CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scenarita deliranta: ”Romania libera” prezinta planul amanuntit al ”loviturii de stat”

0 comentarii / 1651 vizualizări / 29 septembrie 2010

Puterea pare să fi găsit modalitatea de compromitere mediatică a manifestărilor de protest care au loc în această toamnă, inventînd o conspirație delirantă, legată de o așa-zisă lovitură de stat pe care o pregătesc, la grămadă, Iliescu, Ponta, Antonescu, Vanghelie, organizații de revoluționari, interlopi, polițiști șamd.

Astfel, cotidianul ”România liberă” prezintă un material potrivit căruia mitingul polițiștilor de vineri, 24 septembrie, ar fi reprezentat o tentativă de lovitură de stat pusă la cale de opoziție, sindicate, revoluționari, interlopi și care, din cauza eșecului înregistrat, va fi reluată la 7 octombrie.

”Deplasarea „spontană” la Palatul Cotroceni a poliţiştilor protestatari, din data de 24 septembrie, a fost pregătită cu cel puţin două zile înainte, potrivit declaraţiilor unor participanţi. Pentru a-şi radicaliza acţiunile, sindicaliştii ar fi apelat la sprijinul unor organizaţii de revoluţionari.

Dorin Maior, Puiu Fesan, Vasile Pestreanu, Nicolae Costache George Costin şi alţi lideri ai unor asociaţii de revoluţionari s-au întâlnit miercurea trecută la sediul Federalei Revoluţionarilor, condusă de Bebe Ivanovici, pentru a pune la cale acţiuni radicale în timpul protestelor sindicaliştilor. Întâlnirea a fost stabilită exact în ziua în care erau organizate protestele sindicatelor din cadrul CNSRL Frăţia, organizaţie apropiată de PSD. În acea zi s-a testat reacţia forţelor de ordine de către un grup de revoluţionari, care au forţat pătrunderea în sediul Guvernului. Imediat după incident, s-ar fi ajuns la concluzia că ar trebui pregătite şi câteva grupuri pentru a declanşa violenţe în faţa Palatului Cotroceni, violenţe ce urmau a fi amplificate de persoane din lumea interlopă din Sectorul 5 al Capitalei.

Ar fi existat şi surse de finanţare pentru astfel de acţiuni. Acest test violent urma a fi făcut vineri, 24 septembrie, la mitingul poliţiştilor. Organizatorii acestor „acţiuni radicale” ar fi ştiut încă din data de 22 septembrie că mitingul poliţiştilor de pe 24 septembrie din faţa sediului Guvernului se va continua cu un marş la Palatul Cotroceni, unde urmau să intre în acţiune grupurile de revoluţionari şi cei ai lumii interlope, imediat după ce forţele de ordine ar fi încercat să-i împiedice pe protestatari să arunce cu obiecte în curtea Palatului. Aceste violenţe ar fi legitimat demararea demersurilor pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Vineri, la Palatul Cotroceni, „Băsescu nu a pus armata sa pe noi, aşa că acţiunea s-a mutat pe 7 octombrie”, spun sursele noastre.” se afirmă în articolul de fond de la prima pagină, intitulat ”Plan. Sindicaliştii au apelat la sprijinul organizaţiilor de revoluţionari pentru a provoca ciocniri violente cu forțele de ordine. Păpuşarii din spatele mitingului de la Cotroceni”.

Materialul mai susține că există revoluționari dispuși să tragă cu arme de foc, dacă se va ajunge la violențe stradale, un argument perfect pentru ca cititorii care ar fi tentați de proteste sociale să se gîndească de două ori mai înainte de a mai ieși în stradă.

E foarte probabil că teoria loviturii de stat să fie rostogolită puternic, în perioada următoare, în presa apropiată actualei puteri, mesajul principal fiind acela că mișcările anti-guvernamentale care au loc în această toamnă reprezintă, de fapt, regii abile ale forțelor interesate în destabilizarea României, prin debarcarea președintelui Traian Băsescu. Un scenariu aproape identic cu cele folosite după revoluție de către FSN, potrivit cărora legionarii, țărăniștii, liberalii, Regele Mihai șamd vor să preia conducerea țării prin forță, răsturnîndu-l pe emanatul Ion Iliescu. Același despre care articolul ”României Libere” sugereze că ar fi implicat, acum, în acțiunile noilor ”puciști”.

Marea întrebare: va fi folosită această scenarită împinsă la extrem pentru a se declara stare de urgență – care nu mai permite manifestări publice – ori măcar pentru modificarea unor prevederi ale legilor în vigoare, care să restrîngă dreptul la proteste? Un posibil răspuns îl vom avea după ședința CSAT de joi. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998