CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scenariu spulberat: de ce alegerile parlamentare vor fi la termen

2 comentarii / 2856 vizualizări / 27 mai 2020

Teza amînării alegerilor parlamentare este una dintre cele mai vehiculate în acest moment, vorbindu-se chiar de luna martie a anului viitor. Numai că există un motiv foarte simplu pentru care acest scenariu este inaplicabil: nu permite Constituția.

Invitat azi la ”Marius Tucă Show”, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus, bunăoară, că alegerile legislative ar putea fi împinse în primăvară.
“Este o lege la CCR şi va fi judecată mâine. Aceasta dă posibilitatea Parlamentului, nu Guvernului să hotărască data alegerilor. Noi credem că o dată rezonabilă, în cazul unei evoluţii positive a epidemiei, a alegerilor locale ar fi sfarşitul lui septembrie şi martie anul viitor alegerile parlamentare. Constituţional, data limită a alegerilor este martie 2021”, a spus Tăriceanu.

Numai că liderul ALDE se înșeală: martie NU e termen limită pentru alegeri și, în actuala conjunctură, oricum nu ar putea fi luna alegerilor parlamentare.

Asta pentru că în Constituție se prevede clar, la art.63:

(1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.
(2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

Ceea ce înseamnă că atît timp cît există o stare de urgență, de război sau de asediu în vigoare, mandatul parlamentarilor se prelungește sine die.
Alegerile pot avea loc, deci, în martie, în iunie, în octombrie sau în orice alt moment din viitor, în funcție strict de încetarea stării respective.

Numai că, în România, starea de urgență s-a încheiat deja, în 15 mai, astfel că dispare posibilitatea prelungirii, altfel decît prin abuzarea nejustificată de alin.2, a mandatului actualilor aleși.
Pentru ca asta să se petreacă, totuși, ar trebui ca finalul obișnuit al actualului mandat să se producă în timp ce ar fi în vigoare o nouă stare de urgență – nu și de alertă – ceea ce ar permite, constituțional prelungirea mandatelor. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. mult bla,bla… cui ii este frica de alegatori?

    • STS are 3 milioane de alegători basarabeni în garsoniera din Ferentari, ce frică să aibă?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998