CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandalul motiunii: Nu e omor prin imprudenta. E asasinat la comanda!

3 comentarii / 2864 vizualizări / 9 septembrie 2021

Ceea ce s-a petrecut azi în Birourile Permanente ale Parlamentului, decizia stupefiantă de a amîna dezbaterea moțiunii de cenzură pînă se pronunță CCR pe problema semnăturilor, poate fi considerat, prin analogie cu codul penal, nu ucidere din culpă, ci de-a dreptul asasinat la comandă. Adică ceva infinit mai grav, pentru că parlamentarii au luat o decizie despre care știau exact că e ilegală.

Birourile Permanente Reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au decis azi că moțiunea de cenzură va fi citită în ședința de azi, dar dezbaterea și votarea va avea loc după decizia CCR, sesizată în privința semnăturilor presupus neconforme. Care decizie poate veni și peste cîteva luni, teoretic. S-a brevetat, deci, șmecheria prin care orice guvern poate fenta demiterea, la bunul plac.

Hotărîrea e stupefiantă, cum spuneam, pentru că avem deja decizii ale CCR care spun cît se poate de clar că odată demarate, procedurile de votare ale moțiunilor de cenzură nu mai pot fi întrerupte sub nicio formă.

Nu mai departe de anul trecut, CCR, în aceeași componență de azi, a tranșat deplin problema, spunînd că pentru o moțiune depusă, să zicem, în ultima zi a unei sesiuni ordinare, se convoacă obligatoriu și imediat o sesiune extraordinară tocmai pentru a se respecta la virgulă termenele constituționale.

”Dacă o moțiune de cenzură este depusă în ultima zi a sesiunii ordinare, Parlamentul trebuie să țină cont de aceste termene, neputând-o considera caducă (pentru că nu ar putea să o voteze în respectiva sesiune ordinară) sau reporta pentru viitoarea sesiune ordinară (pentru că nu ar respecta termenele defipte (stabilite n.n.) și ar crea un climat de insecuritate guvernamentală); prin urmare, ea va fi prezentată/ dezbătută/ votată în cadrul unei sesiuni extraordinare, consecutivă celei ordinare”.

”Procrastinarea (amînarea n.n.) procedurii este incompatibilă cu natura acestui instrument de control parlamentar, astfel că o obligaţie ”extra legem” în spiritul cooperării loiale dintre autorităţi trebuie realizată într-un ritm adecvat menit să evite incertitudinea juridică prin raportare la finalitatea sa” mai spuneau judecătorii.

”Odată depusă, procedura parlamentară nu poate fi fragmentată, acesta fiind sensul art.113 alin.(3) care se referă la dezbaterea moțiunii imediat „după 3 zile de la prezentare”” se mai arăta în decizia 609/2020.

În altă decizie, cu nr.1525/2010, CCR puncta:

”Depunerea moţiunii de cenzură are semnificaţia declanşării controlului parlamentar asupra activităţii Guvernului şi mutatis mutandis constituie un act irevocabil în sensul iniţierii acestui control; este o armă pusă îndeobşte la îndemâna opoziţiei parlamentare şi nu în ultimul rând este o formă de exprimare a opoziţiei faţă de măsurile adoptate de Guvern. În consecinţă, împiedicarea prezentării şi refuzul de a dezbate o moţiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituţiei, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilităţii opoziţiei parlamentare de a cenzura şi controla deciziile guvernamentale de angajare a răspunderii(…)
Curtea reţine că Parlamentul, prin reprezentantul său, şi anume preşedintele Senatului, nu a respectat termenul de prezentare a moţiunii de cenzură în şedinţa comună a celor două Camere de cel mult 5 zile de la data depunerii acesteia, prevăzut de art. 78 alin. 1 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, ceea ce se constituie într-o piedică la prezentarea moţiunii de cenzură depusă de opoziţia parlamentară. Mai mult, având în vedere cele arătate mai sus, dezbaterea moţiunii de cenzură trebuia deja demarată, ceea ce nu s-a întâmplat, astfel încât Curtea constată că Parlamentul, prin reprezentantul său, şi anume preşedintele Senatului, refuză supunerea acesteia spre dezbatere în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, contrar prevederilor art. 114 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 113 alin. (3) din Constituţie. În acest mod opoziţia parlamentară nu se mai poate exprima şi controlul parlamentar este lipsit de eficienţă. Or, niciun instrument juridic prevăzut de Constituţie nu poate fi lipsit de eficienţă, golirea lui de conţinut determinând caracterul lui iluzoriu şi, implicit, încălcarea principiului constituţional al statului de drept”.

Exemplele pot continua, CCR lansînd asemenea dispoziții obligatorii în mai multe decizii.

Iar aceste decizii sunt cunoscute la nivelul legislativului. La fel cum e cunoscută jurisprudența CCR care spune că nicio procedură nu se întrerupe pînă la decizia Curții, cu excepția unor procese aflate pe rol în justiție, dar și asta numai la decizia instanțelor.

Ceea ce înseamnă că întreruperea procedurii de dezbatere a moțiunii de către Birourile permanente nu e o eroare umană de înțeles, ci o faptă cu maximă premeditare. (La fel cum premeditată a fost și declararea stării de alertă, anul trecut, prin procedura ilegală și neconstituțională a adoptării unei Hotărîri de guvern prin vot al Parlamentului).

Nu ucidere din culpă, ci asasinat la comandă, al normelor democrației și ale statului de drept. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. O mineriada soft. Institutionalizarea statului de drept din Romania se amana sine die.

  2. […] „Ceea ce s-a petrecut azi în Birourile Permanente ale Parlamentului, decizia stupefiantă de a amîna dezbaterea moțiunii de cenzură pînă se pronunță CCR pe problema semnăturilor, poate fi considerat, prin analogie cu codul penal, nu ucidere din culpă, ci de-a dreptul asasinat la comandă. Adică ceva infinit mai grav, pentru că parlamentarii au luat o decizie despre care știau exact că e ilegală”, susține jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob. Întrucât decizia CCR poate veni și peste câteva luni, s-a brevetat „șmecheria prin care orice guvern poate fenta demiterea, la bunul plac”, punctează jurnalistul în articolul său pentru Inpolitics. […]

  3. […] Bogdan Tiberiu IACOBSursa: inpolitics.ro […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998