CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scenariu fierbinte: isi pregateste Hellvig revenirea in politica?

2 comentarii / 4945 vizualizări / 13 decembrie 2019

Mișcări interesante la vîrful SRI, dezvăluite dintr-o unică sursă, azi, dar una de maximă greutate: jurnalistul Ion Cristoiu, prezent, zilele trecute, la o reuniune secretă a oamenilor serviciului, activi ori rezerviști. Mișcări care ridică o întrebare majoră: se pregătește directorul SRI, Eduard Hellvig, să revină în domeniul care l-a consacrat, anume cel politic? Și dacă da, cînd ar urma să se întîmple asta?

Într-un editorial publicat azi, Ion Cristoiu dezvăluie un eveniment trecut sub tăcere în media: marți, la Sala Bizantină a Cercului Militar Național, a avut loc festivitatea de aniversare a zece ani de la apariția revistei „Vitralii – Lumini și umbre”, aparținînd rezerviștilor SRI. Jurnalistul a fost invitat să participe chiar de șeful publicației, fostul șef al contraspionajului antedecembrist, colonelul Filip Teodorescu, dar inițial a refuzat invitația. A fost nevoie de o nouă intervenție, de astă dată din partea purtătorului de cuvînt al serviciului, Ovidiu Marincea, care a insistat în numele directorului Eduard Hellvig.

La festivitate au participat și alți cîțiva ziariști aleși pe sprînceană, dar consemnul a fost ca nimeni să nu scrie nimic.

La ceremonie, mai aflăm de la Cristoiu, directorul SRI a ținut un discurs.
Un discurs în care, în mod extrem de ciudat, nu a vorbit deloc despre principalele provocări ale serviciului în anul nou care se apropie cu pași vertiginoși, de la pericolul reprezentat de imigrație la problemele din interiorul NATO, ori de la securitatea energetică a țării la situația din bazinul Mării Negre.

Nu.

Directorul SRI a ținut un discurs eminamente de politician, axat pe necesitatea unui nou Proiect de țară și pe nevoia reconcilierii naționale în jurul acestui proiect. Două chestiuni extrem de urgente și de importante, în opinia sa.
După festivitate, jurnalistul a fost contactat de cei de la SRI și i s-a transmis că el – și doar el – poate relata despre amintita reuniune, dar mai ales despre discursul lui Eduard Hellvig.
Nu chiar cu lux de amănunte, dovadă că analistul a refuzat să dezvăluie Inpolitics mai multe decît a scris în propriul text.

Un text care se termină cu următoarele propoziții:

”Ce semnal a vrut să dea Eduard Hellvig? Și mai ales cui?”.

Deocamdată putem doar specula cui, dar sigur e că directorul SRI, o funcție low profile prin natura ei, a vrut neapărat să dea un semnal.
Unul din care să rezulte preocupările sale politice, pe teme înalte care cam lipsesc din agendele liderilor actuali.
Să-și fi anunțat Hellvig, prin prezența la discreta festivitate și prin ”exploatarea” lui Ion Cristoiu, cel mai greu nume din presă, interesul pentru o candidatura la prezidențialele din 2024?
Un interes care ar fi util, din punctul său de vedere, să înceapă a fi rostogolit ușor-ușor în spațiul public de aici încolo?
Ori, mai interesant, directorul SRI are în vedere o revenire în politică mult mai devreme, eventual ca succesor al lui Ludovic Orban la cîrma guvernului, refăcînd un pic invers traseul fostului premier-director al SIE Mihai Ungureanu?
Oricum ar sta lucrurile, Hellvig a făcut marți o mișcare extrem de interesantă și merită urmărit dacă vor mai exista ”replici” în viitorul apropiat. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Nu i s-a terminat mandatul ? Nu trebuie sa vina in parlament sa-si prezinte un bilant ?

  2. nici o reconciliere, cati metri de funie si atat, dupa aia cu nume prenume toti care au participat la spolierea avutului national, cu ce se ocupa astazi, daca au copii, cu ce se ocupa, daca au nepoti cu ce se ocupa samd, abia dupa aia daca mai ramane cineva vedem ce se intampla, proasta aia de vio deci de la corcitu asta a luat reconciliera si proiectu de tara in gura, pai ba canaliilor pana acum unde ati fost ? nu ne trebuie nimic de la voi decat marturiile.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998