CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandalul ”Mircea Radu – noua Andreea Marin a TVR”

0 comentarii / 2268 vizualizări / 14 august 2010

Nici nu și-a intrat bine în pîine noua conducere a TVR, că încep manevrele de culise și, pe cale de consecință, stau să apară și primele scandaluri. Ultima dintre aceste manevre este afacerea ”Mircea Radu”, dacă o putem numi astfel, și care amenință să producă oarece valuri în postul public.

Concret, zilele trecute opinia publică a luat la cunoștință un fapt mai degrabă banal: cunoscutul realizator TV Mircea Radu, șomer de vreun an de zile, de cînd i-a încetat contractul cu trustul lui Dan Voiculescu, a decis să se întoarcă în postul public, unde a debutat în anii ’90 ca prezentator la știri. O întoarcere oarecum pe ușa din dos, dacă ne gîndim că, potrivit anunțului oficial al TVR, „În urma concursului care a avut loc în data de 11.08.2010, pentru ocuparea unui post de Realizator emisiuni RTV din cadrul Direcţiei Editoriale, Departament Minorităţi, Secţia emisiuni pentru alte minorităţi a fost declarat admis domnul Radu Mircea Aurelian”. Altfel spus, cel care făcea altădată audiențe record cu a sa emisiune ”Din dragoste” și storcea litri de lacrimi de la coafezele și gospodinele patriei, ar urma să se ocupe, de acum, de interviuri cu bulibașe ori cu reportaje despre pescuitul lipovean.

În realitate, însă, lucrurile nu stau nici pe departe așa. Noua conducere a TVR, cu Alexandru Lăzescu în frunte, a decis să rupă pisica și să încerce producerea unei noi și costisitoare emisiuni de divertisment de succes, care să ia locul legendarei ”Surprize-surprize”, a cărei dispariție a cam lăsat postul public pe zero cu audiența. Investiția nu e deloc de neglijat, fiind vorba, din informațiile noastre, de peste 500.000 de euro pentru primul set de 14 emisiuni. În medie, peste 35.000 de euro per emisiune, ceea ce depășește costurile între 15-25.000 de dolari pe care le-a presupus primul sezon al ”Surprize-surprize”, asta în condițiile unei prăbușiri a pieței de publicitate și a unor datorii uriașe, fără precedent, ale TVR. În urma unei cerei publice de oferte de program, cîștigătoare a fost declarată o firmă complet necunoscută, cu numele SC Iedera Show SRL, care, surpriză-surprize, nici măcar nu figurează la Registrul Comerțului. Sau mai bine zis, nu încă. Ceea ce trimite cu gîndul la o practică des utilizată în România, adică crearea unei firme special pentru alocarea, cu dedicație, a unui contract. O altă ciudățenie e aceea că formatul cîștigător a fost, din datele noastre, propus în prealabil Antenei 1, care însă l-a respins, considerîndu-l lipsit de șanse. Patroană a respectivei firme este Nicoleta Nae, nimeni alta decît fosta producătoare a emisiunii Andreei Marin, dar și a emisiunii ”Din dragoste”, a lui Mircea Radu. Acesta din urmă a fost contactat și a bătut palma cu mai-marii TVR pentru statutul de nouă vedetă a emisiunii în cauză, despre care nu se cunosc amănunte decît într-un cerc extrem de restrîns.

O condiție majoră pusă de Mircea Radu a fost, însă, aceea ca el să devină angajat cu carte de muncă al TVR, pentru a nu rămîne pe drumuri în cazul în care eventualul insucces al viitoarei emisiuni va duce la stoparea ei. Drept pentru care, s-a pus rapid la cale operațiunea ”un loc la departamentul pentru minorități”, iar realizatorul a fost băgat rapid între angajații TVR. Trebuie spus, însă, că potrivit unor surse din TVR, firma Iedera Show încasează bani grei doar pentru licența emisiunii, restul producției urmînd să fie suportat de către TVR. Deocamdată, afacerea ”Mircea Radu” a stîrnit serioase semne de întrebare la nivelul Consiliului de Administrație, astfel că problema va fi discutată, se pare, curînd în acest for. Iar tonul s-ar putea să nu fie unul tocmai liniștit. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998