CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Scandalul ”Șpăgi qatareze”: C.E. anchetează un ex-comisar european decorat în vară de Iohannis

0 comentarii / 2576 vizualizări / 19 decembrie 2022

Comisia Europeană a demarat o anchetă pentru a afla dacă fostul său comisar pentru afaceri interne din perioada 2014-2019, grecul Dimitris Avramopoulos, a îndeplinit condiţiile în care a fost autorizat în anul 2021 să lucreze pentru ONG-ul ”Fight Impunity” aflat în epicentrul scandalului de corupţie care afectează Parlamentul European şi este legat de statele Qatar şi Maroc, relatează agenţia EFE, conform Agerpres. Avramopoulos a fost, trebuie spus, unul dintre liderii europeni care au aburit România ani de zile cu intrarea ”curînd” în Schengen, iar în vară a fost decorat de președintele Klaus Iohannis.

”Efectuăm controale interne şi, desigur, dacă este necesar îl vom contacta pe fostul comisar pentru mai multe detalii”, a declarat azi la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Eric Mamer. Fondatorul şi preşedintele ONG-ului ”Lupta contra impunităţii” (Fight Impunity) este fostul eurodeputat socialist italian Pier Antonio Panzeri, unul dintre inculpaţii în scandalul de corupţie legat de presupuse sume de bani oferite de Qatar şi Maroc unor oficiali europeni pentru a influenţa decizii ale instituţiilor UE.
În calitatea sa de comisar european pentru migrație și afaceri interne, Avramopoulos a declarat în mai multe rînduri, în mandatul său, că România va intra curînd în Schengen, lucru care nu s-a petrecut nici pînă azi. De-a lungul anilor, Avramopoulos a venit în România deseori, inclusiv ca ministru de Externe ori al Apărării.

Declarațiile sale aburitoare au fost suficiente pentru a-l motiva pe președintele României să-l decoreze, prin Decretul nr. 303 din 22 martie a.c., cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Comandor, care i-a fost înmînat într-o ceremonie pe 27 iunie.

Distincția a fost conferită de către Președintele României „în semn de înaltă apreciere pentru deosebita activitate diplomatică desfășurată în beneficiul relațiilor româno-elene, pentru deschiderea manifestată față de țara noastră, angajându-se profund și dedicat la promovarea stabilității și securității europene”. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998