CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

Scandalul rachetelor ”rusești”: Ucraina – la un pas să facă NATO knock-out

12 comentarii / 4866 vizualizări / 16 noiembrie 2022

Situația creată aseară în Polonia după explozia unor presupuse rachete urmate de moartea a doi cetățeni riscă să se complice dramatic, iar marele perdant să fie NATO, pe mîna Ucrainei. Stat care a devenit de aseară pînă acum principalul suspect în lovirea cu rachete a teritoriului polonez.

Să o luăm metodic.

Mapamondul a luat foc aseară după ce presa a informat că Rusia a atacat Polonia – intenționat ori nu – cu rachete. Șefi de stat și de guvern s-au repezit să condamne atacul barbar și să ceară măsuri dure împotriva Rusiei. Ca niciodată, Klaus Iohannis a sărit din pijama, spre miezul nopții, cu un comunicat de solidaritate cu Polonia, în timp ce Ciolacu aproape cerea intrarea NATO în război, direct dintr-un studio TV. Cea mai serioasă sursă a informației, pe lîngă presa locală poloneză, era un ”influent oficial al intelligenceului american, sub protecția anonimatului”. Doar se știe că pentru asta sunt antrenați băieții din CIA ori NSA: cum află despre un eveniment catastrofal se reped cu declarații în presa mondială, dar off the record, vă rog frumos.

Despre Ungaria am aflat că a convocat și ea de urgență Consiliul de Securitate, deși motivul real era oprirea de către ucraineni a aprovizionării țării lui Orban cu gaz rusesc.
Rețelele sociale de la noi au fost suspect de prompt invadate de influenceri cunoscuți care înfierau cu siguranță deplină rachetele rusești criminale trase de Putin spre nevinovatul popor polonez. Niciun dubiu, indignare maximă.
Am mai aflat că Polonia a cerut activarea art.4 din tratatul NATO, adică o reuniune de urgență a leadershipului pentru a se decide dacă e cazul activării art.5, adică un răspuns militar. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat și el pentru azi cea mai importantă conferință de presă din istoria alianței.

”Ieri, rachete ruseşti au lovit teritoriul Poloniei vecine. Ar trebui să existe un răspuns rapid”, a spus Zelenski.

Sigur, lipsea aseară un mic ingredient din ciorbă, mai exact dovezile necesare susținerii tezei cu atacul rusesc, cu atît mai mult cu cît Moscova dezmințea categoric informația.

Azi dimineață, a venit marea răsucire, inclusiv de la nivelul președintelui SUA. Nu mai sunt rachete rusești, ci ucrainene pare-se, trase greșit împotriva altora rusești.
Polonia se grăbește să anuleze cererea de activare a art.4. Președintele Andrzej Duda declară public că nu există dovezi privind originea rusească a rachetelor.

Și totuși, situația e mai complicată decît pare.
Dacă e reală povestea cu rachetele ucrainene, se cheamă că armata lui Zelenski a făcut, fără să vrea, knock out alianța NATO.
Pentru simplul motiv că aseară leit-motivul liderilor occidentali și al presei internaționale a fost că o țară NATO a fost lovită cu rachete de către o țară din afara alianței.

Iar situația nu s-a schimbat peste noapte. S-a schimbat doar țara vinovată, din Rusia în Ucraina.

Ceea ce înseamnă că NATO are trei variante mari și late la îndemînă:

1) Va face tot posibilul ca ancheta privind explozia să fie îngropată pe termen lung, ca să nu fie limpezi vinovații, cam la fel cum s-a întîmplat la noi cu avionul și elicopterul doborîte în Dobrogea acum cîteva luni.
2) Va stabili că Ucraina e vinovată, dar fără a fi trasă în vreun fel la răspundere, pentru că atacurile prietenilor NATO nu se iau în considerare, nu-i așa? Nu e clar, însă ce consecințe ar putea avea asta în viitor asupra mecanismului de funcționare al alianței.
3) Va stabili că Ucraina e vinovată și va trebui să suporte anumite consecințe. Între care despăgubirea statului polonez și a familiilor celor uciși.

În acest din urmă caz, imaginea Ucrainei ar fi grav afectată, după ce, de luni de zile, un mecanism global uriaș de PR se chinuie să victimizeze cît mai spectaculos țara lui Zelenski. Care Zelenski riscă acum acuzația de minciună premeditată legată de rachetele rusești, pentru că se presupune că șeful forțelor armate ucrainene știa clar cine a lansat rachetele căzute în Polonia, dar a ales să dea vina pe ruși.

Bombardarea ambasadei Chinei de la Belgrad de către forțele NATO, în timpul războiului din Iugoslavia, soldată cu morți și răniți, a fost depășită grație înțelepciunii regimului de la Beijing, care nu a vrut să toarne gaz pe focul unui conflict și așa grav. Dar e la fel de adevărat că evenimentul din 1999 a lăsat urme de neșters în relațiile dintre China și SUA. Iar răni ale trecutului de acest tip pot fi oricînd redeschise sub presiunea unor evenimente ale prezentului, dovadă că în fiecare an, pe 7 mai, China comemorează tragedia.

Pe de altă parte, informația că Polonia a fost lovită de armata ucraineană – fie și în tentativa de a-și apăra propriul teritoriu de atacurile rusești – va alimenta, dacă se va dovedi reală, o teorie larg disputată încă de la începutul războiului, anume cea conform căreia ucrainenii nu e recomandat să primească armament occidental modern pentru că pur și simplu nu au capacitatea de a-l manevra corespunzător.

Premierul slovac Eduard Heger anunță și el că reprezentanții statelor membre NATO reuniți azi vor discuta probabil o solicitare de consolidare a apărării aeriene pe aripa estică a alianței. Împotriva rachetelor ucrainene, s-ar punea ridica întrebarea?

Se anunță, azi, o zi complicată și e de de urmărit felul cum se va poziționa NATO, orice pas greșit riscînd să agraveze și mai mult situația de pe frontul de răsărit. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

 1. Preşedintele american Joe Biden le-a spus personal partenerilor din G7 şi NATO că explozia produsă marţi în estul Poloniei a fost cauzată de o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene, anunta si agentia Reuters.
  Cu toate astea Polonia a urmat parca un scenariu prestabilit si a invocat articolul 4 al tratatului NATO.
  Căci jewZelensky şi păpuşarii lui şi ai altora vor să lupte NATO cu Rusia pentru el şi „Israelul Mare” al lui (Noua jewKraina).

 2. „polonia” a mai urmat un scenariu prestabilit-in 1939!

  • Unii nu invata mai nimic din istorie !

 3. Russia: Missile that hit Poland was an S-300, fired by Ukrainian Air Force
  https://www.youtube.com/watch?v=6y5puysi7WI

 4. A sarit ca prostu din baie si Iohahanus sa ne bage in Razbelul 3 mondial

  • Bine zis!

 5. Dar cu MiG-ul ,elicopterul si cei 8 militari romani ucisi asta primavara cum a ramas?Sper sa nu ma cenzurati si voi ca securistul imputit de Nistorescu fiindca pun aceasta intrebare.

  • Tot o racheta „scapata” de ucraineni (in Romania) a fost, dar s-a pus batista pe tambal cu ordin de sus de tot. Mortii sunt de vina, precum acarul Paun!

 6. De fapt nu erau doua rachete, erau doua biciclete Ucraina, iar mortii sunt de vina pentru ca erau morti de beti si au intrat cu tractorul intr-un cap de pod. Punct si de la capat.

 7. Nu ma mira ca zelenschi vrea sa bage in razboi si alte state.Un mincinos, santajist, ceresetor, si un distrugator al ucrainei. Nu da drepturi minoritatilor care reprezinta cam jumatate din populatia ucrainei, dar isi distruge tara.

  • Asa e, dar poate ca primeste si ordine de undeva sa face ceea ce face.

 8. Imbecilul de zelenski o tine una si buna: nu a fost racheta trasa de uKraina, ci de rusi!
  Idiotu’ ala, pe langa faptul ca a bagat Europa in faliment si incearca sa atraga NATO – de data asta, pe fata, in razboi – incearca acum sa se scoata din kkt!
  Nu Rusia a atacat Polonia – stat membru NATO – ci uKraina!
  Oare de ce graba recunoasterii, deopotriva din partea lui Biden si a lui Duda?!?
  Problema nu e doar asta, ci alta, chiar mai profunda!
  Dobitocul ala de warmonger, kretinski – zis si zelenski – tocmai a reusit sa faca de kkt scutul american anti-racheta!!!!
  Pentru aia care bat campii, cu talent: scutul de la Deveselu este un apendic al celui din Polonia – ele functioneaza impreuna, in pereche – pentru ca din Polonia nu poti asigura DLoS (aka Direct Line of Sight!) catre Rusia… si uite d’aia a fost nevoie de Deveselu!
  Daca scutul american (Polonia-Romania) nu a vazut rachetele – si ma indoiesc profund ca nu le-a vazut, dovada fiind declaratia Presedintelui Biden – inseamna ca el este inutil! – ceea ce echivaleaza cu garantii de securitate egale cu zero; daca le-a vazut – ceea ce explica siguranta afirmatiilor Presedintelui Statelor Unite – inseamna ca kretinski minte cu nerusinare!
  Pe langa faptul ca idiotul asta de actor de kkt isi permite sa distruga economia UE si sa tarasca lumea-n faliment, mai comite inca o fapta – cel putin la fel de grava: acuza Statele Unite si NATO de inutilitatea scutului din Europa (cu ale sale componente din Polonia si Romania)!
  Astept reactia autoritatilor romane, ca – de data aceasta – nu mai e nevoie de “scufundaci”, ca la conductele de prin Baltica… este suficient sa fie verificate log-urile de la Deveselu si din Polonia!!!
  Da, uKraina a tras in Polonia, doar doar intra NATO in razboi!
  Sa-i spuna lui kretinski de zelenski, stapanii lui, ca spatiul european este monitorizat prin scut!… sau, daca el stie altceva, sa faca bine sa ne anunte ca scutul american – pus la dispozitia NATO – este inutil!
  Oricum ar fi… kretinski al uKrainei tocmai a dat sah-mat NATO si Americii!!!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998