condus o serie de ministere, o discutie asupra strategiei lor viitoare si, nu mai putin, acolo au fost semnalate disfunctionalitati in modul de lucru al Guvernului si al USL. Toate aceste lucruri s-au aflat pe agenda staff-ului PNL intr-o perioada extrem de tensionata, taxata de primul-ministru drept criza majora a USL si, implicit, a guvernarii in aceasta alianta.

Cu atat mai mult, cea de-a doua interceptare, chiar a staff-ului USL, se constituie intr-un atac la siguranta nationala. Din simplul motiv ca acolo s-au aflat opt, doar opt, dintre cei mai inalti demnitari ai statului printre ei, evident, si primul-ministru. Nu poate fi lansata, decat de o minte tulburata, ipoteza ca acestia s-ar fi interceptat singuri, oferind presei stenograme care nu aveau cum sa nu-i puna in dificultate chiar pe participanti.

Daca o fi dificil pentru cel mai puternic serviciu secret al tarii sa-si faca datoria si sa stabileasca cine a efectuat interceptarile in Biroul Politic al Partidului National Liberal, invocandu-se faptul ca acolo au participat zeci de persoane, stabilirea exacta a faptelor, a celor vinovati si a intentiilor acestora in cazul intalnirii la varf USL, cu numai opt participanti, este floare la ureche pentru SRI.

Repet, si cred ca nimeni nu ma va contrazice, ca avem de-a face cu un atac fatis la siguranta nationala a statului. Pe care SRI, principala institutie calificata in aceasta situatie, ar fi trebuit, daca nu sa il previna, in orice caz sa-l documenteze.

Astept, asadar, cu sufletul la gura sa aflu cine este responsabil. Si apoi astept, la fel de interesat, sa aflu ce a stat la baza intentiei de a agita astfel viata politica a statului, de a crea instabilitate si, eventual, de a genera schimbarea paradigmei guvernamentale. (Sorin Rosca Stanescu)”

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998