CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9690 RON DOWN | 1 USD = 4.5823 RON DOWN | 1 GBP = 5.8022 RON DOWN

Scandalul motiunii de cenzura: cum a ajuns iar Constitutia elasticul de la chilotii PNL

3 comentarii / 2432 vizualizări / 2 iulie 2020

Mare revoltă mare a guvernanților după ce PSD a anunțat că ar putea depune moțiune de cenzură în sesiune extraordinară, în această vară. Liberalii sunt foc și pară și denunță încălcarea Constituției, pretinzînd că nu se pot băga moțiuni în sesiuni extraordinare. Din păcate, pe lîngă o nouă dovadă că habar nu au de prevederile Constituției, guvernanții dovedesc și memorie slabă, uitînd că ei înșiși au vrut cîndva să urmeze respectiva procedură.

„Poziţia PNL este conformă cu prevederile constituţionale, mai exact cu prevederile articolului 113, care spune că moţiunea de cenzură ca instrument parlamentar de control politic asupra Guvernului poate fi depusă, pentru retragerea încrederii acordate la învestitură, numai o dată pe sesiune parlamentară(…) Un eventual demers de depunere a unei moţiuni în sesiunea extraordinară, din punctul nostru de vedere, încalcă atât Constituţia, cât şi tot ceea ce înseamnă reguli ale unei democraţii moderne”, a spus deputatul PNL Florin Roman într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului. Poziție susținută și de alți aleși PNL în ultimele zile.

Din păcate pentru Roman & comp., nu e prima oară cînd sunt paraleli cu legile.
Conform Constituției, într-o sesiune se pot depune nu una, ci patru moțiuni de cenzură, art.113 stipulînd doar că e nevoie de semnăturile a 25% dintre aleși pentru depunerea unei moțiuni, fără alte constrîngeri. Patru sferturi, deci, înseamnă patru moțiuni pe sesiune, fie și doar teoretic.
Pe de altă parte, nu există nicio prevedere în Constituție ori în regulamentele Parlamentului care să restricționeze în vreun mod ordinea de zi a sesiunilor extraordinare. La carte scrie, sec: ”Camera Deputaților/Senatul se întruneşte şi în sesiuni extraordinare, la cererea Preşedintelui României, a Biroului permanent sau a cel puțin unei treimi din numărul deputaților. Cererea de convocare a unei sesiuni extraordinare se face în scris şi va cuprinde ordinea de zi, precum şi perioada de desfăşurare a sesiunii. Neaprobarea de către Cameră a ordinii de zi solicitate împiedică ținerea sesiunii extraordinare”.

Halucinant la liberali e că uită ori se fac că uită faptul că ideea moțiunii de cenzură în sesiune extraordinară – deși neaplicată vreodată – a fost discutată în mai multe rînduri.
Acum cîțiva ani, în iulie 2012, bunăoară, distinsul liberal de azi, Radu F.Alexandru, pe atunci senator PDL, cerea declanșarea de urgenţă a procedurile pentru convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare în care să se iniţieze o moţiune de cenzură împotriva premierului Victor Ponta, în urma scandalului de plagiat al acestuia.

„Ne adresăm tuturor parlamentarilor USL să declanşeze de urgenţă procedurile pentru declanşarea unei sesiuni parlamentare extraordinare în care să iniţieze o moţiune de cenzură împotriva lui Victor Ponta pentru gravele prejudicii pe care le aduce României. Parlamentarii PDL vor participa toţi la această sesiune extraordinară şi îşi vor depune semnătura alături de colegii din USL pentru această moţiune de cenzură care ar proba lumii întregi că încă există o rază de speranţă privind buna credinţă a clasei politice din România”, tuna el în plen.

Cu doi ani înainte, în iunie 2010, Victor Ponta însuși evocase posibilitatea unei moțiuni de cenzură în sesiune extraordinară, împotriva guvernului Boc, iar în iulie 2008, PSD anunța moţiune de cenzură în sesiune extraordinară contra guvernului Tăriceanu în condiţiile în care, în şedinţa de Guvern, AVAS ar fi încercat aprobarea unei HG privind înfiinţarea companiei integrate vertical în domeniul energetic.

PNL, alături de restul partidelor din CDR, a încercat o moțiune de cenzură în sesiune extraordinară împotriva guvernului Văcăroiu și în vara lui 1995, pe motiv de criză a grîului, dar s-a renunțat, pentru că aleșii dreptei nu au dorit, ca și în restul situațiilor, să își strice concediile.

Niciodată, în toate exemplele sus pomenite, nu a ridicat cineva, indiferent de partid, problema neconstituționalității unei moțiuni în sesiune extraordinară, procedură utilizată pe larg și în alte state (Austria ori Slovenia, în ultimii ani); acum, brusc, parlamentarii liberali sunt categorici pe subiect.

Dacă ne amintim însă, că nu mai departe de acum cîteva săptămîni unii liberali au denunțat în plen neconstituționalitatea aprobării de către Parlament a HG privind starea de alertă, apoi tot ei au votat, senini, favorabil, nu ar trebui să ne mai mire nimic. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Daca elasticul de la chilotii lor era rupt,de ce au dat lovitura de stat? SA FURE? Altceva astia nu stiu!

  2. Ce motiune bah prostilor, mai pierdeti fo 5% daca puneti de motiune.

    • Și cine capitalizează procentele, securiste? :)))))))) Panaramele securiste s-au făcut de tot căcatul, iar au preluat guvernarea în plină criză economică globală. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998