CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON DOWN | 1 USD = 4.5984 RON DOWN | 1 GBP = 5.8083 RON DOWN

Scandalul Ierusalim – o capcana in care Iohannis si-a prins deja gitul

12 comentarii / 18952 vizualizări / 20 aprilie 2018

Intenționat sau nu, Liviu Dragnea – și mai mult ca sigur consultanții săi israelieni – i-au plasat o capcană uriașă lui Klaus Iohannis prin scandalul mutării ambasadei la Ierusalim. Una care a funcționat, pentru că l-a obligat pe președintele român să pună capăt jocului duplicitar de pînă acum, în plan extern, și să se plaseze în mod ferm de o anume parte, sigur nu cea americană. O ”demascare” ale cărei consecințe pot deveni imprevizibile în viitor și cu posibilă bătaie la alegerile de anul viitor.

Să o luăm metodic.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, a anunţat ieri că Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a Ambasadei din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim.
Premierul Viorica Dăncilă a confirmat azi știrea, precizând că se vor purta discuţii cu toate instituţiile, inclusiv cu preşedintele Klaus Iohannis.
Preşedintele, în schimb, declară nervos că nu a fost informat sau consultat cu privire la o posibilă mutare și subliniază că un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia, şi că „în această etapă” ar reprezenta „o încălcare a dreptului internaţional relevant”.

De acum, oștile stau față-n față, pentru că miza e ridicată și drumul înapoi greu spre imposibil de parcurs.

Liviu Dragnea merită pe drept cuvînt reproșul că guvernul său a luat un asemenea demers pe cont propriu, ignorînd nepermis rolul președintelui.
Instituțional, el are de pierdut, din acest punct de vedere.

Din restul punctelor, însă, are de cîștigat.
Tocmai asta va face, probabil, bătălia extrem de dură și de interesant de urmărit.

Inițiativa guvernului, să o spunem din capul locului, l-a pus pe Iohannis într-o poziție fără echivoc: de partea unor forțe precum Germania și Rusia, adversare înfocate ale ideii de capitală israeliană la Ierusalim, și pe poziții adverse cu SUA.

Recunoașterea Ierusalimului drept capitală a statului evreu a fost decisă de statul american încă din 1995, dar aplicarea efectivă s-a tot amînat, din motive obiective ori ținînd de lipsa de fermitate a unor lideri de la Casa Albă.
Trump a promis în campanie că va transpune decizia în viață, iar acum nu face decît să-și respecte cuvîntul dat.

A se poziționa acum împotriva unui punct de-a dreptul incendiar de pe agenda liderului american, în condițiile în care România are cel mai solid parteneriat strategic cu SUA e funest pentru Iohannis.
Atacat, oricum, din toate părțile pentru alte decizii, e sigur că Trump ar fi apreciat orice ajutor venit în această chestiune. Să fii trădat de un mare partener strategic nu e chiar reconfortant.

În plus, trebuie să amintim că o alianță solidă nu e relevată de discursuri sforăitoare, precum cel de ieri în care Iohannis decreta că își dorește mai mulți soldați americani în țara noastră; ea se verifică în momente dificile și care implică și riscuri.

Klaus Iohannis a arătat azi că mult mai aproape decît cămașa americană îi e cea germană, țară care se opune vehement capitalei la Ierusalim. Iar dacă asta e poziția Germaniei, o droaie de alte țări europene se încolonează, cuminți, în spatele ei.

Mai grav, comunicatul oficial al președinției susține că „În această etapă, relocarea Ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internaţional relevant”.

Ceea ce nu e altceva decît o acuzație indirectă, dar explicită și gravă, la adresa SUA de încălcare a dreptului internațional.
Nici nu mai amintim ostilitatea pe care președintele român și-a produs-o, de azi, în Israel, stat cu o mare influență la nivel mondial, totuși.

Un alt punct unde Dragnea cîștigă e naționalismul: stabilirea unei relații diplomartice și plasarea unei ambasade e o treabă strict între două state, nu e necesar acordul restului continentului. Nici Germania nu a cerut aprobarea Israelului cînd și-a mutat ambasada de la Bonn la Berlin, ca să nu mai vorbim că statul german e cam printre ultimii care ar avea căderea să se pronunțe în ce privește treburile evreiești.

Or, pentru prima dată după multă vreme, România lasă impresia că se pronunță curajos și are o poziție proprie, fie și contra curentului, într-o chestiune internațională majoră.

Asemenea decizii ne-au cam lipsit în ultimii 30 de ani, nici nu e de mirare că mulți români, nu neapărat nostalgici comuniști, își amintesc că România comunistă a fost printre primele țări care au recunoscut oficial noul stat israelian, în 1948, că Ceaușescu a avut curajul să denunțe momentul Praga 1968 ori să antameze discuții prietenești cu americanii în plin război rece, peste capul sovieticilor.

În clipa de față, în presa europeană explodează pozițiile liderilor de la Bruxelles, care declară, iritați, că mutarea capitalei la Ierusalim încalcă rezoluțiile ONU etc.
De parcă încălcarea respectivelor rezoluții nu ar fi sportul internațional nr.1, în diplomație, de decenii.
E sigur că bombardarea Siriei de către Franța, Anglia și SUA a fost profund în spiritul rezoluțiilor ONU.
Ca și anexarea Crimeei de către Rusia ori altele.

În 1956, oare ce rezoluții erau încălcate, ca să luăm un exemplu banal, cînd Marea Britanie și Franța cooptau pe șest Israelul în tentativa de anihiliare a naționalizării Canalului Suez de către Egipt?

Dincolo de toate aceste considerații mai există un aspect extrem de important al problemei, valabil nu doar în cazul României, dar ne vom referi strict la ea: ipocrizia.

Se vorbește depsre faptul că ambasada noastră în Israel trebuie să rămînă la Tel Aviv pînă la clarificarea problemei palestiniene.
În fapt, toate acțiunile politice externe ale țării noastre cu Israelul s-au derulat și se derulează la Ierusalim.

Acordul între România şi Statul Israel în domeniul securităţii sociale, s-a semnat la Ierusalim, la fel și Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Statului Israel pentru promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.
Ca și Acordul privind cooperarea în domeniul cercetării şi dezvoltării tehnologice şi industriale, ori noul Acord de cooperare economică şi tehnică, care înlocuieşte vechile acorduri de cooperare economică, schimburi comerciale şi de plăţi. Ori Convenţia pentru evitarea dublei impuneri şi a evaziunii fiscale.
Tot la Ierusalim au avut loc ședințele comune ale guvernelor României și Israelului, iar vizitele înalților oficiali români, precum cea a premierului Grindeanu, de anul trecut, tot aici au loc.

Mutarea ambasadelor unor state la Ierusalim va crea o breșă în Europa, deja existînd un număr de țări care negociază în secret cu Israelul, potrivit premierului Netanyahu.

O breșă care va agita și mai mult apele politicii europene, și așa tulburi.
Nu știm cînd va începe efectiv marea translație a unor asemenea ambasade de la Tel Aviv la Ierusalim; nici măcar dacă, finalmente, România se va regăsi printre ele.

Un lucru e cert: din cauza manevrei pesediste – care, repetăm, nu e musai să fi fost intenționată – de azi, prin lipsa de tact și prin poziționarea de-a dreptul agresivă, Klaus Iohannis a intrat pe lista (foarte) neagră a Washingtonului.

Un gest care l-ar putea costa scump, pe el și întreaga sa echipă de susținători, în alegerile prezidențiale de anul viitor. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

 1. Hmm…Ce-i drept, e drept: evreimea de la Washington cred că deja amușină mireasma de bou săsesc la proțap. Și asta nu neapărat de dragul coanei Merkel a cărei stea e pe ducă, ci mai degrabă dintr-un acces de fudulie neghioabă: cum, bă, da’ io ce-s aicea, ficus în ghiveci? Ahem.

  • Intrigat, m-ai facut sa rad. E buna si cate o gluma, ne mai descretim fruntile. In politica deobicei se baga oameni care vor sa se imbogateasca de la buget. Socrate spunea ca in politica prostia nu este un inpediment. Dar in politica trebuie sa stii ce vorbesti si sa nu vorbesti tot ce stii. In politica, atunci cand esti arbitrul intre puterile statului si reprezinti statul in relatiile cu statele straine trebuie sa-ti fie clar ca nu mai faci politica unui partid sau al unei grupari, esti Presedinte ales, nu te mai dai sef de stat sau sef al republicii, ci te dai numai ce este scris ca esti in Constitutia tarii. Altfel, risti sa ajungi ridicol sau chiar jalnic.

 2. Macar de s-ar intampla asa : sa fie inscris pe lista neagra a lui Trump. Ce neghiob… e clar ca impins de ranchiuna, a vorbit inainte de a gandi… Nu suporta sa i se ia din atributiile lasate mostenire de Basescu. De aia nu a schimbat nimic de cand e presedinte. Macar daca s-ar trezi, finalmente, parlamentarii si ar schimba legile in asa fel incat Iohanis- ignorantul profesor de fizica sa ramana cu doar functia de notar, caci de altceva nu e in stare. Oricum, a zis-o : el, ca presedinte, se simte confortabil… Cum, nu ???? Cand stie ca peste doar un an, fara sa fi lucrat nimic, va mai primi o casa , pe gratis si, in Bucuresti…Isi poate rade in barba si poate zice despre romani ca sunt doar niste prosti….

 3. nu-mi place psd , dar spun ca asta e una dintre singurele decizii bune ale lui dragnea. nu stie iohannis ca sauditii si trump s-au inteles pentru terminarea conflictului israel-palestina dandu-se ierusalimul evreilor, urmand ca israel sa cedeze mult in alte parti? trump va castiga (din nou), dar oricum iohannis se pregateste pentru consiliul european, nu pentru un nou mandat.

 4. Sigur ca e o smecherie a lui Dragnea pentru a-l lasa „in ofsaid” pe Iohannis.Pe de alta parte, nici Iohannis nu a adoptat pozitia respectiva in interesul Romaniei, ci numai pentru a face altfel decat Dragnea!In fapt, de cand politica noastra externa (ca si cea interna) e total supusa „partenerului strategic”, nu am facut decat sa pierdem pozitii importante in Orientul Mijlociu!

  • Care ar fi pozitiile cheie in orient? in ultimi 30 de ani nu am mai negociat nimic si nu am mai exportat decat ff putin din tarile arabe . Ceausescu da a avut o pozitie privilegiata in orientul mijlociu si africa .

 5. Poate ne explica dom’ profesor, care se nimeri sa fie presedinte,ce inseamna ‘drept international relevant’.

 6. E bine asa; cand serviciile cu „binecuvantarea” sua l-au facut pe acesta presedinte ca sa se simta confortabil, cum a fost? Este un mic efect de bumerang in fata yankeilor; merita!

 7. Ati vrut sa srieti „Germania si-a mutat capitala de la Bonn la Berlin” si nu „ambasada”

 8. De remarcat că euroii nu vin din SUA și nici din Israel ?
  Apreciați că guvernul apreciază mai mult împrumuturile decât banii de la Bruxelles la care se verifică modul cum sunt cheltuiți ?

 9. Ceva mai corect zis, „guvernanții” ?

 10. […] 20 aprilie, scriam despre președinte că și-a prins deja gîtul în scandalul Ierusalim, pe care îl etichetam […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998