CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

Scandalul legilor sigurantei: cine pierde, cine cistiga

10 comentarii / 5652 vizualizări / 8 iunie 2022

Marele scandal amorsat de ”scurgerea” în presă a pachetului proiectelor de legi ale siguranței are impact politic în prezent și va avea și mai mult în viitor. Deja se conturează perdanți și cîștigători, iar o analiză axată pe acest aspect are șanse mari să explice și declanșarea lui.

Observații succinte:

– Legile siguranței nu s-au scurs de la vreun serviciu secret, ci de la o sursă care a avut acces la întregul pachet. Cel mai probabil CSAT, centralizatorul propunerilor, ceea ce ar explica și nervozitatea lui Klaus Iohannis.

– Așa cum am opinat deja, existența acestor legi e perpetuă, de aproape 20 de ani ele fiind fluturate, lansate, retrase, relansate, dezbătute, abandonate șamd, într-un show de imagine menit strict să arate preocuparea statului pentru modernizarea serviciilor, dar fără dorința reală de a schimba ceva. În orice moment, se poate extrage o asemenea propunere legislativă și arunca pe piață de către cineva interesat de scandal. De astă dată, anumite forțe au dorit un mare scandal, care să ducă la o imensă poziționare politică, în perspectiva viitoarelor alegeri.

– Apariția s-a produs într-un organ de presă ale cărui vîrfuri de lance au pledat ani de zile cauza serviciilor și a necesității binomului SRI-Justiție.

– Rostogolirea informațiilor și criticile cele mai vehemente au venit și continuă să vină de la organe media percepute de multă vreme tot ca apropiate ale binomului și ale statului-paralel în general.

– S-a ajuns la paradoxul uluitor ca stîlpii media ai statului-paralel să devină acum luptători cu pieptul gol împotriva abuzurilor serviciilor.

– Aceleași organe de presă s-au remarcat, în marea lor majoritate, prin poziționarea favorabilă față de USR, partidul ctitorit de fostul șef operativ al SRI, generalul Florian Coldea.

– USR s-a spart recent în două, prin plecarea lui Dacian Cioloș și a oamenilor săi întru fabricarea altui partid.

– Pînă la ruptură, USR s-a confruntat cu două probleme majore. Una la vedere, alta mai puțin.
1) Partidul a rămas complet fără direcție și mesaj în urma unor evenimente cu impact geopolitic din ultimii doi ani. Pandemia și războiul din Ucraina au generat crize economice planetare, au lovit grav mișcarea globalist-progresistă și au întărit naționalismul și suveranismul, în special în Europa.
2) În interiorul USR taberele nu s-au înțeles pe susținerea Laurei Kovesi la prezidențiale, în 2024. În timp ce Dacian Cioloș merge orbește pe mîna lui Macron, marele susținător al lui Kovesi la EPPO și nu numai, gruparea Drulă, Barna, Ghinea are alte planuri.

– Cum USR-PLUS a însemnat fuziunea dintre partidul creat de Coldea – cu oameni, logistică și sprijin media – și PLUS-ul lui Cioloș, care asigura relațiile externe, se poate specula că fostul cap al SRI s-a simțit exclus la un moment dat dintr-un joc de anvergură și a decis să o cîrmească.

– De remarcat că primele reacții, și cele mai vehemente, contra legilor siguranței au venit de la Drulă & comp, în timp ce gruparea REPER-Cioloș a reacționat abia ieri, cu suspect de mare întîrziere.

– Prin atacul dezlănțuit la adresa legilor pomenite și, implicit, la pericolul reprezentat pentru democrație, USR își găsește o mare cauză pentru care să lupte. Își regăsește un mesaj care, iarăși paradoxal, vine în contradicție aproape amuzantă cu poziționările de la apariție încoace ale partidului. De la formațiunea serviciilor, USR devine formațiunea anti-servicii și pro-drepturile omului.

– PSD se plasează abil pe teren neutru, știind că nu e vizat direct de scandal și, per ansamblu, înfierarea serviciilor de către public chiar îi face bine. Social-democrații nu au avut o relație prea grozavă cu statul-paralel al ultimilor 20 de ani, ba chiar a avut de tras din pricina amestecului serviciilor. Cea care a beneficiat de susținerea ocultă, dar masivă, a serviciilor a fost, după integrarea în NATO și UE, dreapta spectrului politic: PD, PNL, PDL, PMP, USR șamd. Ipoteza – chiar informație, conform unor surse Inpolitics – că cel care a scurs pachetul în media e un ministru pesedist membru al CSAT e cît se poate de viabilă. Stimulat, eventual, de Coldea?

– Vor fi și alți beneficiari, pentru că felia apărării democrației și a drepturilor omului e foarte generoasă – și va și mai mult în următorii ani. Spre exemplu, fostul șef al SIE, Silviu Predoiu, face pulbere noile legi al siguranței și anunță, la Tucă Show, lansarea unui nou partid, ”România implică-te”, în următoarele săptămîni.

– Marii perdanți: Klaus Iohannis, Laura Kovesi, PNL, REPER.

– Iohannis nu se poate sustrage, oricîte eforturi ar face, percepției publice că el e ”păstorul” serviciilor și, implicit, al stupefiantelor prevederi din pachetul legilor siguranței. Reacția sa de ieri a dovedit-o cu vîrf și îndesat și nu l-a ajutat deloc. Și e necredibil că nu era la curent cu întreg conținutul lor. Conștient ori exploatat în orb, președintele poate fi parte din joc – din jocul altora – cu prețul unor daune de imagine. Să ținem cont, totuși, că Iohannis nu mai e o miză de viitor, nu va mai da piept cu electoratul, deci pagubele n-ar fi chiar devastatoare.

– Laura Kovesi e alt mare – poate cel mai mare – perdant, din perspectiva prezumtivei sale candidaturi, pentru că ea fost jumătate din legendarul binom, a creat ticălosul spectacol televizat al cătușelor, a ”decapat” și a interceptat, a protejat în sistem oameni de cea mai proastă calitate și, în general, a fost și va rămîne percepută drept un stîlp al statului-paralel, prea puțin preocupată de drepturile cetățenilor. Nu e exclus ca prigonirea pe multiple planuri, din ultima vreme, a marelui susținător al statului-paralel, Traian Băsescu, să urmărească, de fapt, subliminal, șubrezirea indirectă a imaginii aceleași Kovesi, creația fostului președinte.

– Modul în care actualul pachet de legi întărește imens puterea președintelui – în special prin intermediul CSAT – nu poate fi pus pe seama dorinței de putere a lui Iohannis, pentru că nu s-ar fi trezit să o facă pe finalul mandatelor. Dar va apărea curînd în spațiul public și se va dezbate aprig teza că se dorește întărirea forței viitorului președinte, Laura Kovesi. Conform noii legi a CSAT, bunăoară, dacă nu se întrunește consensul membrilor CSAT pe o decizie, hotărăște strict președintele. În prezent, e obligatoriu consensul.

– PNL e victimă colaterală, pentru că nu își poate permite o disociere severă de legile siguranței din cauza legăturii strînse cu Iohannis.

– REPER e băgat în corzi încă înaintea constituirii, pentru că o poziționare prea fermă împotriva legilor ar face jocul celor care îi provoacă probleme de imagine Laurei Kovesi, un produs al serviciilor și al statului-paralel.

– Pe de altă parte, nici Iohannis, nici PNL, nici PSD – nici chiar UDMR – nu ar avea motive de fericire să o aibă pe Kovesi drept președinte. O coaliție ad hoc extrem de puternică, legată de interese comune și în care niciun membru nu e arondat Parisului ci, mai degrabă Berlinului. O coaliție care poate face multe, am spune. Inclusiv să ”umfle” artificial și grosolan niște prevederi din legile siguranței.

– Postul TV Digi24, despre care analistul Ion Cristoiu susține de ani buni că e creația directă a lui Florian Coldea, se confruntă și el cu oarece probleme și face un balet dificil. Pe de-o parte, pare nevoit, în virtutea relațiilor cu Coldea, să difuzeze mesaje ale USR împotriva legilor siguranței, găzduind critici severe precum cea a fostului șef al Comisiei SIE, useristul Nicu Fălcoi. Pe de alta, nu e foarte fericit să se pună rău cu Iohannis & Hellvig, care au pîrghii suficiente să le facă zile fripte. Nu amintim decît recentele propuneri legislative care ar putea obliga patronul RCS-RDS să renunțe la toate posturile media din dotare.

Concluzie: sunt toate șansele ca scandalul legilor siguranței să marcheze debutul campaniei pentru prezidențiale. Și va fi cu sînge pe pereți! (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

10 Comentarii

 1. Pot fi mulţi şi dintre cei de la Cotroceni implicaţi în sifonarea proiectului de lege al serviciilor, chiar (sau mai ales) dintre consilierii Klausului. De la intrigantul culiselor, Dudu Ionescu (C-tin Ionescu), până la Sandra Pralong, care este, până la urmă, unul din oamenii lui Soros şi poate fi de acord cu Drulă când acesta zice că Iohannis „a trădat societatea civilă“ (adică mişcarea rezist şi emanaţia ei, USR-ul).

 2. Fara sa dau importanta chestiunii( de Securistan stiu de cand am inceput se inteleg cate ceva, adica cam de la moartea lui Stalin), l-am urmarit ieri pe Iohannis la Buzau.
  Prietenos cu copiii( cat poate el), relaxat cu ziaristii( la fel), la intrebarea asta s-a crispat brusc si a devenit agresiv. A incercat sa recupereze, dar nu i-a iesit.

 3. Bine cà nu este afectat AUR. Atâta timp cat le livreazà Ghițà like-uri se cred in vârful politicii. Au fost utili securitàții, màcar in rolul de sperietoare de ciori, una necesarà apariției acestor legi.

  • Corect, cunoscatorule.

   • Sisi, tu nu eşti „Gheorghe pe stil nou“
    La Pro România eraţi infiltaţi sau aţi făcut partidul la ordin?
    Vă ofiticaţi că nu mai varsă Ghiţă bani la Pro România?
    Din câte servicii sunteţi acolo? Aveţi ordin să preluaţi electoratul AUR?
    Cum mai susţineai tu în 2020 Pro România şi la locale la Poiana Teiului şi la parlamentale, în decembrie
    La Poaina Teiului, tot sub misiune pe lângă mânăstirirle Petru Vodă şi Paltin, la vânătoare de „legionari“, tu, ca preşedinte la „Asociaţia Neamul Românesc“ îndemnai la votarea candidatului Pro România, infractorul Paul Enache (fost membru ALDE), condamnat pentru viol şi cu alte dosare penale, patron al unei firme ce defrişa pădurile din Neamţ şi din judeţele vecine (Enache era cercetat penal pentru tăierea ilegală a peste 165 de mii de metrii cubi de masă lemnoasă) şi emitent de bilete la ordin fără acoperire bănească bancară.
    Tu postezi, tu răspunzi, diversionistule?
    Sisi, tu nu eşti „Gheorghe pe stil nou“
    La Pro România eraţi infiltaţi sau aţi făcut partidul la ordin?
    Vă ofiticaţi că nu mai varsă Ghiţă bani la Pro România?
    Din câte servicii sunteţi acolo? Aveţi ordin să preluaţi electoratul AUR?
    Cum mai susţineai tu în 2020 Pro România şi la locale la Poiana Teiului şi la parlamentale, în decembrie
    La Poaina Teiului, tot sub misiune pe lângă mânăstirirle Petru Vodă şi Paltin, la vânătoare de „legionari“, tu, ca preşedinte la „Asociaţia Neamul Românesc“ îndemnai la votarea candidatului Pro România, infractorul Paul Enache (fost membru ALDE), condamnat pentru viol şi cu alte dosare penale, patron al unei firme ce defrişa pădurile din Neamţ şi din judeţele vecine (Enache era cercetat penal pentru tăierea ilegală a peste 165 de mii de metrii cubi de masă lemnoasă) şi emitent de bilete la ordin fără acoperire bănească bancară.
    Uite adevărul despre Ponta al vostru, domn agent:
    https://www.incorectpolitic.com/falsul-patriot-victor-ponta-e-scos-pe-teren-din-nou-de-sistem-familia-lui-victor-ponta-a-facut-afaceri-pe-bani-publici-cu-freedom-house-ul-dirijat-de-cia-si-condus-la-noi-de-sorosista-cristina-guset/

 4. De ce mai este nevoie de campanie electorala pentru prezidentiale si de sange pe pereti, cand guvernatorul sluga este pus de stapani?

 5. niste jalnici…se agata de nimic…balacareala despre serviciile de intelligence este de un penibil peste orice limita chiar si pentru o tara ca Romania

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998