CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Scandalul Nokia si o intrebare tulburatoare: ce jocuri economice face CSAT?

12 comentarii / 6839 vizualizări / 5 aprilie 2022

Săptămînile trecute, CSAT a luat o decizie ciudată, interzicînd accesul Nokia pe piața echipamentelor 5G din România. Spunem ciudată pentru că Nokia nu e companie chineză suspectată de spionaj, precum a argumentat CSAT interzicerea Huawei, iar de această dată, guvernanții nici măcar nu au oferit vreo brumă de explicații. Nokia a reacționat dur intentînd proces României; dincolo de asta, muțenia CSAT deschide drum unor speculații nedorite.

În baza deciziei 18/2022 a CSAT, guvernul Ciucă a decis, în februarie, să nu acorde unor companii ale grupului finlandez Nokia autorizația de a utiliza tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor IT de interes național, precum rețelele 5G.

Marea problemă, așa cum spuneam, este lipsa motivației acestei decizii extrem de dure. În ultimii ani, banarea Huawei nu a făcut un secret din presupusele riscuri pentru securitatea națională induse de faptul că e o firmă controlată de statul chinez și suspectată de spionaj. O acuzație dură, dar asumată de guvernele ultimilor ani și de CSAT.
De astă dată, muțenie deplină.

Nici nu e de mirare că presa internațională relatează pe larg în ultimele zile decizia gigantului finlandez de a acționa guvernul român în judecată: „Solicităm clarificări urgente cu privire la motivele acestei decizii și de aceea am inițiat proceduri judiciare”, a anunțat Nokia într-un comunicat citat de Reuters.
Compania finlandeză e lider mondial în materie de comunicații 5 G, alături de Huawei și suedezii de la Ericsson.

Decizia regimului de la București de a bloca Huawei și Nokia lasă, evident, teren deschis companiei Ericsson, foarte bine ancorată în România, în special în perspectiva marii licitații pentru licențele 5G din ultimul trimestru al acestui an.

E important de reamintit, însă, că, acum doi ani, compania Ericsson a convenit să plătească peste un miliard de dolari pentru închiderea unor ample investigaţii de corupţie, legate de falsificări de date contabile și de mituirea unor oficiali guvernamentali, după cum informa la acea vreme Departamentul de Justiţie al SUA.
Mai exact, Ericsson a plătit de-a lungul multor ani în anumite state ale lumii șpăgi consistente unor înalți oficiali guvernamentali pentru a-și dezvolta și securiza afacerile.

Refuzul stupefiant și fără precedent al guvernului României de a explica motivele blocării Nokia – care a fost acceptată în state precum Marea Britanie – este în măsură, în opinia noastră, să ridice suspiciuni cu trimitere la beneficiarii acestei decupări artificiale a pieței telecomunicațiilor și la eventuale manevre oculte de tipul celor deja brevetate în alte țări.
Lipsa de transparență a guvernului Ciucă, dacă nu va fi reparată urgent, din proprie inițiativă, ar putea conduce la pierderea marelui proces internațional și la afectarea gravă a imaginii României, ca teritoriu propice investițiilor străine. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

 1. @ Un proiect de lege, ce are putea avea implicații în examinarea la admiterea în școlile de poliție, ? Un articol publicat într-o zi cu examene de simulare, ?
  Include lipsire de libertate în scopuri de verificare și este pus la vot în parlament, fără o prealabilă dezbatere publică, în perioada examenelor de simulare, ?
  ,,Camera Deputaţilor: O persoană nu poate fi verificată în sediul Poliţiei mai mult de trei ore”
  PS Nevs

 2. @ Deci, dacă sunteți de părere că domnul Iohannis și CSAT ascund dovezi ale colaborărilor cu fosta securitate nepublicând arhivele fostei securități , constituite din bani publici, astfel încât să permită accesul tuturor celor interesați la informațiile din dosarele fostei securități, ?

 3. bineinteles:
  trebuie motivare!
  (ciuca inca nu e dictator,
  omu’ are probleme majore)

 4. Cica telefoanele NOKIA nu prea pot fi interceptate. Si HUAWEI la fel, de aceea nu le suporta americanii.

 5. Au spus ca interzicerea accesului pe piețele 5G din România , se datorează faptului ca Nokia, scris invers, înseamnă AIKON, iar asta știm cu toții ce înseamnă, nu mai trebuie explicat.

 6. nokia, s o retras din cluj, dupa ce o promis marea si sarea..
  Resentimente sunt fata de ei. Daca si finlandezii astia is cu nasu’ pa sus si cred ca ne vand castraveti, atunci merita frecati!

 7. In slugarnicia lui Ciuca cu epoleti bate in dreapta si stanga.In mod cert pentru guvernul de cocalari iohannisti in frunte cu Ciuca Nokia este ruseasca, altfel de ce ar fi actionat fara logica impotriva ei?

 8. […] Lipsa de transparență a guvernului Ciucă, dacă nu va fi reparată urgent, din proprie inițiativă, ar putea conduce la pierderea marelui proces internațional și la afectarea gravă a imaginii României, ca teritoriu propice investițiilor trăine. Bogdan Tiberiu IacobSursa: inpolitics.ro […]

 9. & Dacă observarăți și câți ,,pârliți” așteaptă după Emilia Șercan să le facă dreptate, cu plagiatele, despre care au verificat, le-au evaluat și notat, ca intelectuali și profesori, ? Unii dintre ei își prezentau ideile și pe la SOV la televiziune, Liiceanu, Pleșu, Cioroianu, etc, ?

 10. & Probabil și ceva cu transferul de atribuții de la Londra și despre cum să se stabilizeze vestul fără a se destabiliza estul în condiții de recesiune economică și îmbătrânire a populației, după decenii de liniște și dominație a vestului, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998