CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scenariu: ”Frankenstein” Basescu pregateste dezmembrarea monstrului UNPR

0 comentarii / 1331 vizualizări / 7 decembrie 2011

După ce a folosit UNPR pentru destabilizarea PSD, Băsescu pregătește o schimbare de strategie, care are toate șansele să ducă la dezmembrarea partidului lui Oprea. O situație asemănătoare celei a savantului Victor Frankenstein, care a creat un monstru din bucăți de om, apoi tot el a încercat să-l omoare, realizînd că nu folosește nimănui.

„Sunt convins că, în scurt timp, mă voi reîntâlni cu foarte mulţi dintre colegii mei, cei care sunt de bună calitate, pentru că sunt majoritatea în partid şi în alte partide. Sunt convins că vom avea un traseu comun. Nu ştiu cum, dar sunt convins că, ceea ce încep eu astăzi, este începutul unei reconfigurări de scenă politică românească şi care va atrage şi schimbarea conducerii PSD actual şi, probabil, posibilitatea construirii unei platforme mai largi, care să cuprindă părţi sănătoase din mai multe partide”.
Declarația lui Geoană de mai sus a fost făcută zilele trecute, la PRO TV, și merită toată atenția, pentru că pare să deconspire în bună măsură strategia sa pentru viitorul apropiat.
Noul partid al lui Geoană, așa cum scriam încă de acum cîteva săptămîni, are toate șansele să fie celebra Albă ca zăpada pe care o tot anunță Lăzăroiu de atîta vreme. O grupare făcută din bucăți luate, într-adevăr, de la mai multe partide, pe alese.
Un segment, mai mic sau mai mare, va fi luat de la PSD, un altul de la PNL, unde există un grupuscul de oameni nemulțumiți de politica lui Antonescu.
Există, însă, potrivit ultimelor informații de culise, un grup important care va fi luat, atenție, de la un partid din arcul puterii, anume UNPR.

Formațiunea lui Gabriel Oprea are cîteva nume sonore, care s-ar putea regăsi în orice partid respectabil, dar are și mai multe nume de condamnați ori anchetați penal, ceea ce întărește impresia că UNPR a fost pentru PDL cam ce a fost Australia pentru Marea Britanie, adică locul unde se deportau nelegiuiții.

A doua mare problemă, care derivă parțial din prima, e că în niciun sondaj UNPR nu trece de 1%. Punct.

Ar fi și dificil, bunăoară, atît timp cît ”locomotiva” Gabriel Oprea, cu privirile lui fixe, lasă impresia, cînd apare la TV, că e gata să treacă prin sticla ecranului și să pocnească pe oricine. Tocmai faptul că UNPR are cîteva nume grele, ambițioase, ale politicii, face ca acestea să își pună, logic, întrebări legate de viitorul lor. Cristian Diaconescu, Marian Sîrbu, Eugen Nicolicea, mai nou și Popescu Piedone șamd sunt lideri versați, interesați de menținerea în sferele politicii, nu de experimente fără nicio șansă. În plus, comasarea alegerilor dezavantajează partidele mici, care se văd lipsite de posibilitatea replierii strategice pentru parlamentare (alianțe, fuziuni etc) în cazul unui eșec la locale.
Topirea, parțială sau totală, a UNPR în alt partid nici măcar nu e o strategie nouă pentru actualii sforari de la putere, ea a fost folosită și în cazul Partidului Liberal-Democrat, înființat doar pentru a fi absorbit ulterior de PD.

În sprijinul acestui scenariu s-ar putea înscrie lejer aducerea lui Sebastian Lăzăroiu în zona de influență a familiei Bondrea. Contactat de reportervirtual.ro, Lăzăroiu a declarat, azi, că ”E vorba de un proiect mai mare, o să vorbesc mai multe despre el la timpul potrivit. Undeva, prin februarie, voi vorbi mai multe despre proiect, care nu este un proiect de media, ci unul de societate”.
Se știe, însă, că gruparea ”Spiru Haret”, dacă o putem numi astfel, este strîns legată de UNPR, care a și încercat de-a lungul timpului să promoveze diverse nume din preajma lui Bondrea în funcții grele (un exemplu ar fi propunerea, acum cîteva luni, a generalului Doinel Dinuică, prorector la USH, drept membru al CSM).

Dacă gruparea respectivă primește sarcină să se reorienteze, ea ar putea asigura noului partid al lui Geoană un sprijin de excepție, dacă ne gîndim fie și numai la faptul că universitatea are sedii în toate județele țării, din care s-ar putea ceda o bucată pentru organizarea unor filiale. Același schelet era pregătit încă de anul trecut pentru a naște un partid coordonat de Octav Cozmîncă, dar un ordin venit de sus a schimbat planul în ultima clipă.

În aceste condiții, Lăzăroiu ar putea avea rolul de ideolog al noii formațiunii și nu atît de șef al trustului de presă al lui Bondrea. Cum perioada anunțată de el pentru debutul noului mare proiect – februarie -, se suprapune cu cea de pregătire a congresului noului partid al lui Geoană, care se vrea în martie, sunt mari șanse să nu fie vorba de o simplă coincidență.

Fostul lider al PSD a vorbit deschis, deja, despre modelul Forza Italia pentru noua sa formațiune, și probabil că asta și intenționează să facă: un partid apărut din nimic, pe fundalul unei scene politice fumegînde, care nemulțumește pe toată lumea, partid care să scoată un scor de excepție mai mult pe bază de mesaje bine mediatizate decît pe activitate om la om în teritoriu. Un partid care ar putea, cum spuneam, să ia ceva hălci din PSD și PNL, dar care aproape sigur că va pune capăt, într-o formă sau alta, aventurii politice a UNPR. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998