CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandalul Vela – BOR: prostie liberala ori diversiune de proportii?

7 comentarii / 3863 vizualizări / 15 aprilie 2020

Ministrul de Interne a zbîrcit-o atît de grav și din atît de multe puncte de vedere în povestea cu distribuirea luminii Învierii de către polițiști încît demisia/demiterea lui trebuie să fie o chestiune de ore. Dacă acest lucru nu se va întîmpla, nu ne rămîne decît să credem că, în realitate, am asistat la o imensă diversiune cu scop bine determinat.

Anunțul de ieri al ministrului de Interne Marcela Vela a stîrnit stupefacție la nivel național, urmată de o explozie de bancuri online: în noaptea Învierii, lumina sfîntă adusă de la Ierusalim ar fi urmat să fie distribuită românilor din ușă-n ușă de către polițiști și jandarmi. Creatorul lui Garcea din Vacanța mare poate să-și tragă un glonț în cap, în veci nu i-ar fi dat prin cap să imagineze asemenea poveste.

Să facem un exercițiu mental: la orele 22,00, din toate blocurile coboară oameni special desemnați de asociațiile de proprietari care se uită nerăbdători, în zare, după aducătorii de lumină. Cînd ei își fac, în fine, apariția, fiecare tabără întinde cîte o coadă de mătură ca să livreze/preia lumina de la distanța socială regulamentară de minim doi metri.
Dacă polițiștii întîrzie, să te ții nervi și sudălmi în pofida solemnității momentului, ”am înghețat așteptînd, unde naiba sunt ăștia??!!” etc.

Azi, spre prînz, pe fondul scandalului declanșat pe bună dreptate, ministru Vela livrează personal două informații publice: că președintele Iohannis știa și și-a dat acordul pe marginea acordului încheiat de MAI cu BOR și că demersul a fost inițiat de Patriarhie.

La scurtă vreme, prima informație a fost dată vehement peste cap de președinte, care a cerut aproape nervos anularea acordului.
Ministrul de Interne a încălcat prin acordul respectiv legislația în vigoare, conform observației corecte, pe Facebook, a publicistului Marius Stoian, mai precis Art. 9 din Legea Cultelor care stipulează că:

(1) În România nu există religie de stat; statul este neutru față de orice credință religioasă sau ideologie atee.
(2) Cultele sunt egale în fața legii și a autorităților publice. Statul, prin autoritățile sale, nu va promova și nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări față de vreun cult.

Prin faptul că MAI a inițiat respectivul acord înainte de Paștele orotodox, dar numai după Paștele catolic și al majorității cultelor protestante s-au încălcat clar prevederile respectivului acord, după cum deja acuză UDMR.
Cu atît mai mult cu cît aceeași lege a Cultelor stabilește că ”Autoritățile publice centrale pot încheia cu cultele recunoscute atât parteneriate în domeniile de interes comun, cât și acorduri pentru reglementarea unor aspecte specifice tradiției cultelor, care se supun aprobării prin lege”. Și totuși, MAI a încheiat cu BOR un Acord fără statut de lege.

Și mai stabilește pomenita lege că ”Guvernul, prin hotărâre, la propunerea Ministerului Culturii, poate retrage calitatea de cult recunoscut atunci când, prin activitatea sa, cultul aduce atingeri grave securității publice, ordinii, sănătății sau moralei publice ori drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”.
Ceea ce înseamnă că BOR e pe teren foarte mlăștinos atunci cînd ia în discuție încălcarea unor norme de protejare a sănătății publice, în special în timp de stare de urgență.

 

Prin permisiunea dată unor trupe numeroase de preoți, voluntari, angajați ai parohiilor, membri ai consiliilor parohiale, adică teoretic cel puțin cîteva zeci de mii de oameni, ca să meargă timp de trei zile, vineri, sîmbătă și duminică și să distribuie lumină și sfintele paști cetățenilor, se încalcă grosolan și litera și spiritul ordonanțelor militare menite să împiedice răspîndirea virusului.

Aici, Klaus Iohannis are dreptate să-și manifeste uimirea și indignarea.

Încă mai ciudat, demersul guvernului liberal de a da dezlegare de Paște doar ortodocșilor vine în contradicție cu un aspect aparte: PNL e un partid în care un număr remarcabil de lideri, începînd cu Ludovic Orban și Robert Sighiartău, sunt de altă confesiune și au avut Paștele duminica trecută.
De ce nu s-au ”sensibilizat” încă de atunci?

Două ar putea fi explicațiile bizareriei:

1) Orban și Vela au socotit că ar da o lovitură de imagine dacă ar relaxa regimul de carantină de Paștele ortodox, fără a le trece prin cap cîte legi și principii încalcă prin asta.
2) La mijloc e vorba de o diversiune ad-hoc, cu acordul și în beneficiul lui Iohannis, menită să abată atenția de la grozăviile noului decret de prelungire a stării de urgență, pe care presa și cetățenii abia încep să le descopere.

Dacă ministrul Marcel Vela demisionează sau e demis în urma scandalului, capătă vînt în pînze prima ipoteză.
Dacă își păstrează scaunul, e limpede că devine valabilă cea de a doua.
Nu ne rămîne decît să așteptăm cîteva ceasuri și ne vom dumiri. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. Acordul cu Patriarhia, o ambuscada destul de iscusita. L-au ajutat pe Velea sa gafeze impardonabil.

  Vela, ministrul de la ADAS, un politician provincial, a devenit prea vizibil, ii lua fata lui Iohannis.

  In consecinta, Vela, valea!

  P.S. In context, oare Daniel a facut parte din conjuratie sau a reprezentat doar naivul necesar? Indiferent de motivul implicarii, nu da bine.

 2. ……’Klaus Iohannis are dreptate să-și manifeste uimirea și indignarea’
  D-le BTI, nu cred ca esti atat de naiv sa crezi ca actiunea asta a fost luata de niste rame, fara stirea Alogenului? Prin iesirea lui de dupa a dorit sa abata atentia de la magaria cu sparanghelul!

 3. Va amintiti incercarea de intimidare si santaj la judecatorul constitutional, facuta prin intermediul actualului judecator?! Toata lumea stia ca Iohanis a trimis femeia aia (ca nu-i poti spune jurist unei individe cu pregatire de specialitate, care accepta sa intermedieze o infractiune grava), dar, cand nemernicia a ajuns in presa, doamna si-a dat demisia din postul de consilier pe probleme juridice (?!)…doar nu voiati ca Iohanis sa se dovedeasca barbat si sa recunoasca?! A recunoscut, implicit, totul atunci cand a numit-o pe aceeasi individa, fix, pe postul pe care incerca sa-l vacanteze comitand o infractiune sanctionabila de DNA…N-a miscat nicio institutie a statului, nu s-a autosesizat nimeni, desi infractiunile erau ca la carte – instigare la si amenintare si santaj in scop personal…cu rezultanta, n-am auzit nici macar vreo asocialtie sindicalista a „magistratilor”, vreunul dintre ONG-urile „preocupate” de procese de intentie, dar, inerte la coruptia grava la cel mai inalt nivel…despre staborul CSM, ce sa mai vorbim?! Tot ce inseamna justitie e in curtea Cotrocenilor si Iohanis isi permite sa minta public, sa se extraga din orice decizie (luata numai cu acordul, ba si la ordinul sau – „am decis!”)…si da, e o harneala electorala, clocita de niste minti primitive…Nu cred ca Bisericii i se poate imputa ceva, acordul era in interesul credinciosilor, desi, s-a vazut de Florii, preotii s-au descurcat si fara militzie…de-acolo s-au si inspirat. poate a fost si un calcul securist, sa creeze un debuseu, lumea e tot mai nervoasa…eu cred ca si starea asta de extrema urgenta se prelungeste, peste tot, numai pentru ca nu stiu autoritatile sa gestioneze „starea de dupa”…asa ca-si mai iau un ragaz…Nu neg pandemia (Doamne fereste, e noua ideologie!), doar ca observ ca toata lumea ne someaza, ameninta, sperie si nimeni nu face nimic concret sa intrezarim curcubeul (ca tot avem de-a face cu cel mai incorect virus din istoria omenirii, zici ca-i croit progresistouserist, cap-coada…)

 4. Toata stradania PNL de a pune problema putin pe cant, la doua capete, adica si, si e de sorginte pedelisto-populista. Oamenii astia tot n-au inteles ca actioneaza ca niste pesedei cu semn schimbat. Adica 100% la fel, imaginea conteaza, alegerile, rezultatul si capatuiala noastra. Inainte de orice sa fie interesele partidului, el conteaza mai presus de noi, membrii de partid, iar restul romanilor ne sunt dusmani cu totii.
  Interesul public? Nu exista asa ceva!

  • PDL a confiscat PNL cu ajutorul DNA.

   Flutur pendula felinarul de paște, tot PDL-ul bălăngăne subiectul și acum.

 5. @ Dacă angajații din mass-media urmăresc să nu se facă favoruri, așa cum Tăriceanu obținea de la DRPCIV, chestiune neîncurajată în lăcașele de cult, ?

  • Și Trump stă la rând la permise, așa e normal, să-ți votezi reprezentanții să stea cu orele la rând la permise.
   Numai securiștii proști, de care n-a auzit nimeni că le fură miliarde pe an din buget, numai ăia au voie să facă șmenuri la permise.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998