CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandalul Zelea Codreanu sau cum se fac singuri de ris unii intelectuali

0 comentarii / 3043 vizualizări / 30 noiembrie 2010

Una bună: un grup de intelectuali, evrei și neevrei, între care Dorin Tudoran, Radu Ioanid și Dinu Adam, au trimis, zilele trecute, o scrisoare președintelui TVR, Alexandru Lăzescu, în care îi cer acestuia să ia atitudine față o emisiune realizată de Eugenia Vodă, cu Ion Cristoiu invitat, în care aceștia susțin că s-ar fi făcut apologia lui Corneliu Zelea Codreanu. Semnatarii, care cer sancțiuni aspre pentru ”vinovați”, au mai trimis un protest și către ambsadorii SUA, Germaniei, Angliei, Israelului şi Franţei.

Ei atrag atenția că ”afirmaţii de genul celor făcute în cadrul acestei emisiuni sunt nu doar încercări de acreditare a unor neadevăruri istorice, ci şi ofense la adresa memoriei victimelor mişcării legionare din România. Dl. Ion Cristoiu, care se declară ca ziarist discipol al lui Nae Ionescu, ca şi gazda sa, dna Eugenia Vodă, ignoră caracterul fascist şi terorist al acestei grupări politice, contribuţia ei la pregătirea Holocaustului din România, responsabilitatea ei (şi a liderului ei) pentru asasinarea unor oameni nevinovaţi, între care şi personalităţi ale vieţii politice şi culturale româneşti din perioada interbelică. Difuzarea unei asemenea emisiuni nu poate crea decât confuzie şi derută în contextul politic şi economic actual”.

Spuneam, în titlu, că protestul, în sine, e de rîsul curcilor, și asta din două motive. Unul e acela că Ion Cristoiu nu doar că nu s-a remarcat vreodată ca avînd simpatii politico-naționaliste de orice fel, ori atitudini xenofobe, antisemite, iredentiste și altele de același calibru, dar a fost mai mereu pe lista neagră a unor naționalist-extremiști precum Vadim Tudor, Gheorghe Funar, Adrian Păunescu șamd. Al doilea, și cel mai important, este că Eugenia Vodă, principala responsabilă, în calitate de moderator, de conținutul emisiunii în cauză, este nora cunoscutului scriitor evreu Oliver Lustig, general-maior al armatei române și fost deținut la Auschwitz-Birkenau și Dachau, unde și-a pierdut cea mai mare parte din familie. Cu ajutorul ”prietenilor” scriitori de pe lista mai sus pomenită, bătrînul Lustig, autor al unei serii de cărți despre lagăre, ar trebui, teoretic, să realizeze că are o noră pro-legionară și antisemită și să facă, eventual, ce nu a făcut Geoană cu soacră-sa, adică să o dea afară din casă. Nu ar fi exclus, însă, spun unele vrăbiuțe bine informate, ca în spatele așa-zisului protestul vizavi de prestația Eugeniei Vodă să stea, de fapt, invidia unor intelectuali de la noi față de soțul realizatoarei, scriitorul Adrian Lustig, care are defectul de a fi cel mai bogat scriitor român, unul dintre primii mari afaceriști lansați după revoluție și generos sponsor al unor proiecte culturale. Dar numai al unora…

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998