CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandalul ”Petrov” – SRI, MApN și CNSAS trebuie sa raspunda penal

10 comentarii / 4672 vizualizări / 29 martie 2022

Cel mai mare mister în scandalul deconspirării lui Traian Băsescu drept colaborator al Securității îl reprezintă modul în care au ieșit la lumină documentele care l-au înfundat. Nu există decît două variante: fie SRI și MApN au dosit documentele cît a fost nevoie și le-au livrat CNSAS la momentul oportun, adică în campania electorală pentru PE, în 2019, fie CNSAS le-a avut demult și le-a ținut ascunse. Întrucît asemenea practică se sancționează penal, conform legii deconspirării poliției politice, întrebarea e dacă și cînd va începe urmărirea penală.

Să o luăm metodic.

În ziua de 9 mai 2019, Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a decis transmiterea către instanța de contencios a Curții de Apel București a unei acțiuni pentru a fi stabilită calitatea de colaborator al Securității pentru Traian Băsescu. Acesta mai fusese verificat în 2002, 2004, 2006, 2009 și 2013 și primise adeverințe de bună purtare.

Pe 29 mai, Băsescu declara: ”În timpul campaniei au apărut informații legate de descoperirea unor documente de la fosta Securitate. Am făcut afirmația că nu voi discuta despre ele decât după campanie și după ce CNSAS trimite documentele la Curtea de Apel, unde să ne judecăm. Pot să vă spun că documentele au fost din 2006 acolo”.

Pe 3 iunie, același Băsescu afirma public din nou că, din cîte știe, documentele pe care CNSAS le-a anexat în dosar cât şi microfilmul dosarului său au fost predate de către SRI la arhiva CNSAS încă din anul 2006.

Pe 6 iunie, Băsescu relua teza ”Nu știu cum Dumnezeu de a apărut chiar acum, pentru că predarea arhivei s-a făcut în 2005-2006. Deci au apărut noutăți în 2019… Și cea mai mare noutate este faptul că SRI, așa scrie în documente, a predat în data de 9 aprilie o casetă, o rolă care i-a ajutat să pună lucrurile cap la cap, spun dânșii. Sigur, dosarul a explodat în plină campanie, iar acum campania continuă, în condițiile în care suntem în proces de negociere la Parlamentul European”.

Tot pe 6 iunie, presa relata că, potrivit documentelor trimise de CNSAS în instanță, în dosarul lui Traian Băsescu se regăsesc trei documente, dintre care două furnizate de către SRI și MApN, care arată că fostul președinte fusese sursa Securității.
Fila 118 din volumul 5 al Registrului inventor arhivă al fondului de rețea, păstrat la Constanța, era un document pus la dispoziție CNSAS de către SRI, iar filele 64v și 65 din Registrul jurnal al unei rețele informative din Mangalia au fost puse la dispoziție de către Direcția de Siguranță Militară a MApN. Un alt document era cadrul de semnalare a dosarului (…) de pe rola de microfilm corespunzătoare din fondul rețea păstrat la Constanța, predat CNSAS la 8 aprilie 2019.

Să ne întoarcem puțin în timp.

Pe 21 iunie 2006, fostul președinte Emil Constantinescu avea o întrevedere cu membrii Colegiului CNSAS, la capătul căreia făcea afirmații explozive, conform cărora SRI ar putea răspunde în justiţie pentru tăinuirea sau distrugerea unor documente oficiale referitoare la colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea.
Constantinescu a susţinut că a aflat „cu stupoare” cum SRI a răspuns CNSAS că nu există în arhiva sa nici un document referitor la Traian Băsescu. El a mai spus că, dacă SRI ar tăinui sau distruge anumite documente, „toate aceste acţiuni sunt prevăzute în Codul penal ca infracţiuni şi sunt prevăzute pedepse”.

Legea nr. 187/1999 privind deconspirarea poliției politice comuniste prevede și ea la Articolul 20:

(1) Consiliul preia în gestiune toate documentele privitoare la exercitarea drepturilor prevăzute de prezenta lege, precum acte, dosare, registre, înregistrări foto, video, audio şi informatice, baze de date, inclusiv dosarele de cadre ale ofiterilor de securitate, identificati cu activitate de politie politica în timpul regimului comunist, potrivit legii, cu excepţia celor care privesc siguranţa naţionala.
(3) SRI, SIE, MAI, Ministerul Justiţiei, MApN, MAE, Arhivele Naţionale şi orice alte institutii publice sau private, precum şi persoanele fizice, care deţin asemenea documente, sunt obligate, sub sancţiunea prevăzută la art. 24 alin. (2), să asigure acest drept de acces şi să le predea Consiliului.

Iar articolul 24 stipulează:

(2) Sustragerea, tainuirea, falsificarea, contrafacerea, deteriorarea sau distrugerea dosarelor, registrelor şi a oricăror documente ale securitatii se pedepsesc potrivit legii penale, maximul pedepsei majorandu-se cu 2 ani.

“Unde a fost acest dosar? Să nu-mi spună mie că s-au prelucrat acum datele în legătură cu Traian Băsescu, pentru că fiind vorba de un politician controversat, cu atâția dușmani, mai mult ca sigur, în perioada respectivă s-au răscolit toate arhivele. Să nu-mi spună mie că acum, brusc, au descoperit ei niște file, pe baza unor prelucrări, că asta este ultima șmecherie a CNSAS. De ce ați dat cinci adeverințe de necolaborare înainte? ”Păi noi acum am prelucrat…”. Păi în felul acesta orice decizie a lor este nulă și atunci ar trebui să se desființeze, ce rost are? Nu poate să dea acum o adeverintă că cineva nu a fost colaborator și peste doi ani zice, stați că între timp am descoperit… Nu există așa ceva. Deci, după părerea mea acest dosar a fost la un serviciu, ori la SRI, ori la SIE, și a fost dat acum” comenta, la acea vreme, analistul Ion Cristoiu.

Chiar așa: de unde au apărut dezvăluirile despre ”Petrov”, în primăvara anului 2019?
Dacă ele provin din documente transmise de SRI către CNSAS în 2006, cum spune Băsescu, este obligatorie o anchetă penală pentru a se stabili exact împrejurările în care ele au stat 13 ani dosite în bibliorafturi, cu eventuale sancțiuni pentru cei vinovați.
Dacă ele au fost descoperite doar cu ajutorul unei ”role” magice, transmise consiliului, conform lui Băsescu, de SRI și de MApN abia în aprilie 2019, cum admite și CNSAS, atunci ancheta trebuie să vizeze serviciul și ministerul pentru a se descoperi originea ei exactă și motivele pentru care a fost livrată cu atîta întîrziere, fix în miezul unei campanii electorale. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

10 Comentarii

 1. 9 mai …2019…DE ZIUA LUI ION TIRIAC, CARE A FOST UNUL DIN MARII BENEFICIARI AI BANDITISMULUI LUI TRAIAN BASESCU ..CINEVA I-A FACUT UN CADOU LUI BASESCU. POATE SHIMON NAHOR? POATE DIN PARTEA LUI VIKTOR BOUT?! CERT ESTE CA DE ZIUA LUI ION TIRIAC…LEANA PLESCOAIA BICICLISTA STA INTR-UN COMPLEX DE-A LUI ION TIRIAC SI ASTAZI…STEJARII….APROPO ..STEJAR EXTREMA URGENTA…ARMATA E IN TOATE..PLUS CA FILA CU INREGISTRAREA DE LA CONSTANTA CIRCULA IN PRESA INCA DE PE VREMEA CAND SE ANCHETA DOSARUL FLOTA…
  ALA PE CARE L-AU MERMELIT TOT SERVICIILE SECRETE ROMANESTI…CA DOAR NU A PRADUIT BASESCU FLOTA SINGUR! PROCURORII S-AU BATUT SA II ACOPERE URMELE PRADUIRII VAPOARELOR…
  AR FI TREBUIT APUCAT VASILE DRAGHICI, SPRE EXEMPLU, CRISTIAN BAN, CRISTIAN DELIORGA….BANDITISMUL DE LA CONSTANTA I-A DAT SI ACOPERIREA LUI BASESCU…DAR SI DECISIVA…CE SERVICII SECRETE DE TOT RAHATUL!!! SLUGILE LINGATOARE DE KUR ALE LUI ION TIRIAC…CINE L-A SCAPAT PE ION TIRIAC ALEXANDRU DE AMINTIREA A 9 KG DE COCAINA DOVEDITA???? PROCURORUL MUSCALU…PROCURORUL MARIN…DANIEL MORAR…ALEXANDRU CHICIU…VIOREL CERBU…ION AMARIEI…RODICA STANOIU…CINE E JUSTITIA??? CINE NE SUNT MAGISTRATII??? CHILOTII MURDARI AI LUI ION TIRIAC…LOCUL DINTRE BUCI UNDE DAU LIMBI INTELIGENTII TARII CARORA EL LE TRIMITE CATE O CURVA DE-A LUI SA O PUPE IN BOT..DUPA CE EL LE RUJEAZA….BULDOZERUL TUCIURIU, CACI BRASOVEANUL ESTE TOT UN TUCIURIU A PUS PLACUTA SUEDEZA PE JUSTITIA ROMANA….SI NU NUMAI…ALO, DOMNU CIOROIANU? ANDREEA SURPRIZATA CU DIAMANTU DE 70.000….UN BUCHET DE OTREPE IN MANA UNUI TUCIURIU…SLUGILE INTELIGENCE…CARE AU PUS BOTU INTRE BUCILE LUI..
  STATUL ROMAN E PARALIZAT DE COTERIILE LUI …DAR STATI CA VINE SI SOCUL CU KLAUS IOHANNIS…DE LA BICICLETA DOMNULUI PROFESOR DE FIZICA DINTRU INCEPUTURILE SALE….LA MERCEDESURILE IN CARE ISI LAFAIE PALTONUL…hai lasati…praduitorii Romaniei au liber de la stapanire..ca doar ei i-au pus sa tina de 6…nu sa pazeasca bostanul!

  • Păcat că nu detaliați ceea ce cunoașteți. Nu toți muritorii de rând cunosc amănunte prezentate de dumneavoastră. Subscriu la afirmația finală privind faptul că instituțiile Statului au ținut de 6 la hoțiile altora.

 2. Daca a facut Basescu Poc! Face si Tiriac poc curand! Oricum il cam incearca moartea de cateva luni…9 mai ziua rromului marinaresc…ce tare, tiriac de la satra la Cerbu…iliescu tot de la satra…unu ca unu..
  De aia au schimbat numele tigan pe rrom…SA SE CONFUNDE CU BAUTURA MARINAREASCA…9 MAI ZIUA CAND VOM SCAPA DE SATANISTUL SEF AL ROMANIEI…

 3. D-le Iacob, degeaba incercam noi sa cautam unde s-a blocat sistemul !
  Sistemul nu s-a blocat ci A PRIMIT ORDIN DE LA AMERICANI SA TINA LA ”SECRET” MATERIALELE DESPRE BASESCU.
  MA INTRIGA FAPTUL CA NIMENI NU ISI MAI AMINTESTE DESPRE ADRESA TRIMISA DE D.I.A., IMEDIAT DUPA ”REVOLUTIE”, LA SIE, PRIN CARE GEN. STAMATOIU ERA RUGAT SA RETURNEZE DOSARUL OFITERULUI(CPT. SAU MR., NU MAI STIU EXAT) BASESCU TRAIAN, REVENIT DEFINITIV DIN MISIUNE DE LUNGA DURATA EXECUTATA LA ANVERS-BELGIA.
  DECI OMUL ERA OFITER DE INFORMATII MILITARE !
  ASA CA , LA MApN TREBUIE INCEPUTA CAUTAREA.
  DE ASEMENEA, VA SUGEREZ SA MAI DISCUTATI SI CU FOSTI OFITERI DE INFORMATII(DAR UNII CARE STIU MESERIE, NU RATATI CA AIA DE APAR LATV.), CARE VA POT DESLUSI MULTE DINTRE NECUNOSCUTELE CAZULUI.
  EU , CA ANTIBASIST NEABATUT, LANSEZ O INTREBARE: CE VA FACE STATUL ROMAN DACA LA CEDO SE VA DOVEDI CA BASESCU A ACTIONAT, TOT TIMPUL, LA ORDINUL STATULUI ROMAN ???

 4. SECURITATEA L-A RECRUTAT PE TIRIAC SI L-A PLANTAT LANGA ILIE NASTASE, CA NICI AZI NU SCAPA DE DRACU DIN VIATA LUI. CICA E SEFUL BISERICII MORMONE DIN ROMANIA. NU STIAM CA SATRA DE BRASOV ARE CA RELIGIE ASA CEVA. PRESA NU VORBESTE DESPRE TIRIAC CA SUNT PREA MULTI FOMISTI..9 MAI 2022 ROMANIA VA SCAPA DE TIRIAC DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE. UN STALP AL BLESTEMATIILOR LUI BASESCU ESTE ACEST SATIR BATRAN CURVAR SI JEGOS…9 KG DE COCAINA EVAPORATE DE PROCURORII ANTICORUPTIE….9 KG DE COCAINA…CAT NU FACE POLITICUL PENTRU TRAFICUL DE DROGURI?! DOMNU PROCUROR MUSCALU STIE….SE PRICEPE…CELE MAI IEFTINE CURVE LE GASIM IN JUSTITIE..

 5. trebuie,trebuie!

 6. Dupa cum spunea Constantinescu… Emil Constantinescu: l-au invins Serviciile!
  Ne place sau nu sa recunoastem, asta este trista si crunta realitate!
  Problema nu este, insa, ca le dau capete-n gura serviciile, astora de – cica – ne conduc, ci faptul ca serviciile astea (SRI, SIE, DGIA) nu mai sunt, DE MULT, ale Romaniei!
  Aviz amatorilor de functii – actuali si viitori: veti fi folositi, recompensati iar apoi, distrusi!
  De voi, nici c-ar trebui sa ne pese! – ca sunteti “nimeni pe drum”; porcaria maxima este, insa, ca pe mana voastra ne distrugem viitorul!
  Cum altfel ar fi aparut unii ca astia de si-au primit verdictele de colaboratori, fix cand nu mai aveau ce sa ofere… fix, la tanc, pentru a face loc urmatorilor tradatori de tara!?
  Urmeaza sa luam la cunostinta, intr-un viitor nu prea indepartat, despre tradarile/nenorocirile urmatorilor 3 “oameni in stat” – Johannis, Citu, Ciolacu – despre vulnerabilitatile lor, hotiile si nemerniciile “executate” la comanda mai stie cine cui!
  Nu ma dau in vant dupa teoriile lui Ion Cirstoiu, dar de data asta are dreptate: este ceea ce se cheama o “lose-lose situation”: daca Serviciile au stiut si nu au facut nimic, inseamna ca l-au folosit/santajat; daca Serviciile nu au stiut, inseamna ca sunt praf, conduse de niste neica-nimeni, care doar Dumnezeu stie unde ne vor duce…
  Si, apropo – ca inteleg ca si domnii de la SRI au contribuit la actuala condamnare, a lui Tov. Petrov, prin informatiile puse la dispozitie… intrebare pentru Hellwig: in 4 ani de zile, cam cate alte informatii – cel putin la fel de grave – vi s-au strecurat printre degete, domnule director al SRI?!… sa fie vorba, cumva de prost management sau de livrare la comanda?

 7. […] Să ne întoarcem puțin în timp.Pe 21 iunie 2006, fostul președinte Emil Constantinescu avea o întrevedere cu membrii Colegiului CNSAS, la capătul căreia făcea afirmații explozive, conform cărora SRI ar putea răspunde în justiţie pentru tăinuirea sau distrugerea unor documente oficiale referitoare la colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea.Constantinescu a susţinut că a aflat „cu stupoare” cum SRI a răspuns CNSAS că nu există în arhiva sa nici un document referitor la Traian Băsescu. El a mai spus că, dacă SRI ar tăinui sau distruge anumite documente, „toate aceste acţiuni sunt prevăzute în Codul penal ca infracţiuni şi sunt prevăzute pedepse”.Legea nr. 187/1999 privind deconspirarea poliției politice comuniste prevede și ea la Articolul 20:(1) Consiliul preia în gestiune toate documentele privitoare la exercitarea drepturilor prevăzute de prezenta lege, precum acte, dosare, registre, înregistrări foto, video, audio şi informatice, baze de date, inclusiv dosarele de cadre ale ofiterilor de securitate, identificati cu activitate de politie politica în timpul regimului comunist, potrivit legii, cu excepţia celor care privesc siguranţa naţionala.(3) SRI, SIE, MAI, Ministerul Justiţiei, MApN, MAE, Arhivele Naţionale şi orice alte institutii publice sau private, precum şi persoanele fizice, care deţin asemenea documente, sunt obligate, sub sancţiunea prevăzută la art. 24 alin. (2), să asigure acest drept de acces şi să le predea Consiliului.Iar articolul 24 stipulează:(2) Sustragerea, tainuirea, falsificarea, contrafacerea, deteriorarea sau distrugerea dosarelor, registrelor şi a oricăror documente ale securitatii se pedepsesc potrivit legii penale, maximul pedepsei majorandu-se cu 2 ani.“Unde a fost acest dosar? Să nu-mi spună mie că s-au prelucrat acum datele în legătură cu Traian Băsescu, pentru că fiind vorba de un politician controversat, cu atâția dușmani, mai mult ca sigur, în perioada respectivă s-au răscolit toate arhivele. Să nu-mi spună mie că acum, brusc, au descoperit ei niște file, pe baza unor prelucrări, că asta este ultima șmecherie a CNSAS. De ce ați dat cinci adeverințe de necolaborare înainte? ”Păi noi acum am prelucrat…”. Păi în felul acesta orice decizie a lor este nulă și atunci ar trebui să se desființeze, ce rost are? Nu poate să dea acum o adeverintă că cineva nu a fost colaborator și peste doi ani zice, stați că între timp am descoperit… Nu există așa ceva. Deci, după părerea mea acest dosar a fost la un serviciu, ori la SRI, ori la SIE, și a fost dat acum” comenta, la acea vreme, analistul Ion Cristoiu.Chiar așa: de unde au apărut dezvăluirile despre ”Petrov”, în primăvara anului 2019?Dacă ele provin din documente transmise de SRI către CNSAS în 2006, cum spune Băsescu, este obligatorie o anchetă penală pentru a se stabili exact împrejurările în care ele au stat 13 ani dosite în bibliorafturi, cu eventuale sancțiuni pentru cei vinovați.Dacă ele au fost descoperite doar cu ajutorul unei ”role” magice, transmise consiliului, conform lui Băsescu, de SRI și de MApN abia în aprilie 2019, cum admite și CNSAS, atunci ancheta trebuie să vizeze serviciul și ministerul pentru a se descoperi originea ei exactă și motivele pentru care a fost livrată cu atîta întîrziere, fix în miezul unei campanii electorale.Bogdan Tiberiu IACOBSursa: inpolitics.ro […]

 8. Cum sa mai ai incredere in institutiile statului????

 9. SRI si CNSAS trebuie sa raspunda pentru aceasta musamalizare care a avut consecinte devastatoare pentru RO. Acest dosar a fost ”pastrat” ca sa se permita unui mizerabil ca Basescu sa distruga tara. A vandut flota propriei tari, a creat un sistem mafiot, a sfidat si batjocorit, a distrus justitia, a bagat oameni la puscarie, a aservit tara. De la instaurarea regimului sau, asistam la o continua nerespectare a legii. De ani de zile, tot constatam, aflam, descoperim alte si alte faradelegi si atrocitati ale acestui regim mafiot, fara ca cineva sa raspunda. SRI nu este obisnuit sa respecte legea romana, actioneaza in interesul altor structuri din afara tarii. Tot ce vedem nu sunt decat rafuieli politice, reglari de conturi pe spuza tarii si a poporului roman.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998