CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9753 RON DOWN | 1 USD = 4.5970 RON DOWN | 1 GBP = 5.8238 RON UP

Scenariul Putin: Pelosi în Taiwan sau cum vor americanii să lase chinezii fără ”petrol”

17 comentarii / 6302 vizualizări / 3 august 2022

Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan ține afișul în presa mondială, iar domeniile politic și cel economic își împart frățește analizele. Doar că, trăgînd linie și adunînd, concluziile mari țin de economie și de bani, nu de politică. La cald, se conturează adevăratul scenariu american: vor să procedeze precum Putin, care a băgat UE în corzi tăind petrolul. În cazul chinezilor, petrolul sunt microcipurile, iar efectul blocării accesului la ele e mult mai devastator decît lipsa petrolului din UE, pentru că nu există alternative și s-ar bloca pe termen lung industria și tehnologiile de vîrf. Iar la cum se prezintă acum lucrurile, SUA e în grafic cu planul.

Pe scurt, să spunem că Pelosi a venit să le cînte taiwanezilor precum sirenele lui Ulise, mesajul fiind simplu: China nu va înceta să vă facă probleme, într-o zi v-ar putea chiar invada, așa că relocați producția de cipuri în SUA, unde aveți siguranță.

Nu întîlnirile politice au fost ținta lui Nancy Pelosi în Taiwan, ci întîlnirile cu cei mai importanți lideri de afaceri ai insulei, în frunte cu Mark Liu, președintele Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), cel mai mare producător de cipuri din lume, cu o capitalizare de piață de 426 de miliarde de dolari. Firma produce cele mai performante cipuri din lume, incluzînd semiconductori de care americanii depind în fiecare zi pentru a-și alimenta iPhone-urile, echipamentele medicale și avioanele de luptă, scrie publicația Forbes.

În timpul întîlnirii, Liu și Pelosi au discutat despre cipuri și Legea științei, recent adoptată de SUA, care include 52 de miliarde de dolari pentru a sprijini fabricarea de cipuri în SUA, iar TSMC va fi probabil printre beneficiarii săi, grație fabricii de cipuri de 12 miliarde de dolari pe care intenționează să o construiască în Arizona.

Phelix Lee, analist de capital la Morningstar, afirmă că, pe lîngă noua lege, Pelosi și Liu ar fi discutat despre „subvenții mai mari și recurente” decît cele 52 de miliarde deja alocate.
SUA este cea mai mare piață a TSMC, reprezentînd 64% din vînzările totale ale TSMC anul trecut, față de 60% în urmă cu doi ani. Numai vînzările de cipuri ale TSMC către gigantul tehnologic american Apple au reprezentat un sfert din veniturile de anul trecut.

Vizita lui Pelosi a polarizat corporațiile taiwaneze, care au petrecut ani de zile cîntărind interesele în raport cu China și SUA, forțîndu-le să aleagă o parte. Se pare că TSMC și-a făcut alegerea, mai scrie Forbes.
Economia susține decizia pro-SUA a TSMC, care a devenit mai puțin dependentă de veniturile din China în ultimii ani. Piața chineză reprezintă 10% din veniturile TSMC, în scădere față de 20% în urmă cu doi ani.

China poate fi o piață relativ mică pentru cipurile TSMC în produsele finite, dar China este cel mai mare consumator de semiconductori din lume cînd vine vorba de produse nefinisate. Furnizorul Apple Foxconn, de exemplu, poate importa un cip TSMC din Taiwan în China continentală. Acest cip ar putea ajunge într-un iPhone care este vîndut în SUA

Întîlnirea lui Liu cu Pelosi nu pare să fi speriat investitorii. Prețul acțiunilor TSMC a crescut azi cu 1,8%, după ce știrile despre întîlnirea lui Pelosi și Liu au fost făcute publice.

Lipsa de cipuri provocată de pandemie a încetinit sau chiar blocat pe alocuri în întreaga lume producția de mașini, televizoare, computere etc și a contribuit la alimentarea inflației globale. Aceeași lipsă a determinat, însă, administrația Biden să-și dubleze eforturile de a investi și de a reface lanțul de aprovizionare a producției de cipuri. Dacă se poate, pe pămînt american.

Azi, Beijingul a anunțat că va interzice exportul de nisip natural – o materie primă folosită la fabricarea cipurilor – împreună cu alimente și alte articole, ca răzbunare pentru vizita lui Pelosi în Taiwan. Ziarul de stat chinez China Daily scrie că interzicerea nisipului ar afecta abilitățile Taiwanului de fabricare a cipurilor. Dar daunele interdicției sunt limitate: Taiwan importă doar 3% din nisipul său natural din China.

TSMC se pregătește pentru un scenariu în care represaliile Beijingului nu se vor limita la interdicțiile de export. Liu a declarat pentru CNN la începutul acestei săptămîni ce ar însemna pentru TSMC o invazie chineză a Taiwanului.

„O invazie ar face fabrica TSMC neoperabilă, deoarece aceasta este o unitate de producție foarte sofisticată. Depinde de corelarea în timp real cu lumea exterioară”, a spus Liu pentru Fareed Zakaria de la CNN . „Nimeni nu poate controla TSMC prin forță.” relatează și Seeking Alpha, cea mai mare platformă de comunicare pentru investitori din lume.

Revenind la pachetul de ajutor de stat al administrației Biden pentru dezvoltarea tehologică, în valoare de 280 de miliarde de dolari – dintre care 52 de miliarde pentru cipuri – trebuie spus că noua legislație încurajează producători precum Taiwan Semiconductor ( TSM ), care produce cipuri pentru companii precum Advanced Micro Devices ( AMD ), Apple ( AAPL ), Nvidia ( NVDA ) și altele, să construiască fabrici în SUA.
De asemenea, se va oferi un nou credit fiscal de 25%, pe patru ani, pentru a încuraja companiile să construiască fabrici de semiconductori în SUA și se autorizează, de asemenea, granturi și împrumuturi.

Pe lîngă întîlnirea cu Liu, Pelosi s-a întîlnit și cu fondatorul Taiwan Semiconductor (TSM), Morris Chang, la un prînz găzduit de președintele Taiwanului, Tsai Ing-Wen. De asemenea, la prînz a fost și vicepreședintele Pegatron, Jason Cheng, care asamblează iPhone-urile Apple (AAPL).
Gigantul american Intel a anunțat recent, și el, că investește 100 de miliarde de dolari într-o fabrică de cipuri din Ohio, operabilă din 2025.

 

America a luat un start puternic în lupta pentru arondarea industriei cipurilor, adică industria de temelie a viitorului.

De ce nu face și China la fel? Probabil că va încerca, sau o face deja, dar experții spun că sunt cu cel puțin 10 ani în urma Taiwanului din punct de vedere al know-how-ului. Iar un deceniu poate face diferența între învingători și învinși în marile bătălii economice.

Mai aflăm că la Washington, Comisia de relații externe a Senatului american intenționează să discute săptămîna aceasta o nouă politică, numită Taiwan Policy Act din 2022. Aceasta, concepută atît de senatori democrați, cît și de senatori republicani, ar desemna Taiwanul ca un aliat major non-NATO și ar aprofunda legăturile dintre țări.

Nu e exclus ca celebrul scandal izbucnit fix înaintea vizitei lui Pelosi, atunci cînd soțul ei a investit 5 milioane în acțiuni la compania Nvidia, provocînd acuzații de corupție, să fi fost, de fapt, o abilă manevră de imagine care să sublineze devotamentul familiei Pelosi pentru industria semiconductorilor și determinarea pentru promovarea acesteia. Exact ce aveau nevoie să audă marii producători taiwanezi. Pînă în prezent, nu se știe dacă domnul Pelosi a și cumpărat, efectiv, acțiunile în cauză, el exprimînd doar un drept de preempțiune. Fără achiziție, nu avem corupție, deci.

Ce poate face China, care în mod cert știe planul american?
Greu de dat un răspuns în acest moment. Pentru o invazie imediată, pretextul Pelosi e prea subțire, cel puțin în raport cu denazificarea clamată de Putin și cu invocatele crime împotriva etnicilor ruși din estul Ucrainei.
O blocadă a insulei pe termen mediu și lung ar fi, iarăși, greu de argumentat cît de cît pertinent, iar navele de război americane și japoneze sunt pe aproape.

O ipoteză ar fi derularea unor manevre militare extrem de violente, fără pagube pentru insulă, începînd de mîine, mizînd pe intimidarea taiwanezilor.
E genul de situație imprevizibilă, permițînd doar speculații, așa că nu ne rămîne decît să așteptăm evoluția evenimentelor. A mai rămas puțin pînă mîine. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

17 Comentarii

 1. Ministerul apărării din Taiwan a informat joi că aeronave neidentificate, probabil drone, în noaptea de miercuri spre joi, deasupra zonei insulelor sale Kinmen şi că a tras rachete de semnalizare pentru a le alunga, transmite Reuters.

 2. „Dacă forțele taiwaneze intră în mod voluntar în contact cu armata chineză și trag accidental un foc de armă, armata chineză va riposta viguros și va fi de datoria părții taiwaneze să suporte toate consecințele”, a declarat pentru AFP o sursă militară anonimă din armata chineză.

 3. Anul acesta sau cel viitor. Si cu aceasta taberele globale vor fi impartite, urmand a III-a conflagratie mondiala, in care va fi invins „Omul Roşu”, conform unei vechi profetii de la Athos (si nu e vorba probabil de ruşi, ci mai degrabă de RothSchild si tot ce se asociaza acestui nume).

  • Individul ăsta, Trump, a încălcat toate regulile lui Iisus Hristos – Dumnezeul creștinilor: a acumulat bogății imense, a escrocat semeni, a avut neveste și amante cu duiumul. A dus o viață depravată, contrară învățăturilor tuturor religiiilor serioase ale acestei lumi. Tupeul șarlatanului este să-l invoce pe Dumnezeu. Care Dumnezeu???

 4. Americanii și-au securizat producția de cip-uri în caz că se strică la cap comuniștii. Șansele sunt palide. Perspectiva unor sancțiuni economice îi lasă pe chinezi cu cucul mic. Piața unică sovietică are la bază sergheiul șomer. :)))))))))))))))

  • Vomita rahat dupa ce mananca cacat

   • Hop și sovieticii blogului să sugă pula sincron!!! :))))))))))))))

    • un rahat ce pute si on-line

    • ba Monkeypox Volodea pune-ti scutecu, Ti se prelinge cacatu pe craci de la cit te-au spart americancii tai la suzeta

  • Cracita de ma-ta zice ca chinezii au lasat-o cu curu cit galeata, fara piele pe buze si cu heringu zdrentuit,
   Cred ca da coltu daca mai pun si rusii si cecenii pula pe ea, sau in ea

   • Ce mai face labagii de la Tiraspol? :)))))))))))) Sărăkie mare, doar spermă pe pâine!!! :))))))))))))

    • sa-ti iasa viermele dementei de acolo

     • purulent ca o buba e maimuta ajunsa pe om

    • monkeypox Volodea o ia urit de tot in seara asta.Muia ce-o ia de la americanci e fix pix pe linga MUIA ce i-o dau romanii

 5. […] [1] https://inpolitics.ro/scenariul-putin-pelosi-in-taiwan-sau-cum-vor-americanii-sa-lase-chinezii-fara-… – 3 august 2022/8/12 […]

 6. […] cum documentează convingător Bogdan Tiberiu Iacob, miza principală şi imediată a vizitei lui Nancy Pelosi ar fi […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998