CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandalul Palada-Gotiu: cine seamana vint, culege furtuna

6 comentarii / 5530 vizualizări / 14 septembrie 2017

Ceva grav s-a petrecut miercuri seara într-un studio de televiziune, doi invitați și-au aruncat vorbe grele și chiar pumni, iar scandalul riscă să se termine cu poliție, parchet și judecători. Adevărata dramă este că ceea ce s-a întîmplat la B1TV nu doar că nu e o surpriză, dar e de mirare chiar că nu s-a întîmplat de mai mult timp, iar vina, paradoxal, nu e atît de mult a protagoniștilor cît a mass-media însăși.

Puterile statului s-au păruit la TV: un fost reprezentant al executivului, Mirel Palada, l-a altoit într-o pauză de publicitate pe unul al parlamentatului, Mihai Goțiu. Acesta, la rîndul său, îl provocase sistematic, prin insulte și exprimări agresive pe atacator.
Urît ce s-a întîmplat, de nescuzat și obligatoriu trebuie să existe consecințe. Mirel Palada trebuie să dea socoteală pentru faptele de care e acuzat, iar Goțiu ar trebui sancționat de propriul partid prin retragerea dreptului de a mai apărea la TV ca vector de imagine.

Cînd pumnul, palma și insulta au rămas singurele argumente de dezbatere, înseamnă că undeva sunt probleme serioase.

Marea întrebare e, însă, unde anume exact?

Spre exemplu, printre primii care au reacționat la scandal a fost Traian Băsescu, cel care a scris pe Facebook:

”Un individ cu comportament de derbedeu ordinar, pe numele lui Mirel Palada, a găsit de cuviinţă să-şi acopere handicapul intelectual în dezbaterea cu senatorul Mihai Goţiu, lovindu-l cu pumnii şi picioarele în pauza emisiunii Nadiei Curlin, moderatoare la B1 Tv.
Nu voi mai participa la nicio emisiune a vreunei televiziuni care, din acest moment, îl va mai invita pe Mirel Palada în platourile sale.
Băgaţi mare Gâdea, Badea, Zamfir şi restul clicii de la Antena 3. Şi luaţi-l cu voi şi pe Codrin Ştefănescu să vă mângâie intelectul alături de Palada, că sunteţi toţi de aceeaşi teapă şi nivel de inteligenţă”.

Prima observație e că un om care a deținut cele mai înalte poziții în stat sancționează bădărănia tocmai printr-un limbaj bădărănesc.
A doua, că Băsescu nu e chiar omul potrivit să ia atitudine. El are propriul trecut marcat de violență fizică, de înjurături birjărești, de sancțiuni de la consiliul anti-discriminare etc. Ne amintim seninătatea cu care și-a argumentat lovirea copilului din videoclip: ”O fi spus ceva copilul, m-o fi înjurat!…”. Practic, după „standardele” lui Băsescu, agresorul Palada e scuzat de insultele victimei.

Dincolo de asta, cum spuneam, e de mirare că bătăile nu se țin lanț în studiourile TV. Nu încă.

În ultimii trei asistăm la o escaladare fără precedent a agresivității în talk-showuri, iar vina revine în primul rînd producătorilor și moderatorilor, adică cei responsabili cu selecția invitaților și cu ținerea lor sub control.

Ori, ”selecția” respectivă face ca românii să fie sufocați, de la o vreme încoace, de comentariile și sfaturile revărsate de pe micul ecran de sfertodocți, de interlopi și de foști pușcăriași.

Într-un cuvînt, exact de oamenii care nu-și ar avea locul acolo.

În domeniul televiziunii, a fost posibil ca statutul de invitat de mare calibru să fie obținut de Miron Cozma, omul care a tras România înapoi cu ani de zile, care a coordonat mutilarea studenților și a intelectualilor și care a făcut un deceniu de pușcărie pentru una dintre cele mai grave infracțiuni, subminarea statului de drept.
Alt guru de serviciu e Gigi Becali, infractor eliberat condiționat care își permite să amenințe magistrații în direct și la ore de vîrf. Îl secondează cu brio Dumitru Dragomir, fost milițian, peremist de marcă, pușcăriaș pe stil vechi, pe stil nou și la un pas de noi condamnări.

Cît trăia, era omni-prezent la TV și Vadim Tudor; pe lîngă el Silviu Prigoană, Serghei Mizil, Viorel Lis, Stelian Ogică, Dumitru Coarnă, Liliana Mincă, Vasile Marica, Codrin Ștefănescu, Radu Cristescu și lista ar putea continua cu multe alte nume de personaje greu digerabile, puse mereu pe harță, dar generos găzduite oricînd și oricum de către posturile TV.

Din păcate, exact postul implicat în scandalul de aseară, B1TV, pare să aibă cea mai mare apetență pentru incidente în ciuda reacțiilor de protest ale moderatoarei care s-a nimerit, aseară, între cei doi cocoși ai micului ecran.
De la B1 scriitorul Dan Ciachir a plecat în vară trîntind lavaliera pe masă, nervos, aici s-a contrat dur Traian Băsescu cu diverși moderatori, aici au fost aproape de bătaie Vasile Marica și Gelu Vișan, Oreste Teodorescu și Dan Turturică, Stelian Negrea și Dumitru Pelican, aici Sabin Orcan, în calitate de invitat în emisiune, i-a adresat lui Sebastian Ghiță nemuritoarea întrebare “Domnule Ghiţă, aţi tras ceva pe nas înainte?” etc.

De fapt, la B1TV se atacă pînă și angajații între ei, vezi conflictul dintre Cătălin Prisăcariu și Cătălin Striblea, iar actuala purtătoare de cuvînt a Cotrocenilor, Mădălina Pușcalău, și-a motivat demisia de la televiziunea amintită inclusiv prin ceea ce ea a numit ”influenta unor personaje toxice”, care este atat de mare ”incat contamineaza intreaga atmosfera a postului.” Ce să mai spunem de scandalul de la Digi 24, unde Dragoș Pătraru sugera că sunt o droaie de acoperiți în propria redacție?

Dar scandalurile de studio se reîntîlnesc, în ultimii 2-3 ani, și la restul televiziunilor. Codrin Ștefănescu a fost data afară în plină emisiune de Dana Grecu, la Antena 3, deputata Cosette Chiricău a plecat tot cu scandal din același loc, Raed Arafat a plecat nervos din studioul TVR, trîntind lavaliera în nasul Emmei Zeicescu, senatorul Mihăiță Calimente a fost dat afară din emisiunile a cel puțin două televiziuni diferite, iar exemplele pot continua mult și bine.

Din păcate, prea puțini observă că e o strînsă legătură între proliferarea țățismelor la TV și scăderea încrederii și a interesului publicului pentru presă, în general. Mai ales că această cultivare a invitaților toxici are ca efect alungarea puținilor oameni de calitate care mai acceptă să se expună pe micul ecran. Recenta retragere a lui Andrei Pleșu dintre editorialiștii ”Adevărului” grăiește de la sine. E greu de suportat, probabil, să-ți vezi semnătura plasată lîngă cea a unor comentatori isterici care și-au făcut din insultă un brand personal.
Revenind la televiziuni, e clar că moderatorii din ultima vreme sunt antrenați nu să țină hățurile emisiunilor, nu să-și pondereze invitații și să mențină un nivel onorabil al discuțiilor, ci exact contrariul: sunt antrenați să provoace.
Se face selecție în ce privește invitații, da, dar în sensul separării grîului de neghină și al invitării neghinei la emisiuni.

Pentru că scandalul face rating lesne; sigur că ce e facil nu e mereu și de calitate, dar, decît deloc, mai bine așa, își spun cei mai mulți. Așa că nu e de mirare că jurnaliști TV precum Radu Banciu sar calul în mod programat și aruncă insulte la grămadă știind exact pe ce efect scontează. Nu mai vorbim de istericalele lui Rareș Bogdan, patriotul de la televiziunea care are milioane datorii la stat, ori despre tiradele agresive ale Denisei Rifai, devenite virale pe net.

Doar că cine seamănă vînt, culege furtună.
Este greu de imaginat cum va arăta spațiul vizual într-un an de zile, nu mai mult, odată plasat pe o direcție jalnică, ce nu poate duce decît la fundătură.
Salvarea, în asemenea situații, ar veni de la un post TV nou, profesionist, care să se impună rapid pe piață cu reguli de bun simț și care să devină un model pozitiv și pentru ceilalți. Nu vom vedea prea curînd, însă, o asemenea luminiță la capătul tunelului. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

  1. Bine ca reactioneaza infractorul de Traian. Batausul de copii.

  2. cine e de vina? televiziunile psdiste care tot incita lumea impotriva lui iohannis prin minciuni. interzice antena 3, rtv si b1 si societatea se va insanatosi

  3. Eu m-as ingrijora daca toti ne-am comporta la fel . Urasc societatile complet sanitizate . O mica bataie pentru onoare nu strica niciodata . Altfel…nu se uita nici dracu la politica.Pe bune acum ? Un pumn devine tragedie?

    PS : urasc emisiunile de tip Big Brother,Acces Din Rect ,Kakatos Show,Prost Tv ;nu incurajes bataile si injuraturile ,dar urasc si televiziunile de tip Noua Ordine Mondiala precum Digi 24,care normalizeaza reclamele cu …Puscaria ; nu e ciudat ca toate marile dezvaluiri au fost facute pe la Antena 3 ,RTV sau B1 ? ; Digi 24 e ca elevul ala de 10 ,care nu are nicio sclipire cand il iei la bani marunti(a zis-o si Patraru):sunt curatei,ordonati,de nota 10…dar complet inutile si irelevanti,neinformand poporul de neregulile CRASE din tara ; La Digi 24 (sau Realitatea,dar acolo se mai permite sa razi ,daca e anti-PSD) nu tie permis sa razi,sa faci glume,sa mai iei la un misto…

  4. Din pacate astia sunt oamenii din Parlamentul Romaniei! Nespalatul ala de gotiu, care intr-o pauza de somn in Parlament a fost invitat la o emisiune. De ce ? Televiziunile gresesc ca nu-si triaza cu atentie invitatii. Decat sa invite niste politicieni care nu au nimic de spus, nu mai bine ar invita niste simpli cetateni? Cred ca acestia ar analiza mai bine evenimentele.

  5. Urasc violenta,dar drogomanul betiv ce-si spune senator,sforaind fara rusine in parlament,trebuia sa primeasca o corectie. Era mai bine in particular…

    • Sconcsul a fost facut senator de STS si SRI. .
      Cand il vad pe asta ma apuca dor de Mitrea.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998