CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scenariu: Mos Nicolae ne aduce un nou guvern in prag de iarna

0 comentarii / 1686 vizualizări / 3 noiembrie 2010

Prin votul judecătorului trimis de el la Curtea Constituțională, e vorba de Petre Lăzăroiu, președintele Traian Băsescu e foarte aproape de realizarea manevrei politice pe care o coace de multă vreme, dar pentru care i-a lipsit conjunctura favorabilă. E vorba de schimbarea premierului Boc, dar nu la inițiativa opoziției, prin moțiune de cenzură, ci în urma unui semnal oficial, venit de la Cotroceni, menit să arate poporului că tot acolo se află jupînul.

Pentru Traian Băsescu e limpede că momentul schimbării lui Boc din fruntea guvernului a cam venit, numai că există un impediment de ordin personal, să zicem: șeful statului nu concepe ca liderul PDL să fie debarcat în urma unei acțiuni a opoziției, prin moțiune de cenzură, pentru că acest lucru ar presupune formarea unei majorități care, ulterior, ar putea prinde gustul puterii, mergînd pînă la suspendarea sa.

În plus, e vorba și de orgoliu, Băsescu urmărind să dea un semnal public care să îi conserve forța politică, după modelul lui Constantinescu, cel care a schimbat de două ori premierul în exercițiu. Cum ar putea realiza acest plan președintele, în condițiile în care Constituția nu îi permite demiterea premierului, de demisie de bunăvoie nu se pune problema, iar altă soluție decît moțiunea, în aparență, nu prea există. Spunem în aparență, pentru că totuși o variantă salvatoare ar fi, iar votul omului lui Băsescu din ședința de azi a CC deschide drum exact spre aceasta.

E vorba, așa cum scriam și acum cîteva zile, de votarea bugetului de stat pe 2011, care va avea loc, cel mai probabil, la începtul lunii decembrie. Spre deosebire de moțiunea de cenzură, pentru ca bugetul să pice nu e nevoie de votul majorității absolute a parlamentarilor, ci e suficient votul majorității celor prezenți la ședința respectivă, nefiind vorba de o lege organică. În aceste condiții, actuala majoritate guvernamentală nu numai că nu își mai poate retrage oamenii din sală la vot, ca la moțiune, ci, dimpotrivă, trebuie să facă tot posibilul să fie cît mai mulți în sală, pentru a aduna mai multe voturi decît adversarii bugetului, adică cei din opoziție. Dacă acest lucru nu se întîmplă, bugetul de stat pică fără a fi nevoie, să zicem, de o majoritate PSD-PNL-PC stabilită înaintea votului, pe baza unor negocieri la sînge. Or, după lovitura în plex încasată azi de UDMR, e greu de imaginat că parlamentarii acesteia vor mai vota bugetul, mai ales că au, deja, rezerve exprimate public față de acesta.

În cazul în care bugetul pică, apare o situație în premieră absolută, care, potrivit unor cutume practicate și în alte state democratice, trebuie să atragă automat demisia guvernului. Lucru pe care e greu de crezut, însă, că l-ar face premierul Emil Boc, un obraz cam gros, politic vorbind. Acela e momentul perfect însă, pentru ca Zeus, de la înălțimea Cotrocenilor, să dea un semnal cel puțin la fel de explicit și de tăios precum în cazul mitingului polițiștilor, care a dus la demisia de onoare a lui Vasile Blaga: Boc trebuie să plece. Băgat în corzi din toate părțile, Boc e de așteptat să nu reziste eroic și să demisioneze.

Ce ar urma, pe cale de consecință? Mai mult ca sigur, invocînd situația gravă creată de respingerea bugetului, președintele va puncta necesitatea unui premier tehnocrat, cu pregătire eminamente bancar-fiscală, care să poate trece rapid un nou buget prin parlament (că tot se aude de Călin Georgescu). Cine să susțină noul premier și noul guvern în parlament? Avansăm o ipoteză: PNL, care va lua locul UDMR în coaliția guvernamentală și va asigura o majoritate mult mai confortabilă decît cea actuală, liberalii avînd cca.80 de parlamentari, față de cei cca.30 ai maghiarilor. O majoritate care, așa cum declara recent la TV Băsescu, să nu mai fie una ”toxică”, ci una capabilă să treacă legile necesare prin legislativ. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998