CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Schimbare spectaculoasa pregatita de PSD la congres

0 comentarii / 1707 vizualizări / 19 februarie 2013

În ultima decadă a lunii aprilie, congresul celui mai mare partid din România, PSD, va aduce o nouă garnitură de conducere, după alegerile care vor avea loc pînă atunci în filiale, dar și o schimbare spectaculoasă în statutul formațiunii, fără de care Victor Ponta ar avea mari bătăi de cap, după cum reiese din rîndurile care urmează.

La congres se vor pune în joc toate funcțiile de conducere, de la secretar general pînă la președinte, inclusiv lotul celor 16 vicepreședinți (cel mai probabil), dintre care opt pe regiuni și opt pe specializări. Dacă mari surprize nu se întrezăresc, congresul va fi obligat, totuși, să facă o schimbare spectaculoasă, și asta la nivelul statutului.
Mai precis, conform informațiilor intrate în posesia noastră, congresul va modifica art.135 alin.2, care prevede că ”Preşedintele PSD este ales sau revocat de către toţi membrii de partid în cadrul alegerilor interne desfăşurate în baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al partidului, elaborat de Biroul Permanent Naţional şi aprobat de Comitetul Executiv Naţional”.
Reamintim că această modalitate de alegere, unică în politica post-decembristă, a fost impusă la ultimul congres, ca o metodă de a spori democrația și a elimina suspiciunile de aranjare care au însoțit ultimele congrese social-democrate.
Numai că, pe cît de seducătoare în formă, pe atît de dificil de transpus în practica, alegerea la nivelul tuturor membrilor risca să dea peste cap întregul partid, dacă e să ne amintim fie și numai experimentul celebru al lui Năstase din 2004, cînd s-a dorit ca membrii de partid să poată desemna candidații în alegeri, iar operațiunea s-a transformat într-un mare fiasco.
Alegerea președintelui de către membri ar fi urmat să aibă loc separat de congres, și să se înființeze secții de vot în mai toate organizațiile partidului, un bîlci întreg.
Cum Ponta are de purtat și povara guvernării, decizia care s-a luat la nivelul conducerii PSD este ca, la congres, să se revină la veche formă, prin care președintele e ales de forul suprem în partid, adică de cei cca.5000 de delegați care se vor reuni în aprilie la București. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998