Scandalul Legend Airlines – bomba care ar putea exploda în brațele Guvernului și ale SRI
0 comentarii / 4483 vizualizări / 24 decembrie 2023
Un eveniment produs joi alertează presa lumii, nu și pe cea din România însă, ceea e destul de surprinzător. Poprirea pe un aeroport francez a unui avion operat de o companie din România și suspiciunile solide legate de posibil trafic de persoane la scară mare creează un scenariu de coșmar pentru România. Mai exact, fix cînd premierul Ciolacu și alți oficiali se bat cu pumnul în piept că scăpăm de vize pentru SUA din 2025, țara noastră s-ar putea trezi în epicentrul unui scandal major privind plasarea de imigranți ilegali în SUA. Dacă ancheta francezilor confirmă suspiciunile și devoalează anumite conexiuni, guvernul României, ca și SRI, se cheamă că vor avea explicații de dat.
Să o luăm metodic.
În iulie 2020, un afacerist român conectat la bussinesul aviatic, Radu Cristian Gâdea – asociat și cu ministerul Transporturilor, prin CNAB, într-o altă firmă -, înființează în Ilfov o companie de transport aerian, Legend Airlines, pentru început operînd doar zboruri charter cu un singur avion Cessna cu 4 locuri. Certificatul de operator aerian l-a obținut în septembrie 2021. În vara acestui an, ministerul Transporturilor le-a reînnoit licența.
La vreun an după marea retragere a americanilor din Afghanistan, Gâdea își vinde complet firma unor afgani, patroni ai primei companii aviatice private din Afghanistan, KamAir. Societatea Legend Airlines SRL este acum deținută de Ramin Youresh (55% din părțile sociale) și Timor Shah Shahab (45% din părțile sociale)”, relata acum cîteva luni Boardingpass.ro.
Noii patroni măresc considerabil capitalul social al firmei și anunță planuri mari pentru viitor, mai precis aducerea în România a 4 mari aeronave Airbus 340, dintre care două deja au sosit.
Joi, 21 decembrie, un incident de proporții se petrece în Franța: un avion Airbus al companiei afgane din România e sechestrat de zeci de polițiști pe aeroportul Vatry (unde aterizase pentru realimentare), în baza unor informații legate de posibil trafic de persoane.
La bord se aflau 303 cetățeni indieni, inclusiv 11 minori neînsoțiți, care mergeau din Fujairah, Emiratele Arabe, spre Nicaragua(!!).
În acest moment, avionul e în continuare sechestrat, doi dintre pasageri deja au fost arestați, iar restul de 300 sunt supuși interogatoriilor. În Franța, traficul de persoane se pedepsește cu pînă la 20 de ani de închisoare și cu amenzi de milioane de euro.
Avionul a fost închiriat de o companie înregistrată în afara Uniunii Europene, iar Legend Airlines nu a participat la vânzarea biletelor pentru acest zbor, a declarat azi, conform CNN, avocata companiei aeriene, Liliana Bakayok, care a respins orice implicare a companiei în traficul de persoane.
Doar că problema e mult mai complicată de atît.
Pe parcursul lunii decembrie, avioanele companiei afganilor au efectuat mai multe călătorii, care au început de la aeroportul Fujairah și s-au îndreptat către Nicaragua, cu o escală în Franța. Două zboruri au avut loc pe 16 și 20 decembrie, cu oprire la Paris-Charles de Gaulle. Altele au avut loc pe 9, 11, 15, 17 și 21, cu oprire la Vatry. O agendă suspect de încărcată pentru mica firmă din România, element care a atras atenția anchetatorilor.
Un alt detaliu care intrigă autoritățile franceze este faptul că de pe aeroportul din Emirate, punctul de plecare comun pentru cele două aeronave, există zboruri directe doar către Muscat, capitala Omanului. Se estimează că cel puțin 1.500 de persoane au fost transportate până în prezent de către compania românească, dar nu există nicio modalitate în acest moment de a verifica naționalitatea lor. Va fi necesar să se aștepte rezultatele investigațiilor efectuate de autoritățile franceze pentru a face lumină asupra acestui mister implicînd Orientul Mijlociu și America Centrală.
De ce Nicaragua?
Ce legătură cu ea au indienii, care au relații minime cu statul din America Centrală?
De ce s-ar buluci ei acolo?
Răspunsul are implicații majore pentru scandalul în derulare: Nicaragua a devenit o mare poartă de intrare în SUA și Canada a imigranților ilegali din multe colțuri ale lumii, după cum relata recent Associated Press.
Spre exemplu, peste 260 de zboruri charter despre care se presupune că transportau imigranți din Haiti au aterizat în Nicaragua în ultimele luni. Fluxul de migranți a obligat administrația Biden și liderii din America Latină să caute soluții, iar experții spun că mecanismul este folosit de guverne ale unor state precum Nicaragua drept pîrghii care să le ofere diverse avantaje din partea SUA. Șantaj diplomatic, altfel spus.
Companiile aeriene charter au transportat până la 31.000 de persoane din Haiti, ceea ce ar reprezenta aproape 60% din haitienii care sosesc la granița cu SUA, arată datele oficiale. În aceeași perioadă, aproximativ 172 de zboruri au transportat 17.000 de persoane din Cuba către Nicaragua.
AP mai spune că migranții plătesc pînă la 5000 de dolari pentru transport, în speranța că vor ajunge în Statele Unite.
În octombrie, în doar 48 de ore, 27 de zboruri charter din Haiti au aterizat în Nicaragua. Pe de altă parte, dat fiind că venezuelenii reprezintă o mare parte dintre cei care sosesc la granița cu SUA, administrația Biden a negociat recent o relaxare a sancțiunilor împotriva guvernului Venezuelei, în speranța limitării fluxului.
O investigație anterioară a AP a dezvăluit o industrie din umbră a zborurilor charter care duc haitieni în SUA. Valul de zboruri vine în timp ce Statele Unite și alte națiuni din America Centrală se luptă să facă față numărului de oameni care traversează teritoriile lor și ajung la granița dintre SUA și Mexic.
În ianuarie 2022, administrația Biden a anunțat un plan prin care speră că va descuraja imigrația ilegală, spunând că va accepta 30.000 de persoane pe lună din Haiti, Cuba, Nicaragua și Venezuela și le va autoriza să lucreze în SUA, atâta timp cât vin legal, au sponsori și nu au antecedente infracționale.
Iată că acum, în Nicaragua vin în valuri și cetățeni din Orient, și e greu de crezut că ar avea alte intenții decît migrația ilegală în SUA și Canada.
Dacă ancheta francezilor va dovedi că pasagerii avionului românesc erau imigranți ilegali, se cheamă că avem o mare problemă, chiar și dacă se va confirma că firma afganilor a fost exploatată în orb de către cei care închiriază integral cursele respective. Ar fi o problemă de imagine, ceea ce nu e puțin.
Mai grav ar fi, însă, să apară dovezi că firma afganilor e parte din piesă.
Din acel moment, patronii vor răspunde penal, dar și guvernul României și SRI se cheamă că vor avea niște explicații de dat. Au fost verificați cetățenii afgani așa cum trebuie mai înainte de a li se permite să opereze pe teritoriul românesc? România strîmbă din nas la diverse importuri și tehnologii chineze, dar tolereză fără probleme, pare-se, afaceri pornite din țara care s-a aflat 20 de ani în război cu marele partener strategic.
Așa cum se știe, operațiunile aviatice sunt peste tot extrem de atent observate, în cadrul SRI existînd un serviciu dedicat strict acestui aspect. Pentru că avioanele unei companii pot fi încărcate cu diverse chestiuni neprincipiale, pot transporta personaje dubioase și, în ultima instanță, se pot înfinge controlat în vreun zgîrie-nori, nu-i așa?
Deocamdată ne rezumăm să urmărim evoluția scandalului din Franța, care poate aduce dezvăluiri mai mult decît fierbinți în zilele următoare. Un scandal care s-a dus în toată presa lumii, dar foarte timid abordat la noi. (Bogdan Tiberiu Iacob)