CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Scandalul retrocedarilor si o bomba de proportii nucleare

4 comentarii / 3904 vizualizări / 11 decembrie 2015

De ceva vreme, românii află cu stupefacție totală cifrele uriașe care se învîrt sub formă de jaf de la stat și profit personal în jurul așa zisei afaceri a retrocedărilor. Nu mai puțin de patru miliarde de euro se vehiculează ca prăduite de rechinii politicii, în ultimii ani. Adevărata bombă, însă, adastă în cu totul altă parte și anume în parohia serviciilor secrete autohtone care, oficial, nu au avut habar nicio secundă despre mega-jaful din avutul țării. Ceea ce ridică o întrebare legitimă: cu ce se ocupă, totuși, serviciile secrete din România?

Puțini români își mai amintesc azi că, în urmă cu trei, Parlamentul României a desemnat o comisie specială care să ancheteze informațiile tot mai îngrijorătoare vizavi de resistuiri frauduloase de imobile și terenuri, comisie condusă de senatorul PSD Valer Marian.

Astăzi, acesta face dezvăluiri halucinante, într-o declarație politică oficială, despre evenimente petrecute în acea perioadă

”În cursul lunii iunie 2012 la Senat a fost constituită o comisie specială de anchetă a activității ANRP pe perioada 2009-2012, la care am fost ales președinte. În perioada următoare am solicitat SRI și Ministerului Administrației și Internelor (MAI), care deținea propriul serviciu de informații (DGIPI), să comunice comisiei toate informațiile de care dispun privind retrocedările frauduloase efectuate la ANRP în perioada susmenționată și posibile acte de corupție care stau la baza acestora. SRI mi-a transmis un răspuns clasificat, semnat de fostul director George Maior, care conține o singură frază, pe care o desecretizez astăzi opiniei publice, respectiv că nu deține informații în sensul solicitat. Nu a dovedit mai multă solicitudine nici MAI, care, sub semnătura fostului ministru Ioan Rus, mi-a răspuns că nici DGIPI nici alte structure ale ministerului nu dețin astfel de informații. Am solicitat și DNA să-mi comunice dacă instrumentează dosare care au ca obiect acte de corupție constatate în activitatea ANRP în perioada supusă anchetei, iar fostul procuror șef Daniel Morar mi-a răspuns lapidar că instituția pe care o conducea instrumentează un singur dosar pe această temă, disjuns din dosarul în care a fost arestat și trimis în judecată fostul vicepreședinte al ANRP Remus Baciu” afirmă senatorul.

Ați reținut bine: conform datelor oficiale furnizate celei mai înalte instituții a statului, Parlamentul României, de către SRI, DNA și Doi și un sfert, în 2012 nu existau informații privind ilegalități în procesul de retrocedare.

”Atunci am avut sentimentul că activitatea comisiei de anchetă este boicotată de instituțiile statului care aveau obligația să monitorizeze activitatea ANRP și să furnizeze instituțiilor abilitate ale statului, inclusiv Parlamentului, informațiile solicitate. Astăzi, punând cap la cap informațiile primite atunci în cadru informal de la lucrători din serviciile secrete cu informațiile devenite publice din dosarele de corupție instrumentate în ultimul an cu privire la activitatea ANRP, în care s-au dispus arestări și trimiteri în judecată pentru retrocedări frauduloase de sute de milioane de euro, am convingerea fermă că activitatea comisiei de anchetă a fost sabotată. SRI și DGIPI aveau informații despre activitățile nelegale de la ANRP, dar șefii acestor servicii, de conivență cu lideri politici importanți din principalul partid de guvernământ (PDL), nu le-au valorificat potrivit legii” mai spune senatorul.

În opinia sa, cineva va trebui să dea acum socoteală:

”Astăzi, șefii de atunci ai SRI și DGIPI (devenită între timp DIPI) ar trebui să răspundă penal pentru favorizarea făptuitorului sau pentru neglijență în serviciu referitor la fraudele de la ANRP. Ar trebui luați la întrebări și miniștrii de interne și de justiție, procurorul șef al DNA și procurorul general al României din perioada respectivă. Solicit DNA să se sesizeze și să efectueze cercetări în acest sens. Dacă s-ar fi acționat la timp, ar fi fost prevenită această hoție imensă, estimată la patru miliarde de euro. Culmea ironiei este că această hoție s-a petrecut, sub ochii instituțiilor abilitate, exact în perioada în care, la ordinul președintelui Băsescu, guvernul Boc a tăiat salariile și pensiile românilor” mai spune Valer Marian. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Scenariul spagii cu retrocedarile a fost premeditat.

    Adica, a avut un cap, Monica Macovei, care a creat aparenta, niste mameluci pe parcurs, executantii, si marii snapani profitori din PNL, PDL si ai camarilei basiste, cei care nu erau corupti ca altii.

    Un jaf national, acoperit sub formula de prostit prostii „repetitio in integrum”. Ce se mai bucura poporul prin 2005 ca se dau inapoi mosiile, parca ar fi existat 20 de milioane de mosieri in Romania.

  2. Dupa cat a furat scarboasa mafie basista si cati oameni indreptatiti au fost tepuiti, mai-mai ca s-ar merita o noua nationalizare, confiscarea tuturor averilor mai mari de 100.000 EUR si aruncarea in puscarie a tuturor banditilor portocalii. Dar ce zic eu in puscarie? Pe santierele autostrazilor, sub paza armata!

  3. Doresc sa ma abonez la newsletter . Multumesc.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998