CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9696 RON UP | 1 USD = 4.6874 RON UP | 1 GBP = 5.7148 RON UP

Scandalul ”Sobolanul si capusa”, metoda de lichidare politica a lui Boc?

4 comentarii / 3690 vizualizări / 9 octombrie 2015

Presa a vuit zilele trecute după ce DNA a dat buzna peste 5 mari primării din țară, pe urmele unor contracte oneroase de stîrpire a șobolanilor, căpușelor și țînțarilor, punctul de maxim interes fiind primăria Sibiu, condusă pînă anul trecut de către actualul președinte. Numai că adevărata țintă a scandalului este, în opinia noastră, nu Iohannis, ci primarul Clujului, despre care afirmam recent, într-un material, că e ”broasca rîioasă” pe care PNL nu poate și nu trebuie să o înghită.

Relatările presei s-au concentrat pe primăriile de la Cluj și Sibiu, orașe care au pus în umbră restul primăriilor municipale vizate de procurori, Tg.Mureș, Zalău, Alba Iulia. Ideea că în primăria condusă de Iohannis s-ar putea să se fi petrecut lucruri reprobabile, care să afecteze grav imaginea actualului președinte, a făcut ca interesul pentru ancheta de la Sibiu să fie mare. Mai ales după ce s-a aflat, pe surse, că o directoare din primărie ar fi fost reținută de DNA, semn clar că buba e mare.

Numai că, sunt toate șansele, în opinia noastră, ca povestea de la Sibiu să fie doar o cacealma de imagine, menită să acopere adevărata țintă a procurorilor, și anume Emil Boc.
Nu doar că directoarea reținută, Felicia Baba, nu a fost, de fapt, cîtuși de puțin reținută, avînd de a face cu o intoxicare crasă, dar sumele plătite de primăria Sibiu, de-a lungul anilor, pentru acțiunile de dezinsecție și deratizare sunt de-a dreptul modice.

Spre exemplu, contractele pentru deratizare și, separat, de dezinsecție, însumau, în 2011, abia vreo 100 de mii de lei, în condițiile în care Sibiul se confruntă de mulți ani cu o problemă foarte serioasă, anume invazia căpușelor. În același an 2011, dintr-un total de 861 români mușcați de căpușe, 360 proveneau din Sibiu, adică mai mult de o treime.
Însuși Iohannis declara presei: ”Se vor relua și anul acesta deratizările, însă din păcate căpușele nu vor dispărea. Vom ține vegetația ma scurtă și vom face intervenții atât cât se poate face. Recomandarea mea pentru sibieni este să iasă în parc și zone verzi îmbrăcat adecvat. Cu încălțări închise, pantaloni lungi, până jos. Simplu. Problema nu se va rezolva în România. Problema s-a extins datorită în principal schimbării condițiilor climatice și orice s-ar face, chiar dacă tratăm un oraș sunt suprafețe imense în afara localităților unde nu se ocupă nimeni de problemă și ele se vor înmulți. Vor fi duse de animale dintr-un loc într-altul. Cel mai bine este să umblăm prin parc îmbrăcat adecvat, chiar dacă e mai plăcut să umblăm în pantaloni scurți și sandale… Au trecut vremurile acelea”.

În contrapartidă, la Cluj, sumele cheltuite pentru aceleași operațiuni sunt cel puțin amețitoare: numai anul acesta s-a plătit, doar până în luna septembrie, suma de 8,4 milioane de lei pentru deratizare şi dezinsecţie, adică aproape două milioane de euro.
Mai grav, nu sunt decît cîteva zile de cînd presa clujeană dezvăluia că orașul de pe Someș e invadat de șobolani, de mărimea unei pisici, care bagă groaza în locuitori.
Altfel spus, primăria lui Emil Boc plătește sume colosale, din banul public, de ani de zile, unei firme controversate, pentru rezultate invizibile.

În plus, DNA a reținut, deja doi angajați ai primăriei clujene și a ridicat o cantitate impresionantă de documente legate de contractul cu una și aceeași firmă, Coral Impex, din Ploiești (deși există firme locale cu același obiect de activitate), încă din 2006, contract care a fost prelungit prin diverse acte adiționale, deci fără a se mai face noi licitații după expirare.

Acțiunea DNA vine – deși afacerea e veche de un deceniu – exact în momentul în care PNL își stabilește candidații pentru alegerile locale de anul viitor, iar Emil Boc reprezintă cea mai mare durere de cap a liberalilor. Motivul e acela că actualul edil are o cotă care îi permite cîștigarea lejeră a unui nou mandat, ca membru de partid ori ca independent; pe de altă parte, însă, asumarea și susținerea sa de către PNL provoacă serioase convulsii interne și probleme severe de imagine, în condițiile în care Boc a fost personajul cheie în acțiunile anti-guvernamentale ale PNL din vremea cînd acesta era premier și forma un tandem cu Băsescu. A-l susține, acum, public, pentru un nou mandat ar pune PNL într-o situație mai mult decît delicată, a-l rejecta ar însemna pierderea clară a unei mari primării.

Încă din vară, grei liberali, în frunte cu Gorghiu și Atanasiu, se pronunțau împotriva candidaturii lui Boc, ba chiar și Iohannis își amintea, în ultima sa carte, că Boc nu l-a prea susținut în campania prezidențială, mai ales că se înscrisese, ostentativ, în fundația Mișcarea Populară.

Dacă, în schimb, Boc e blocat în cursa pentru un nou fotoliu de primar, liberalii devin mari favoriți ai alegerilor, printr-un alt candidat, știut fiind că PSD stă foarte prost în sondaje, în Cluj.

Nu e exclus, deci, ca acțiunea în forță a procurorilor în scandalul ”Șobolanul și căpușa” să aibă drept obiectiv discret eliminarea candidatului Boc din cărțile alegerilor locale, descinderea de la Sibiu nefind decît un joc de imagine menit să sugereze imparțialitatea anchetatorilor. Cu atît mai mult cu cît, așa cum arătam mai sus, primăria lui Iohannis iese chiar bine, în planul imaginii, fie și numai prin simpla comparare a banilor investiți. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Ciolanis – dormi linistit; dna lucreaza pentru tine. Anihilarea lui Boc dupa modelul Oprescu. Si de ce este nevoie de atata circ si invaluire? Nu puteau merge direct la Cluj?

  2. „Justitia independenta”, „neimplicarea justitiei in politica” si „statul de drept”. A, era sa uit: „justiția se înfăptuiește în numele legii”.

    Are cineva vre-un dubiu ca nu este asa?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998