CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandalul inaltei tradari: DIICOT vrea sa aresteze capii SRI?

5 comentarii / 4808 vizualizări / 15 iunie 2018

Peste două zile se împlinește o lună de cînd premierul României, Viorica Dăncilă, s-a ales cu dosar penal pentru înaltă trădare. O lună de zile în care nu am aflat dinspre autorități mai nimic despre cea mai gravă acuzație formulată vreodată la adresa unui demnitar român, cu excepția, poate, a faptului că procurorul-șef al DIICOT ia în calcul arestarea conducerii SRI și a unor membri ai guvernului.

Într-o conferință de presă de acum cîteva zile, șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, ne anunța că plîngerea lui Orban a devenit dosar penal și că urmează începerea urmăririi penale in-rem.
Asta, la trei săptămîni după depunerea plîngerii, o lentoare inadmisibilă într-o situație care periclitează grav, dacă s-ar dovedi reale faptele incriminate, siguranța națională a României,

Cel mai grav, însă, șeful DIICOT a lăsat impresia ori că nu cunoaște Codul Penal, ori că are niște viziuni profund originale asupra actului de justiție.

„Urmeaza ca procurorul sa aprecieze daca are nevoie de informatii chiar si neprelucrate de la serviciile de informatii, avand in vedere ca o alta maniera de abordare a unui astfel de dosar nu este posibila. (…)Calea obisnuita de ancheta a unui dosar la DIICOT este delegarea unor politisti. In cazul de fata, ceea ce se reproseaza in plangerea trimisa de domnul Orban sunt aspecte legate de tradare si inalta tradare care, conform dispozitiilor Codului de procedura penala, in general pot fi lucrate la nivel de informatii sau la nivel de masuri tehnice cu serviciile de informatii. Daca aceste servicii detin astfel de informatii, pentru ca infractiunile sunt reclamate savarsite deja, nu sunt in curs de savarsire, inseamna ca astfel de informatii, care nu pot fi la dispozitia Politiei, ca nu au cum, se gasesc eventual in portofoliul serviciilor de informatii sau nu. Nu stim. Urmeaza sa vedem. Exista posibilitatea sa existe informatii sau nu. Dar cu siguranta, daca exista, ele ne vor fi trimise chiar si intr-o forma neprelucrata, pentru ca asa spune legea. De asemenea, o parte din documente vor fi solicitate de la Guvern” ne-a transmis Horodniceanu.

Presa a observat imediat după aceste declarații că există serioase semne de întrebare, pentru că SRI, spre exemplu, e obligat prin lege să informeze parchetul în cazul identificării unor posibile infracțiuni ținînd de siguranța statului.

Mai grav, însă, Codul Penal are o prevedere extrem de severă, la art.410:

”Nedenunţarea unor infracţiuni contra securităţii naţionale:
(1) Fapta persoanei care, luând cunoştinţă despre pregătirea sau comiterea vreuneia dintre infracţiunile prevăzute în art. 394-397, art. 399-403 şi art. 406-409, nu înştiinţează de îndată autorităţile se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.

Articolele la care se face referire sunt, între altele, cele care sancționează trădarea.

Altfel spus, dacă SRI ar livra, la cererea DIICOT, informații care ar confirma trădarea comisă de premierul Dăncilă, ar însemna că se autodenunță, iar reprezentanții acestei structuri ar trebui să meargă la pușcărie.
În aceste condiții, e de la sine înțeles că serviciul de informații nu are cum să livreze vreo informație DIICOT legat de acest caz.
Iar un răspuns oficial negativ ar fi trebuit să vină aproape instantaneu.
După o lună de zile de la izbucnirea scandalului, însă, cum spuneam, e liniște și relaxare în jurul acestui dosar.
În următoarea perioadă vom avea ședință CSAT pe probleme de NATO cu participarea unui potențial trădător în beneficiul Israelului. După care, la București va fi o ședință comună de guvern Dăncilă-Netanyahu, adică ”agentul” și ”beneficiarul”.
Momente care ar putea, teoretic, produce noi daune României pe linie de siguranță națională.
Chestiune care nu pare, însă, să impresioneze Parchetul General.
Pata de pe obrazul României nu se compară, spre exemplu, cu pata de pe obrazul președintei ICCJ, Livia Stanciu.
Reamintim pe scurt cazul Rarinca: pe 4 iunie 2014, Livia Stanciu, pe atunci șefa ICCJ, face o plîngere penală la DNA și nu la Poliție că e șantajată de o persoană cu dezvăluiri făcute presei dacă nu-i dă 20.000 de euro.

Pînă pe 9 iunie se declanșează urmărirea penală, se trece la interceptare, se obține declarația de martor a cumnatului Liviei Stanciu și alte acțiuni. Tot pe 9 iunie, un comando de procurori și mascați descinde la casa Marianei Rarinca, i-o întorc pe dos, o pun pe femeie în cătușe, o vîră în dubă, o duc la București, și o defilează prin fața televiziunilor în direct drept șantajista numărul unu a țării. I se dă, după reținerea de 24 de ore, o lună de arest preventiv. După 20 de zile, e trimisă în judecată.
Asta da promptitudine a procurorilor; la urma-urmei, ce înseamnă o amărîtă de trădare de patrie în raport cu o ditamai extorcare de bani de la un om al sistemului? (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. si astia de la pitiicot s-au scarpinat in cur ca si ioAnusu, fara sa-i mance (la invitatia sobolanului miliardar)… amu nu stiu cum sa se stearga de cacatul aparut… vedeti bre camasa lu macovei, ca e numai buna :D

  2. Foarte buna comparatia celor doua ‘viteze’ cu care ‘organele’ stiu sa reactioneze in Romania! Totusi, daca este permis, as avea o intrebare: doamna Stanciu este acea doamna care ‘consuma’ in mod regulat prafuri? Daca da, poate acolo ar trebui cautata explicatia?!?

  3. Horordniceanu a pregatit terenul pentru dosarul penal de Inalta tradare a premierului,cand a spus ca noua securitate are ”date neprelucrate” in cazul ”tradatoarei”.Nu se mai impiedica ei de legi aiurea,daca insusi exponentul lor din TreiCoceni,a desfiintat Constitutia,in cazul Ioanei D’Arc a ”justitiei independente”.

  4. Domnule Bogdan Tiberiu IACOB ce ziceti il pune?.

  5. […] peste toate problemele de ordin juridic de care am mai vorbit, dacă SRI avea informații în acest caz și le trimitea DIICOT prin intermediul unei băbuțe în […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998