CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

Scena politica se complica si mai tare: se coace un nou PUNR

1 comentariu / 3350 vizualizări / 9 decembrie 2009

PSD și PNL, dar chiar și PRM, s-ar putea confrunta, curînd, cu o nouă problemă majoră: nemulțumiții din amintitele partide vor avea la îndemînă o formațiune politică nouă în care să migreze, una deschisă ideologic atît dreptei cît și stîngii, prin plasarea, abilă, pe centrul eșichierului.

De la PUNR la UNPR

Concret, grupul parlamentarilor independenți, înființat recent și format din 18 senatori și deputați care au demisionat sau au fost excluși din PNL și PSD, preconizează înființarea unui nou partid politic, UNPR, Uniunea Naţională pentru Progresul României. Noul partid, care ar urma să fie lansat la apă în martie- aprilie, este o replică subtilă a defunctului PUNR, Partidul Unității Naționale a Românilor, tot de centru, care a avut un succes însemnat, în anii 90, în special în Ardeal, mizînd pe cartea naționalismului. O carte pe care va juca și UNPR, mai ales grație figurilor militare din prima linie, în frunte cu deputatul general cu patru stele, Gabriel Oprea.Într-un comunicat dat azi presei, Oprea afirmă ”constatăm că se face tot mai acut simţită necesitatea de a aduce pe scena politică românească o formaţiune politică nouă, de centru, o formaţiune politică a stabilităţii naţionale care să se situeze deasupra tuturor intereselor politice, Uniunea Naţională pentru Progresul României”. Aparent pompoasa ”fișă tehnică” a noului partid sugerează celor interesați, de fapt, un cadru deschis, în care să se poată regăsi, fără probleme, oameni provenind atît din stînga, cît și din dreapta spectrului politic, inclusiv a naționaliștilor. Condiția absolut necesară pentru apariția acestei noi formațiuni este coooptarea grupului parlamentarilor independenți la guvernare, în cadrul noului cabinet, extrem de plauzibilă în condițiile în care premierul desemnat Liviu Negoiță l-a propus, deja, pe Gabriel Oprea la șefia Internelor.

Se încearcă „deturnarea” lui Octav Cozmîncă

Surse din grupul amintit afirmă, pentru Inpolitics, că, odată intrat în schemele guvernării, noul partid va deveni rapid o țintă pentru numeroșii nemulțumiți din interiorul PSD, în special, mai ales în cazul în care partidul rămîne în opoziție iar Mircea Geoană va rămîne lider al formațiunii. De altfel, conștientizînd acest pericol, al scurgerilor masive, atît PSD cît și PNL au încercat, neoficial, să convingă unii parlamentari pe care tot ele îi excluseseră, să revină la matcă, după ce a luat ființă grupul parlamentarilor independenți. Aceleași surse afirmă că în noua structură ar putea fi cooptat și Octav Cozmîncă, cel care lucrează, în acest moment, la lansarea unui nou partid, de stînga, pe motiv că fostul lider pesedist ar putea crea un culoar și mai larg pentru înregimentarea pesediștilor care s-au săturat de echipa Geoană-Hrebenciuc-Vanghelie. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. […] Maior s-au aflat în anturajul unui întreg grup de politicieni de aceeași culoare, uneperiști, cu trei zile înainte de a se anunța oficial înființarea acestui […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998