CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandalul motiunii ar putea ajunge iar la CCR. Spre bafta lui Citu

4 comentarii / 2228 vizualizări / 6 septembrie 2021

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat azi că va convoca o nouă reuniune a Birourilor Politice Reunite ale Parlamentului, după care va comunica Guvernului moțiunea de cenzură, „indiferent dacă va fi sau nu va fi cvorum”. O decizie a CCR din 2010 ar putea susține demersul lui Orban, doar că un eventual blocaj din partea altor membri ai Birourilor ar putea, în egală măsură, să impună un nou arbitraj al CCR, care s-ar pronunța peste cîteva săptămîni, dînd timp prețios premierului Cîțu.

În octombrie 2010, premierul Emil Boc a sesizat CCR în legătură cu un conflict între Parlament și Guvern, după ce cabinetul său își asumase răspunderea pentru legea educației, opoziția introdusese moțiune de cenzură, dar parlamentul bloca sistematic dezbaterea și votarea acesteia, prin neasigurarea cvorumului de ședință, ceea ce bloca, implicit, și legile lui Boc.

Chiar dacă spețele nu sunt identice, la acea vreme Curtea a reţinut elemente comunecă ”Parlamentul, prin reprezentantul său, şi anume preşedintele Senatului, nu a respectat termenul de prezentare a moţiunii de cenzură în şedinţa comună a celor două Camere de cel mult 5 zile de la data depunerii acesteia, prevăzut de art. 78 alin. 1 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, ceea ce se constituie într-o piedică la prezentarea moţiunii de cenzură depusă de opoziţia parlamentară. Mai mult, având în vedere cele arătate mai sus, dezbaterea moţiunii de cenzură trebuia deja demarată, ceea ce nu s-a întâmplat, astfel încât

Curtea constată că Parlamentul, prin reprezentantul său, şi anume preşedintele Senatului, refuză supunerea acesteia spre dezbatere în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, contrar prevederilor art. 114 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 113 alin. (3) din Constituţie. În acest mod opoziţia parlamentară nu se mai poate exprima şi controlul parlamentar este lipsit de eficienţă.

Or, niciun instrument juridic prevăzut de Constituţie nu poate fi lipsit de eficienţă, golirea lui de conţinut determinând caracterul lui iluzoriu şi, implicit, încălcarea principiului constituţional al statului de drept”.

Finalmente, Curtea Constituţională a constatat prin decizia 1525 că există un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament, generat de refuzul Parlamentului de a dezbate moţiunea de cenzură depusă de opoziţia parlamentară.
E posibil, deci, ca și în cazul blocării moțiunii USRPLUS-AUR prin refuzul asigurării cvorumului în Birourile permanente CCR să aibă o poziție similară celei din 2010 și să denunțe lipsirea de eficiență a unui instrument constituțional prin non-cvorumul din ședințele Birourilor.

Doar că dezbaterea din 2010 a durat cîteva săptămîni, adică exact termenul de care ar avea nevoie Florin Cîțu acum pentru a intra în congresul PNL cu funcția de premier pe cartea de vizită. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Foarte buna observatia… numai ca, intre timp, se aplica decizia CCR (cea din 2010)! – pe romaneste, Curtea nu trebuie sa se mai pronunte, c e autoritate de lucru judecat!
    Cu alte cuvinte, termenele – toate termenele (oricat s-ar tavali madam Gorghiu, madam Bogdan – da, madam – si oricare altele sau altii) curg de la data depuneri, adica vineri, 03.09!
    Asa ca, imi pare rau ca ajung sa spun asta, dar Orban – in seara aceasta – le-a dat lectii de constitutionalitate, in timp ce PeSeDe a reusit sa demonstreze ceea ce nici ca mai trebuia demonstrat: isi are conducerea complet controlata si aservita de paduri si dealurile Cotroceniului!… restul e cancan

    • Corect, bravo, bine observat. Nu se mai judeca de doua ori aceeasi speta. Sau se fac plangeri penale pentru abuz in serviciu celor care blocheaza.

  2. Un adevar ce nu poate fi cenzurat. Cine sunt ei? Macron și Ciolos sunt două ființe inumane care fac atât de mult rău Europei. în cazul lui Ciolos Dacian, este un țăran mizerabil, păduchi, spălat de PCR și de securitatea criminală comunistă, vinovat de asasinate împotriva intelectualilor români.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998