CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scenariul lui Ponta: PSD da premierul, PNL presedintele

0 comentarii / 1414 vizualizări / 21 noiembrie 2010

Întrebat ce vrea să pună în locul Guvernului Boc, după o eventuală cădere a acestuia, Ponta a răspuns: „Un Guvern PSD-PNL, al celor două partide, cu un plan anticriză”.
El a mai spus că votul dat în 2008 de români la alegerile parlamentare nu mai are nicio relevanţă în prezent, pentru că s-a format o nouă majoritate şi a apărut un nou partid, care nu a candidat la acele alegeri.
Ponta a mai spus că PSD a stabilit cu PNL un program economic comun.
El a precizat, răspunzând unei întrebări, că dacă moţiunea de cenzură ar fi trecut, sau dacă un nou demers similar ar avea succes şi s-ar ajunge la un Guvern anticriză PSD-PNL, nu s-ar renunţa la cota unică de impozitare, pentru că trecerea la cota diferenţiată, în continuare susţinută de PSD, este un proces laborios care nu trebuie făcut în grabă.
Întrebat dacă ar fi dispus să conducă acest Guvern PSD-PNL, Ponta a răspuns că nu persoana este importantă şi că social-democraţii nu pot impune persoane. „Cred că PSD are câţiva oameni care ar putea conduce acest Guvern”, a spus Ponta. Întrebat dacă printre aceste persoane se află şi el, Ponta a răspuns: „Vreţi să mă prezint pe mine însumi? Nu persoana mea este condiţia pentru colaborarea cu PNL”.
El a mai spus că, potrivit sondajelor „recente”, PSD ar fi cel mai votat partid, cu cote de 38%-40%, iar Crin Antonescu ar fi cel mai votat candidat pentru Preşedinţie.
„Pentru noi n-ar fi problemă de orgoliu să spunem că PSD este partidul care poate să dea prim-ministrul şi PNL preşedintele, dacă asta ar fi o soluţie politică agreată însă de cei care ne votează”, a spus Ponta, menţionând că pentru el varianta este „perfect fezabilă”.
Întrebat dacă doreşte o fuziune PSD-PNL, Ponta a răspuns: „Nu, Doamne Fereşte!”.
Pe de altă parte, întrebat dacă este „conştient” de faptul că dacă PSD nu va câştiga la alegeri peste 50% din voturi Traian Băsescu nu va nominaliza premier social-democrat, Ponta a răspuns: „Mi se pare un calcul pe termen scurt”.
Ponta a mai spus că la următoarele alegeri parlamentare va candida pentru un post în colegiul său din Târgu Jiu. Răspunzând unei întrebări, el a menţionat că nu este exclusă candidatura sa la Preşedinţie la următoarele alegeri, dar este puţin probabilă. El a precizat că motivele ţin de faptul că peste patru ani va avea 42 de ani şi pentru că simte că poate fi mai bun în zona executivă.
„Dacă PSD poate accede la guvernare cu un program social-democrat şi condiţia este ca nu Victor Ponta să fie prim-ministru, o accept imediat”, a spus Ponta. El a spus că pune ca şi condiţie a discuţiei cu PNL ca PSD să dea premierul, numele acestuia urmând să fie stabilit ulterior.
Întrebat ce va face dacă Adrian Năstase va veni să îi spună că doreşte să fie ministru într-un Guvern PSD, fie chiar şi alătruri de PNL, Ponta a răspuns: „Nu va veni. Am avut această discuţie. Adrian Năstase este un om serios. A fost premier. Ce să mai fie? Ministru?”. Ponta a mai spus că nu există nici varianta în care Adrian Năstase să fie prim-ministru.
Întrebat cum îşi explică atacurile la adresa sa din partea lui Crin Antonescu, lider PNL care a spus că Ponta, ca procuror, nu a fost în stare să îl aresteze pe Traian Băsescu, Ponta a răspuns, râzând: „Asta-i o gândire a la Traian Băsescu … că trebuia să-l arestez pe Traian Băsescu”. El a menţionat că trebuie arestaţi cei împotriva cărora există probe, nu cei care nu-ţi plac.
Întrebat dacă, în condiţiile în care în PDL există o luptă pentru şefia partidului între Elena Udrea şi Vasile Blaga, ar fi dispus să lucreze cu unul dintre cei doi, Ponta a răspuns: „Nu, îi consider absolut la fel”. El a precizat că Elena Udrea este „o personificare feminină a lui Traian Băsescu”, iar Vasile Blaga este „un om al trecutului”, care nu a dovedit că ar fi reformatorul de care România are nevoie.
Întrebat dacă suspendarea preşedintelui Băsescu mai este o problemă de actualitate, Ponta a răspuns: „Nu, nici nu cred că va fi vreodată suspendarea unui preşedinte o problemă de actualitate”. El a menţionat că suspendarea trebuie făcută atunci când şeful statului, indiferent cum se numeşte, îşi încalcă atribuţiile.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998