CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandalul Teodorovici: PSD – inca un pas calculat spre euroscepticism

2 comentarii / 3014 vizualizări / 28 noiembrie 2018

Cei care cred că recentul scandal amorsat de ministrul Orlando Teodorovici e doar produsul unui IQ scăzut se dovedesc la fel de naivi ca cei care, zilele trecute, au crezut în autenticitatea pozei cu mașina de aur a patriarhului, la sfințirea Catedralei Neamului. În fapt, avem motive temeinice să credem că el face parte din strategia majoră a PSD de a se vopsi în eurosceptic în perspectiva alegerilor europene, fiind un al doilea pas important după cel de la referendum.

Scriam încă de la finele lunii septembrie că brusca decizie a PSD de a organiza referendumul pentru familia tradițională – fără a fi dublată de dorința reală de a trece – este doar parte a strategiei de a se îndepărta de socialiștii europeni și de a se apropia de grupul partidelor eurosceptice.
Un grup care devine tot mai mare și mai influent și care se estimează că va provoca șocul alegerilor europarlamentare.
Propunerea lui Orlando Teodorovici privind limitarea migrației forței de muncă de la noi se înscrie pe aceeași linie.

Și nu e, în niciun caz, un derapaj singular din peisaj.
Ne amintim că acum cîteva săptămîni însuși premierul Viorica Dăncilă, aflată într-o vizită la Focșani, trăgea semnalul de alarmă privind migrația forței de muncă autohtone:
„Trebuie să recunoaştem acolo unde avem probleme. Avem o problemă legată de forţa de muncă. Am dat un act normativ pentru a avea mai multă forţă de muncă în România. Avem nevoie de forţă de muncă calificată, de aceea am introdus şi învăţământul dual, pentru avea calificarea necesară. (…) Este important pentru noi să aducem românii acasă şi cred că acest lucru l-am reuşit în domeniu medical. Mă refer la medici, unde am crescut salariile la 3-4.000 de euro, salarii destul de mari şi nu numai că nu au mai plecat medici, dar (…) o parte din medici s-au reîntors în România”, a spus premierul, potrivit Agerpres.

Nu e de mirare că, acum, o dată cu Teodorovici, iese la rampă și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care cere legarea parțială de glie a medicilor tineri.
Ori faptul că au loc, concomitent, ieri, două evenimente, la Palatul Parlamentului, susținut de Antena 3, și la ASE, la care se pune pe tapet aceeași problemă spinoasă a migrației românilor calificați peste granițe.

Actualii guvernanți știu foarte bine că nu au forța de a schimba, efectiv, legislația europeană în domeniu; lansînd asemenea mesaje, ei nu vizează decît fixarea propriului electorat și reorientarea discretă a acestuia spre curentul eurosceptic.

Electoratului format în mare parte din pensionari al PSD, bunăoară, nu îi e indiferent mesajul subtil al social-democraților, repetat în diverse forme, că România următorilor ani ar putea ajunge în situația de a nu putea plăti pensiile din lipsa angajaților care să susțină fondul de pensii.
Sigur că ideile tip Teodorovici pot deranja profund diaspora, dar ea nu votează oricum cu PSD, așa că nu ar fi o pagubă, electoral vorbind.

Onest vorbind, euroscepticii au partea lor de dreptate cînd trec problema migrației forței de muncă pe lista marilor probleme create de UE, pentru că respectiva migrație e unidirecțională: dinspre est spre vest, dinspre țările sărace spre cele bogate, ceea ce nu face decît să adîncească și mai mult decalajele la nivel de state.
Desigur, e de bun simț argumentul că îmbunătățirea situației în fostele țări comuniste, spre exemplu, ar încetini migrația tinerilor spre vest. Pe de altă parte, revenirea acestor țări după decenii de comunism înghite timp îndelungat, iar oamenii s-au săturat să aștepte. Mai ales că statele puternice, aflate la butoanele UE, încurajează permanent austeritatea în țările din est, ceea ce îi face pe mulți să bombăne că Germania, spre exemplu, s-a refăcut după război cu deficit bugetar masiv, iar acum cere altora deficite fixe și joase.

Dacă România ar beneficia de taxe și impozite consistente din partea forței de muncă emigrate în UE ar fi excelent; din nefericire, grosul ei lucrează la negru, aceasta fiind și explicația refuzului diasporenilor de a se înscrie în registrul electoral, ceea ce ar echivala cu autodevoalarea.
Situația din țară a devenit dramatică în ce privește forța de muncă, în cîțiva ani, nu mulți, ar putea deveni catastrofală.

Se vorbește insistent de necesitatea reînființării școlilor de meserii, dar există, și aici, o mare problemă: cine garantează că, o dată școliți, deci introduși în circuitul forței de muncă, tinerii în cauză nu și-ar lua, și ei, tălpășița peste hotare?

Sigur că a bloca libertatea de mișcare a medicilor nu e corect. Dar, să recunoaștem cinstit, cui nu i-a trecut măcar o dată prin cap, cu năduf, că parcă nu e convenabil nici să școlești specialiști de top doar pentru a fi racolați imediat de alte țări, care nu au investit un leu în pregătirea lor?

E limpede că PSD își propune doar să exploateze electoral aceste probleme, fără a oferi în mod real și soluții de rezolvare a lor.

O mînă consistentă de ajutor i-o dă și președintele Klaus Iohannis, care niciodată, la întîlnirile cu membrii diasporei din diversele țări pe care le vizitează, nu le-a adresat, fie și formal, invitația ori rugămintea de a reveni în țară. O face, sporadic, doar în unele discursuri rostite în țară.

Dimpotrivă, accentuînd permanent, în discursuri, calitatea lor neoficială de ambasadori ai țării noastre, de promotori ai tradițiilor, apreciind buna lor integrare în statele gazdă, Iohannis pare să dea mesajul contrar, ”stați aici, că stați bine”.
Cînd medicii români din Italia își creează o asociație a lor, care ajută, între altele, medicii proaspăt sosiți din România să se integreze mai ușor în peninsulă, iar Iohannis decorează acea asociație și pe fondatorul ei, pare – oricît de frumos ar fi ca gest – o încurajare indirectă a exodului de creiere.

„Pentru a marca Ziua Românilor de Pretutindeni în acest An Centenar, Klaus Iohannis a primit la Palatul Cotroceni, un grup de români care deţin funcţii publice în ţările de reşedinţă, pentru a sublinia importanța implicării lor în comunităţile în care trăiesc şi a face un prim pas spre crearea unor reţele informale de profesionişti în care să fie promovat schimbul de experienţă şi de bune practici”, se arăta, în luna mai, într-un comunicat al Președinției.
Unul care trădează destul de bine viziunea șefului statului: diasporenii să stea unde sunt și să se organizeze cît mai bine, în numele bunelor practici.

Răstimp, din țară pleacă nouă români pe oră, iar PSD, cum se vede, nu se gîndește decît la exploatarea electorală a fenomenului. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. O chestiune mai putin politica, dar posibila. Marea majoritatea celor din „diaspra” lucreaza la „negru” sau ca zilieri, din care cauza tarile din vest nu au nici o obligatie de protectie sociala fata de acestia. Intrebare: cine va asigura pensia, la batranete, „diasporei”? Nu cumva, dupa ce au servit zeci de ani in tarile „civilizate”, emigrantii se vor intoarce la varsta cand nu pot fi apti de munca in Romania pentru a primi pensie, desi zeci de ani nu au contribuit cu nimic la fondul national de pensii?

  2. Excelenta remarca Dvs. si pariez ca la asa ceva nu s-au gandit multi dintre politicenii si conducatorii nostri din ultimii 29 de ani.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998