CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandalul Microsoft sau cum face Basescu misto de o tara intreaga

1 comentariu / 3300 vizualizări / 25 mai 2015

Declarații halucinante ale fostului președinte, duminică seara, la B1TV: Băsescu a pretins nici mai mult, nici mai puțin decît că el avea informații încă din 2012 că în afacerile Microsoft în România ar fi oarece lucruri necurate, în ciuda faptului că dosarul a explodat abia doi ani mai tîrziu. O ”mărturisire” care denotă ori că fostul președinte s-a sclerozat, ori că își bate joc fățiș de o întreagă țară.

„La dosarul Microsoft e o minciuna ca Pescariu si Florica s-au dus la DNA… eu stiu informari cu mult timp inainte sa… nu o spun intamplator… inainte de a se face denuntul lui Pescariu si al lui Florica, care atrageau atentia ca erau posibile fraude in dosarul licentelor. Asta este ce eu imi aduc aminte, ca ei si-au facut autodenuntul prin 2013-14, eu aveam informatiile din 2012. Eu imi aduc aminte foarte bine ca informatii importante am inceput sa primesc din 2012 legate de achizitia de licente. Aici faptul ca domnii acestia se autodenunta in 2014… ceva scartaie, mai mult decat asta, numai eu am autorizat inceperea urmaririi penale pentru cinci ministri. Ati mai auzit de ei? Ceva e putred, dupa parerea mea” a spus Băsescu.

Deci, fostul președinte știa încă din 2012 că e ceva în neregulă cu afacerile Microsoft demarate în 2003??!

O să îi reamintim noi, și marelui public totodată, adevărata istorie a acestui scandal, despre care se știa nu din 2012, ci din 2004.

Mai precis, din ziua de 22 aprilie 2004, atunci cînd Acțiunea Populară, partidul fostului președinte Emil Constantinescu, a prezentat public, într-o conferință de presă, primele informații legate de fraudele din dosarul Microsoft, afacere pornită de guvernul Năstase cu un an înainte.

În conferință, fostul ministru al Administrației, Vlad Roșca, prezenta date și documente care relevau că
„prin Hotărîrea de Guvern nr. 470 din 1 aprilie 2004, semnată de Dan Nica, ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Secretariatul General al Guvernului a primit aprobarea să semneze un contract pentru achiziționare de produse Microsoft. Suma pentru achiziționarea licențelor Microsoft este uriașă. Cele 54,5 milioane de dolari (adică 1.800 de miliarde de lei) pe care Guvernul s-a angajat să-i cheltuiască din bani publici sînt meniți să acopere achiziționarea de licențe pentru 50.000 de calculatoare, adică pentru mai multe calculatoare decît numărul celor existente în administrația publică centrală”.
„În plus, mai dezvăluia Vlad Roșca, de la începutul guvernării Iliescu-Năstase, instituțiile administrației publice au achiziționat mii și mii de computere noi: în ianuarie 2002, Casa Națională de Pensii și alte Drepturi de asigurări Sociale a cumpărat 759 de computere; în noiembrie 2002, Direcția Generală a Vămilor a cumpărat 602 computere; în noiembrie și decembrie 2003, Oficiul Național al registrului Comerțului a achiziționat 1.494 de calculatoare, Inspecția Muncii a achiziționat 782 de calculatoare. Chiar Secretariatul General al Guvernului a cumpărat în urmă cu cîteva luni 83 de computere noi”.

Roșca mai spunea că, fie respectivele computere fuseseră achiziționate fără licențele necesare, ceea ce înseamnă că cei care au făcut achizițiile erau iresponsabili și au încălcat legea, fie au fost cumpărate cu licențe, și atunci contractul pentru 50.000 de noi licențe este inutil și dovedea disprețul guvernului față de banul public.

„Nelămuririle noastre sporesc însă cînd încercăm să înțelegem de ce s-a plătit o sumă atît de mare pentru aceste licențe. Contractul încheiat între Guvern și firma austriacă Fujitsu Siemens Computers CmbH cuprinde platforma de bază – adică sistemul de operare, pachetul Office, licența Client Access, care dă dreptul unei stații să acceseze serviciile serverelor din rețea – pentru 50.000 PC-uri, precum și pentru 1.500 de servere. De asemenea, contractul prevede că versiunile îmbunătățite ale respectivelor programe vor fi livrate gratuit. Să le luăm pe rînd. Un Windows XP Professional împreună cu pachetul MS Office complet costă, luînd în considerare reducerea obișnuită pentru achiziționarea mai multor licențe, aproximativ 500 de dolari. O licență Client Access costă nu mai mult de 50 de dolari. Pentru 50.000 de computere, suma totală este de aproximativ 27,5 milioane dolari. Costul licențelor pentru cele 1.500 de servere este în medie 1.200 de dolari pentru fiecare, adică aproximativ 1,8 milioane dolari. Așadar, pentru achiziționarea licențelor, Guvernul ar fi trebuit să plătească, cel mult, 29,3 milioane dolari. Nu am luat în considerare, în calculul sumei, existența parteneriatului strategic între Guvern și Microsoft, prin care sînt oferite „condiții speciale”, ceea ce pentru orice om cu bun-simț înseamnă o reducere substanțială. ~n concluzie, pentru un contract de cel mult 29,3 milioane dolari, Guvernul Românul s-a angajat să plătească din bani publici 54,3 milioane de dolari. Diferența de 25 de milioane de dolari (825 de miliarde de lei) nu poate fi explicată economic”, concluziona Roșca.

La vremea respectivă, dezvăluirile au rămas fără ecou, deși era an electoral și ar fi putut furniza muniție grea contra guvernului PSD. Era greu de crezut, însă, că un candidat care jurase iubire eternă ”Marelui Licurici”, adică Băsescu, va lovi în businessul unei mari companii americane de dragul adevărului, așa că e de înțeles lipsa de reacție a PNL și PD. După ce Alianța DA a ajuns la putere, nu a făcut decît să prelungească respectivele contracte, care s-au perpetuat de la guvern la guvern.

În concluzie, e cel puțin hilar, dacă nu penibil, ca fostul președinte să pretindă, azi, că primea abia în 2012 informații de la servicii despre suspiciuni la adresa unor afaceri care fuseseră denunțate public încă din urmă cu opt ani ca fiind mai mult decît dubioase. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. […] sursa: inpolitics.ro […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998